Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου δείχνουν τα έως τώρα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. 

Μέχρι στιγμής, ορισμένα μέλη της εξεταστικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν εντός των επόμενων ημερών ενδείξεις για πιθανή τέλεση και ποινικού αδικήματος στους χειρισμούς που έγιναν για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009.

Πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου, σαφείς ενδείξεις για ολέθριους πολιτικούς χειρισμούς υπάρχουν και για τον τέως πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ενώ στο «κάδρο» των ευθυνών επιχειρείται να μπουν και οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπαθανασίου.

Με τον τρόπο αυτό καθορίζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι παρατηρήσεις του τελικού πορίσματος της επιτροπής το οποίο αναμένεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σε κάθε εξεταστική επιτροπή, έτσι και σε αυτή θα υπάρξουν περισσότερα πορίσματα, ένα δηλαδή για κάθε κόμμα που συμμετέχει στην έρευνα ( ΝΔ και ΚΚΕ έχουν αποχωρήσει)...


Αναλυτικά, το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ομολογούν ανεπισήμως ότι οι καταθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου, ανέδειξαν τους πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, δηλαδή τους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου σε πρώτη φάση και σε δεύτερη τους κ.κ. Καραμανλή και Παπαναθασίου.
Παρά ταύτα για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες διαφωνούν σε ποιους τελικά θα αποδώσουν επισήμως τις πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένοι που ζητούν να μπουν και οι τέσσερις στο κάδρο των ευθυνών ενώ από την άλλη υπάρχουν «σύντροφοι» που τους ζητούν να αποφευχθεί η πολιτική καταδίκη των πρώην πρωθυπουργών επιδιώκοντας στην ουσία να απαλλάξουν τον κ. Παπανδρέου.
Επιπροσθέτως, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής (ανεξάρτητος) και Δημήτρης Παπαδημούλης ( ΣΥΡΙΖΑ) θα καταθέσουν κοινό πόρισμα το οποίο θα καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, εστιάζοντας κυρίως στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, θα επιδιώξουν συγκλίσεις και με τους άλλους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή, τους Ηλία Θεοδωρίδη και Οδυσσέα Βουδούρη, προκειμένου να υπογραφεί κοινό κείμενο.

Σε ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα, φαίνεται να περιορίζει τις αρχικές του ενστάσεις, να συγκλίνει προς την κεντρική γραμμή του κόμματος και να αναζητά στοιχεία – ευρήματα ώστε να αναδείξει και ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο βουλευτής θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα να κληθούν για κατάθεση τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Καραμανλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου