Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΜΟΡΑ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε - γέλασε... “Εσείς θα πληρώνετε ρεύμα, εμείς θα κρατάμε χαράτσι!” 

Ανεξάντλητοι σε εμπνεύσεις φοροείσπραξης αποδεικνύονται οι “μανδαρίνοι” των οικονομικών υπηρεσιών, αφού τώρα ανακάλυψαν ένα άλλο τρικ που ενδεχομένως να οδηγεί και σε διακοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα!

Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποίησε και την εγκύκλιο με οδηγίες σχετικό με το περίφημο τέλος – ανάμεσά τους και η διαδικασία εξαίρεσης – καλεί τους πολίτες να μην προχωρούν σε μερική εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ποσό που θα καταβάλλουν, ανεξάρτητα από το εάν αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, θα λογίζεται ως μέρος του χαρατσιού!!!
Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση...

Και πέραν της υφέρπουσας κόντρας με τη ΔΕΗ, αυτό που είναι προφανές δεν είναι άλλο από το ότι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, εφόσον δεν παίρνει συνολικά το ποσό που αναφέρει ο λογαριασμός, θα μπορεί να προχωρεί σε διακοπή ρεύματος, αφού θα θεωρείται ότι δεν έχει εξοφληθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού.

Παρακάμπτεται με αυτόν τον τρόπο η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εξοφληθεί το χαράτσι.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει βεβαίως ότι “δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία”…



To σίγουρο είναι ότι με αυτό το τέχνασμα, σε επίπεδο αριθμών το υπουργείο εμφανίζει μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία φυσικά τα χάνει η ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή, πλέον, με τις διακοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου