Εν μέσω της εξαπλούμενης αβεβαιότητας γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, συνεχίζονται τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σχετικά με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και με άξονα την παραπέρα κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων...
Τη ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί το ρόλο του ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, να τονίζει χαρακτηριστικά:«Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε.Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών». Οπως ο ίδιος δήλωσε, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός παρείχε και νέες διαβεβαιώσεις προς τους δανειστές του ελληνικού κράτους, διαβεβαιώνοντας και ως προς την τεχνική της διαπραγμάτευσης που θα αξιοποιήσει, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση:«Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι περιμένει οι δανειστές να είναι «επιεικείς» αναφορικά με την επίτευξη της «εξοικονόμησης» 1% του ΑΕΠ το 2016 για το Ασφαλιστικό, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση λύνει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα του Ασφαλιστικού.
Με την αγωνία του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί «εγκαίρως» η πρώτη «αξιολόγηση»
Χαρακτηριστικές είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις από τον Ευ. Τσακαλώτο:...
-- Προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο».
-- Τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».
-- «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
-- Επιπρόσθετα στις παραπάνω αναφορές του για τα παζάρια με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι «το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση.
-- Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», βδομάδες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση», ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το κρατικό χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.
-- «Σε κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας" και εμείς και οι εταίροι μας. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, ενώ προσέθεσε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα είναι «σύντομα στην Αθήνα, μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες».
Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης «αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι «η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα».
Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη στην Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, συνεχής είναι η αποτύπωση της συνολικότερης ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εξασφαλίσει «περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία» από κάθε άλλη χώρα - εταίρο της και θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της «αντιευρωπαϊκής ρητορικής», υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Τα σχόλια αυτά αποτελούν αντίδραση της Κομισιόν στις συνεχείς αναφορές του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, γύρω από τους «κανόνες και στην ακαμψία» της ΕΕ. Ο Μ. Ρέντσι υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι εάν δεν αλλάξει η ΕΕ κινδυνεύει να αποσυντεθεί.
Ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι «αδυνατεί να καταλάβει» την αρνητική στάση της ιταλικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει πως θα εξετάσει τα αιτήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, παρότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα αιτήματα άλλων κρατών - μελών.
Τον Νοέμβρη η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», είχε ανακοινώσει πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης τα σχέδια προϋπολογισμών των οποίων για το 2016 υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η τελική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται την άνοιξη του 2016, ενώ από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προχωρά στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος.
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας,Γ. Στουρνάρα. Στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου τόνισε πως «οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός». Ως κινδύνους και παράγοντες αβεβαιότητας, ανέδειξε το Προσφυγικό και τις μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην ΕΕ, το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, τις διαφορετικές απόψεις κρατών - μελών για την τραπεζική ένωση, την προσαρμογή της Κίνας «στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές» και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.
Πρόσθεσε, πως «το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο: Υπάρχει μεγάλη έμφαση στη χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής, και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή, αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».
Αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αρνητικά επηρέασαν οι τραπεζικές μετοχές τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελέγχει ενδελεχώς ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 2,5%, εν μέσω πληροφοριών ότι η ΕΚΤ εξετάζει μία σειρά τραπεζών της Ευρωζώνης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εντείνοντας τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το «βουνό» των προβληματικών δανείων. Και βέβαια αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Αλλωστε, πρόσφατα, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και αστικά επιτελεία, έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, σχετικά με τους ρυθμούς της αναμενόμενης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου