Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Καταιγιστικές εξελίξεις σε ενεργειακά, Κυπριακό - Άγριο το παρασκήνιο

Η Τουρκία έχει αγοράσει πλατφόρμα, την Deepsea Metroll II, η οποία ανήκε στη νορβηγική ODFJELL και πωλήθηκε σε κορεάτικη εταιρεία. Πρόσφατα το γεωτρύπανο άλλαξε ονομασία. Μετονομάστηκε σε « Μεγάλο Πορθητή» και έχει αλλάξει, επίσης, η σημαία και τοποθετήθηκε η τουρκική και ξεκίνησε το ταξίδι του...


του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αυτό δείχνει ότι φθάνει η στιγμή για να σταλεί το γεωτρύπανο στην περιοχή. Στόχος της Άγκυρας, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, είναι η διενέργεια γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μια τέτοια κίνηση σαφώς και θα...
προκαλέσει προβλήματα και περιπλοκές. Με αυτή η εξέλιξη, εάν δεν εμποδίζει ή επηρεάζει τις εταιρείες, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους παίκτες αυτούς. 

Θα επηρεάζει, πάντως, την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι γεωτρήσεις θα είναι εντός της ΑΟΖ της. Είναι γι αυτό που η Λευκωσία πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της. Εάν η Τουρκία αποτρέψει αξιοποίηση του αερίου, η Κύπρος θα είναι χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Θα είναι μη κράτος. Μικρότερου βεληνεκούς αυτό έγινε με τους S-300. 

Στην Άγκυρα αντιλαμβάνονται πως εάν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχιστούν και υλοποιηθούν θα χάσει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Θα ανατραπούν επιδιώξεις και θα επηρεασθούν οι ισορροπίες στην περιοχή. Για το καθεστώς Ερντογάν το θέμα αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας, γι’ αυτό και παρουσιάζεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτός κι εάν στην πορεία υπάρξει τουρκική εμπλοκή είτε απευθείας είτε διά των Τουρκοκυπρίων. 

Για τους τρίτους που εμπλέκονται στα ενεργειακά της περιοχής, το καλύτερο σενάριο είναι να μην έχουν την Τουρκία απέναντί τους (ούτε βέβαια και συνέταιρό τους). Γι’ αυτό και είναι σαφές πως κάποιοι εξ αυτών θα προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν τις πλευρές για να τα «βρουν» στο Κυπριακό. Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο της Τουρκίας. Αυτό, βέβαια, δεν θα ισχύσει, καθώς οι Τούρκοι θέλουν πάντα περισσότερα και σίγουρα μερίδιο ή και έλεγχο. Ενέργεια και Κυπριακό Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει την αξιοποίηση του αερίου εκτός κι εάν θα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Οι εταιρείες νοιάζονται μόνο να προχωρήσουν. 

Παράπλευρη απώλεια σε όλα αυτά το Κυπριακό, καθώς φαίνεται πως θα προσπαθήσουν να το «κλείσουν», μετά τις τουρκικές εκλογές, μάλλον στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Στόχος μια στρατηγική συμφωνία στη βάση του πολυδιαφημιζόμενου πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο προτείνει ένα μη λειτουργικό κράτος, με την Τουρκία παρούσα. 

Στη Λευκωσία, η οποία κάνει στρατηγικά ανοίγματα στο πεδίο της ενέργειας, επιμένουν ( κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ), σε όρους της δεκαετίας του ΄70, στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε μια διευθέτηση που θα ομηροποιεί τη χώρα στην Τουρκία. 

Αυτό δείχνει πως όλες οι κινήσεις γίνονται χωρίς σχέδιο, όραμα, καθώς στο βασικό θέμα, που είναι η εθνική επιβίωση, οι ηγεσίες παραμένουν αιχμάλωτες στις υποχωρήσεις τους έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου