Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ανάλυση: Τα μέτρα νοθείας που έχει πάρει ο Ερντογάν

Παροχολογία και νοθεία αυτά είναι τα δυο όπλα που έχει βγάλει από τη φαρέτρα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να "κλειδώσει" το σημερινό αποτέλεσμα στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία...



Τα μέτρα νοθείας στοχεύουν απευθείας στις περιοχές όπου μπορεί να στερηθεί ψήφους από το φιλοκουρδικό κόμμα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να...
επιστρέψει ως νικητής στα τρια μεγάλα αστικά κέντρα: Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη στα οποία ηττήθηκε στο δημοψήφισμα του 2017. 


Σύμφωνα με την ανάλυση, για την εν εξελίξει εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, που έκανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσων & Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Άγγελος Συρίγος μια πύρρειος νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα  καλό σενάριο για την Ελλάδα. 

Για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και τον κομβικό ρόλο του στο σημερινό αποτέλεσμα 
Ας θεωρήσουμε βέβαιο, είτε βγει αποτέλεσμα σήμερα, είτε βγει αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες, ότι ο Ερντογάν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό θα ήταν απίστευτη έκπληξη αν δεν το πετύχαινε. Από εκεί και πέρα το κρίσιμο για τον Ερντογάν σήμερα το βράδυ είναι εάν θα μπορέσει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων. Και το δεύτερο είναι εάν το κόμμα του, θα καταφέρει να πετάξει έξω το κόμμα των Κούρδων, το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, και αν θα πάρει τις έδρες του στη Βουλή. Βάσει του εκλογικού συστήματος της Τουρκίας ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή, θα πρέπει να έχει 10% των ψήφων. Εάν δεν πιάσει το ποσοστό αυτό τότε τις έδρες τις παίρνει, το δεύτερο κατά σειρά κόμμα, στην ίδια περιοχή, που θα είναι οι ισλαμιστές. Άρα ο Ερντογάν στοχεύει σε περίπου 80 έδρες που θα έχει το HDP. Αυτά είναι τα δυο κρίσιμα διακυβεύματα των εκλογών. 

Για την παροχολογία 
Είναι γεγονός ότι στις παλαιοκομματικές μεθόδους περιλαμβάνεται και η νοθεία. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν, σε πρώτο βήμα, έχει ξεκινήσει με μια απίστευτη παροχολογία. Θα σας δώσω να καταλάβετε το πιο χαρακτηριστικό αυτής της παραχολογίας: έχει νομιμοποιήσει 13 εκατομμύρια αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Έχει δώσει δώρο συντάξεως, στους συνταξιούχους 1000 λίρες τώρα στις αρχές Ιουνίου και 1000 λίρες στο τέλος Ιουνίου και έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει συν 500 λίρες σταθερά, σε περίπου 600 χιλιάδες Τούρκους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά είναι στη λογική της παροχολογίας.

Για τα μέτρα νοθείας
Έχουμε όμως και τη λογική της νοθείας. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει φροντίσει να πάρει μέτρα ουτως ώστε να γίνονται δεκτά και ψηφοδέλτια τα οποία δεν είναι σφραγισμένα από τις επιτροπές, άρα δεν είναι έγκυρα σύμφωνα με τον παλαιό εκλογικό νόμο. Έχει δώσει τη δυνατότητα σε 18 επαρχίες της Τουρκίας, εκεί που είναι κουρδικές περιοχές, να μπορεί αν χρειαστεί οι αρχές ασφαλείας να απομακρύνουν την κάλπη και να την πάνε σε άλλο σημείο για να γίνει η καταμέτρηση. Αυτό υποτίθεται γίνεται για να προστατευετεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιλαμβάνόμαστε όλοι ότι στόχος του είναι να ελεγχθεί η ψήφος των Κούρδων.

Για το μέτωπο κατά του HDP
Αυτή τη στιγμή το σύνολο της αντιπολιτεύσεως είναι αντίθετο και προς τον Ερντογάν και ο Ερντογάν με την αντιπολίτευση είναι αντίθετοι προς το HDP. Το HDP είναι μόνο του αυτή τη στιγμή δηλαδή. Έχει απέναντι του το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να μπει στην εκλογή με τις δυνατότητες νοθείας που υπάρχουν. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρηθεί και απίθανο. Μεγαλύτερη έκπληξη θα είναι αν δεν εκλεγεί ο Ερντογάν 

Για τον σεβντά των μεγάλων πόλεων
Οι κάτοικοι του εξωτερικού ψηφίζαν στο παρελθόν ψηφίζαν μαζικά Ερντογάν. Απομένει να δουμε εάν επαναλμβάνεται αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι το κρίσιμο παιχνίδι είναι στις μεγάλες πόλεις. Εκεί έχασε στο τελευταίο δημοψήφισμα ο Ερντογάν. Εκεί τον καίει, γιατί είναι η κύρια μάζα του πληθυσμού είναι ο εμπορικός πληθυσμός. Ο Ερντογάν φοβάται αυτά τα πράγματα. Τώρα σίγουρα η ψήφος κάποιων γυναικών θα παίξει ρόλο. Η ψηφος των νέων αλλά κρίσιμη μάζα είναι στην Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα και στη Σμύρνη. 

Για το ποιο θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα: "Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια πύρρειος νίκη. Δηλαδή ο Ερντογάν να κερδίσει οριακά στις εκλογές και μετά να ασχοληθεί με τις πληγές του, που το κόμμα του δεν θα έχει μπορέσει να πάρει αυτοδυναμία."

Δείτε την ανάλυση για τις σημερινές εκλογές, του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσων & Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Άγγελου Συρίγου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου