Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Θολό το τοπίο για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλη στα Σκόπια

Συγκεχυμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια μετά και από τις χτεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, πως θα προτείνει στον Επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, να αναβληθούν «για τον Ιούνη ή και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη» οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές... 

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών
Που έχει συμφωνηθεί να διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλη, επειδή δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αδιάβλητες εκλογές. 



Οι δηλώσεις του Ζάεβ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ιβο Κότοσκι, που σχολίασε πως η πρόταση αναβολής των εκλογών θέτει σε κίνδυνο όλη τη συμφωνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλα Γκρούεφσκι, έως την ερχόμενη Παρασκευή, 15/1. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται εν απουσία του Γκρούεφσκι στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη, έχοντας προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με βασική ατζέντα τις διμερείς σχέσεις στους...
τομείς ασφαλείας, εμπορίου, οικονομίας και εμβάθυνσης της διμερούς «συνεργασίας» και η «ευρω-ατλαντική πορεία» των Σκοπίων. 


Ορισμένα ΜΜΕ στα Σκόπια δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στη συνάντηση Μπάιντεν - Γκρούεφσκι να τεθεί και το ζήτημα της αντιπαράθεσης Αθήνας - Σκοπίων σε σχέση με το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Ελπίδες για αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια, ιδιαίτερα σε σχέση με τις περιβόητες εκλογές του Απρίλη, αναμένεται πως θα δώσει η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει έως το τέλος αυτής της βδομάδας στα Σκόπια ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Τον ίδιο στόχο υποτίθεται πως είχε και η προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στα Σκόπια, που απαρτίζεται από τον Σλοβάκο ευρωβουλευτή Εντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), τον Βρετανό Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών και τον Σλοβένο Ιβο Βάιγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων. 

Ομως, τα αποτελέσματα των επαφών της τρόικας του Ευρωκοινοβουλίου δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλη, στις 15 Γενάρη 2016 θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 24 Απρίλη. Προηγουμένως, θα πρέπει να παραιτηθεί ο νυν πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου