Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΤΥΧΕΣΣΑΣ... ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ Χ€ΣΙΜΟ

Άθελά  του, ενδεχομένως, ο Χρήστος Παπουτσής προσέφερε υπηρεσία στον Λουκά Παπαδήμο, αφού η «τρύπα» στην κυβέρνηση έδωσε δυνατότητα διεξόδου προκειμένου να «αποδράσει» από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού οι τροϊκανοί πίεζαν αφόρητα τις τελευταίες πολλές μέρες να εγκαταλείψει το πόστο του. 

Οι Βρυξέλλες και κυρίως η ηγεσία της Επιτροπής είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατον να συνεννοηθεί με τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος τους έχει φλομώσει στα λόγια, στις αναβολές και στις αοριστίες και θεωρείται ελάχιστα αποτελεσματικός, όπως έλεγαν επίτροποι στον πρωθυπουργό. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε στον Λουκά Παπαδήμο την επιθυμία του να τον επισκεφτεί μόνος του για τα θέματα ανάπτυξης χωρίς την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης.

Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν ο άγριος καβγάς του Χρυσοχοΐδη με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος διατύπωσε δημόσια σκληρή κριτική για τις πολιτικές επιδόσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Η γερμανική καγκελαρία διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η στάση του Έλληνα υπουργού δυναμιτίζει τις προσπάθειες για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας και μπλοκάρει τις όποιες προσπάθειες άμβλυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το θέμα, ενώ αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είχε και από την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη...


Ο Χρυσοχοΐδης δέχτηκε ασμένως την πρόταση για τη μετακίνησή  του, αφού αντιλήφθηκε ότι ο ασφυκτικός κλοιός γύρω του θα συνεχιστεί, ενώ η
πρόταση του έδινε και τη δυνατότητα απεμπλοκής από τα σενάρια για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος είχε ήδη διαπιστώσει πολύ καιρό τώρα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρει να χριστεί υποψήφιος του κόμματος και εδώ και μέρες είχε ήδη αποφασίσει τη διαδικασία απεμπλοκής του, ενώ μάλιστα φέρεται αποφασισμένος να στηρίξει έστω και… με το ζόρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το κενό
Η μετακίνησή  του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περνούσε όμως μέσα από τη Ν.Δ., αφού ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να «δώσει» κανένα στέλεχός του για υπουργοποίηση σε υπουργείο αιχμής. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν να μπλόκαρε ακόμα και την πιθανότητα να υπουργοποιηθεί ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και μέχρι χτες γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Ο ίδιος στην κατ’  ιδίαν συνάντησή  του με τον Λουκά Παπαδήμο δήλωσε ότι επιθυμεί να πολιτευτεί με τη Ν.Δ. και μέχρι υφυπουργός του επιτρέπει να ορκιστεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Το κενό Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έπρεπε κατά τον Λ. Παπαδήμο να καλυφθεί από έμπειρο πολιτικό στέλεχος που θα μπορούσε να τρέξει τα εν εξελίξει προγράμματα του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστερήσεις. Η Άννα Διαμαντοπούλου κρίθηκε ότι λόγω εμπειρίας και πολιτικής διαδρομής έχει τις προϋποθέσεις και ο Γιώργος Παπανδρέου και η ίδια συμφώνησαν στη μετακίνηση. Μάλιστα προ του αδιεξόδου –  λόγω άρνησης Σαμαρά αναβάθμισης του Κ. Αρβανιτόπουλου  –, που θα οδηγούσε την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου να ορκιστεί αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, η ίδια η Διαμαντοπούλου πρότεινε τον ακαδημαϊκό Γιώργο Μπαμπινιώτη, στενό της σύμβουλο, πρόεδρο της Επιτροπής για την αλλαγή του Εξεταστικού Συστήματος, θιασώτη του νέου νόμου για την αναμόρφωση των ΑΕΚ και των ΤΕΙ. Κρίθηκε ότι ο Γ. Μπαμπινιώτης μπορεί να συμβάλει χωρίς τριγμούς στην εφαρμογή του νόμου που έχει διχάσει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Όλες αυτές οι διαδικασίες πήραν στην κυβέρνηση… μόλις 9 μέρες και τουλάχιστον ένα 48ωρο εξαντλητικών συνεννοήσεων μεταξύ πρωθυπουργού, προέδρων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και στελεχών…
Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε ενδεχόμενη μετεκλογική συγκυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου