Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

"Εμείς τα σοσιαλιστικά κόμματα" και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές και αηδίες

Να περιχαρακώσει το κόμμα της, ώστε να αποκρούσει πιθανή διεμβόλισή του από τη ΝΔ επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στο εσωτερικό του η σχετική συζήτηση φαίνεται να αναζωπυρώνεται...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΦΗ ΠΑΣΟΚΣυγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Γρηγοράκος, μια μέρα αφότου άνοιξε πρώτα την τέτοια συζήτηση, για να πει μετά ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του (με την ηγεσία μάλιστα να διαχέει ότι δόθηκαν εξηγήσεις και τάχα το θέμα έκλεισε), χτες επανήλθε, λέγοντας ακριβώς τα ίδια!

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» εκτίμησε (ξανά) ότι η εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ θα επιδράσει στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.«Δεν αποκλείω τίποτα», απάντησε ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμπόρευσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Παραπέρα, χαρακτήρισε «υπερβολή» τη δήλωση της Φ. Γεννηματά, ότι το ΠΑΣΟΚ το χωρίζει άβυσσος από τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν στην ίδια κυβέρνηση...

Χαρακτηρίζοντας θετική την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, πρόσθεσε ότι αποτελεί κίνδυνο και για τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αισθάνομαι σαν ΠΑΣΟΚ ότι...
κινδυνεύω, αν δεν δώσει το κόμμα μας το δικό του στίγμα»,είπε, ζητώντας από την Φ. Γεννηματά να προχωρήσει σε συνέδριο.
Προσπάθεια περιγραφής... «ριζικών διαφορών»
Η δε Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να κλείσει την τέτοια συζήτηση, προχτές βράδυ, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε: «Εχουμε ριζικές διαφορές με τη Δεξιά εμείς τα σοσιαλιστικά κόμματα, διαχρονικές, πολιτικές, προγραμματικές. Η συνεργασία στην κυβέρνηση με τη ΝΔ ήταν μια κατάσταση εθνικής ανάγκης (...) που υπήρχε εκείνη τη στιγμή να μη βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Δεν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, εμείς μιλούσαμε από το 2012 για κυβέρνηση εθνικής ενότητας (...) και βρεθήκαμε με τη ΝΔ».
«Αγχωμένη» να παρουσιάσει πού διαφέρει από τη ΝΔ, με την οποία συγκυβέρνησε μια χαρά, προωθώντας την αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Οι διαφορές (...) είναι τεράστιες (...) Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και το ποιος είναι μεταρρυθμιστής κρίνεται στην πράξη από το αποτέλεσμα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρόσημο και πρέπει να έχουν και κοινωνική δικαιοσύνη».
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της διαχείρισης της κρίσης, η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με ό,τι φέρνει μαζί και το αίμα των εργαζομένων. Με ό,τι είναι αντιλαϊκό», αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί, κάτω από το βάρος των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΠΑΣΟΚ.
Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι «ξεκάθαρη»: «Εχουμε οριοθετηθεί και από δεξιά και από αριστερά και το ΠΑΣΟΚ πραγματικά δεν κινδυνεύει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε από τον αριστερό λαϊκισμό, ούτε από ρετρό νεοφιλελεύθερη δεξιά».
Στέλνοντας και ένα μήνυμα σε όσους στο κόμμα της «αλληθωρίζουν» πλέον προς ΝΔ είπε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί στο εσωτερικό ενός κόμματος. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει σκιές σε βάρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (...) Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο πράγμα η αποστασία. Οταν υπονοείται ότι μπορεί να φύγουν βουλευτές εν ενεργεία και να πάνε σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δε λέγεται συνεργασία»...
Αρνούμενη, δε, να στηρίξει τη δημιουργία ενός «μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» ισχυρίστηκε: «Θεωρώ ότι στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσα από τη δημιουργία μετώπων. Τα μέτωπα διχάζουν, πολώνουν και αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι συνεννόηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων της κοινωνίας στις πολιτικές και στο σχέδιο».
Τέλος, επιμένοντας να υπερασπίζεται το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», είπε: «Οι δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού Κέντρου θα σας πω εγώ, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, θα εκφραστούν και εκφράζονται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτή η συμμαχία είναι το όχημα για να ξαναχτίσουμε μια δυναμική προοδευτική ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική Παράταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου