Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Στα νησιά κοντά στις Οινούσσες τα ΟΥΚ: Ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία (video)

Το “πλήρης ετοιμότητα” μάλλον ακούγεται λίγο για την κατάσταση που βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας καθώς οι ασκήσεις κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο είναι πλέον αλλεπάλληλες... 


Πριν από λίγες ώρες ελικόπτερο Chinook μετέφερε ομάδες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών για να εξασκηθούν στο Helocasting (ρίψη επιχειρησιακών λεμβών από το ελικόπτερο στη θάλασσα μαζί με τις ομάδες των βατραχανθρώπων) κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών το οποίο ουκ ολίγες φορές μπήκε στο στόχαστρο της Τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα με πολλούς τρόπους, ωστόσο οποιαδήποτε πρόκληση κι...
αν έγινε απαντήθηκε από τα στελέχη των ΕΔ οι οποίοι έδειξαν πως βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση.


Όμως από την αρχή του έτους που διανύουμε οι καταδείξεις στόχων και η συνεργασία ειδικών δυνάμεων με την πολεμική αεροπορία έγινε πολύ συχνότερη της τάξεως της μιας με δυο φορές τον μήνα κι αυτό φυσικά εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης των φρουρών στο ανατολικό Αιγαίο που βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ η οποία έχει δείξει πως πολλαπλασίασε τις ασκήσεις και τους εκπαιδευτικούς συναγερμούς. Επιπλέον οι πληροφορίες αυτές έρχονται να «κουμπώσουν» ακόμη και με τις δηλώσεις του ίδιου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνα, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης και ενημέρωσης του ΠτΔ πριν από λίγες ώρες. 


«Τα στατιστικά στοιχεία του 2017 και του πρώτου πενταμήνου του 2018 δείχνουν πως υπάρχει αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας με αποκορύφωμα τν σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών στον Έβρο.» είπε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Σε πλήρη εξέλιξη η «Καταιγίδα 2018» Η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολλά από τα πλοία της χώρας μας πλέουν στο Ανατολικό Αιγαίο από το πιο βόριο σημείο του έως την πλέον νότια εσχατιά, επιδεικνύοντας την Ελληνική σημαία και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ναυτοσύνης και αποτροπής. Ωστόσο εκείνο που παρατηρείται είναι πως η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο πέρασμα του χρόνου και με βάση τα σενάρια που έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τόσο επιχειρησιακά όσο και επί χάρτου, μετατρέπει μια καθαρά ναυτική άσκηση σε διακλαδική μιας και στην άσκηση «Καταιγίδα» συμμετέχουν τόσο πολεμικά αεροσκάφη όσο και μέσα με προσωπικό του Στρατού Ξηράς.


Χαρακτηριστικό είναι πως στο πλαίσιο της άσκησης τις επόμενες ώρες θα γίνει άσκηση κατάδειξης στόχου από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σε αεροσκάφη των Πολεμικής Αεροπορίας. Οι «ΑΕΛΑ», (Αξιωματικοί ελέγχου Αεροπορίας) θα συνομιλούν κωδικοποιημένα στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών ενώ με laser θα καταδεικνύουν τον στόχο στους ιπταμένους οι οποίοι θα τον βλέπουν και θα τον εγκλωβίζουν από τα 8 ναυτικά μίλια. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνεργασία πριν από έναν χρόνο και προς τα πίσω διεξάγονταν μια έως δυο φορές τον χρόνο. Σαφές είναι και το μήνυμα που εκπέμπεται και από τον κατάπλου της φρεγάτας Ψαρά, στο νησί από το οποίο έχει πάρει το όνομά της θέλοντας να δείξει τους άρρηκτους δεσμούς του Πολεμικού Ναυτικού με τους νησιώτες μας, κυρίως των απομακρυσμένων νησιών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου