Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σοβαρή κρίση νερού μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ

Η Τουρκία σταμάτησε προσωρινά να γεμίζει ένα τεράστιο φράγμα στον ποταμό Τίγρη, μετά από τις καταγγελίες του γειτονικού Ιράκ, το οποίο υποφέρει από έλλειψη νερού, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη...


Το φράγμα που ξεκίνησε πριν από  20 περίπου χρόνια, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για μια μεγάλη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ωστόσο, έχει επικριθεί έντονα για τις επιδράσεις στο... περιβάλλον και από τις  δεκάδες χιλιάδες χωρικούς που θα εκτοπισθούν. Τα νερά του θα βυθίσουν, επίσης, μια πόλη 12 χιλιάδων ετών.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βαγδάτη και ο υπουργός Υδάτων του Ιράκ ανέφεραν, επίσης, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι όταν η Άγκυρα συνεχίσει να γεμίζει το φράγμα Ιλίσου τον Ιούλιο θα εξακολουθήσει να αφήνει αρκετή ποσότητα νερού για να ρέει στο Ιράκ.

Η Τουρκία άρχισε να γεμίζει το φράγμα την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας βαθιά ανησυχία για την έλλειψη νερού στο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε ήδη καθυστερήσει την προγραμματισμένη έναρξη κατά τρεις μήνες κατόπιν αιτήματος του νότιου γείτονα.

Η κατασκευή του φράγματος εγκρίθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1997 και αποτελεί βασικό μέρος ενός σχεδίου για τη βελτίωση της φτωχότερης και λιγότερης αναπτυγμένης περιοχής της νοτιοανατολικής Ανατολίας.

Η αρχαία πόλη Χασάνκεφ θα χαθεί κάτω από τα ύδατα του φράγματος
Οι δυτικοί ασφαλιστές εξαγωγικών πιστώσεων εγκατέλειψαν το έργο λέγοντας ότι δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα για το περιβάλλον και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κυβέρνηση εξασφάλισε αργότερα πίστωση από τρεις εντόπιες τράπεζες για να συνεχίσει την κατασκευή.

Ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του πριν από δύο εβδομάδες είπε ότι το φράγμα των 9 δις τουρκικών λιρών (2 δις δολάρια) είναι «ένα πράγματι γιγαντιαίο έργο’ και θα ξεκινήσει να παράγει  ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο έτος.

Όταν το φράγμα Ιλίσου (όνομα που έλαβε από χωριό της περιοχής) γεμίσει, 199 χωριά και η πόλη Χασάνκεφ 12 χιλιάδων ετών, στην οποία ζουν 78 χιλιάδες άνθρωποι θα πλημμυρίσουν.

Το Χασάνκεφ χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ως φρούριο για να αποκρούσει τους Πέρσες. Η πόλη καταστράφηκε αργότερα από τους Μογγόλους και ξαναχτίσθηκε τον 11ο αιώνα από τους Σελτζούκους Τούρκους. Ορισμένα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε κοντινή περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου