Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Περίεργη κατάληψη δύο περιπολικών των ΗΠΑ στον Κόλπο

Σε μια συγκεχυμένη όσον αφορά τα κίνητρα και δυνητικά εξαιρετικά αποσταθεροποιητική ενέργεια προέβησαν οι Ιρανοί, «αιχμαλωτίζοντας» δυο μικρά περιπολικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, τύπου Riverine, τα οποία συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα και λόγω μηχανικής βλάβης, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρέθηκαν σε χωρικά ύδατα που θεωρεί δικά του το Ιράν...

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που κάνουν μια σειρά από γεγονότα που αφορούν αυτή την αμφιλεγόμενη υπόθεση να έχουν τουλάχιστον και μια δεύτερη ανάγνωση πέρα από την εμφανή. Το πιθανότερο είναι πως γι ακόμη μια φορά ρίχνεται δόλωμα για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις της Ρωσίας, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει και πάλι σιωπηλή.
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"
Τα ταχύπλοα κρατούνται από την Ακτοφυλακή της Ισλαμικής Δημοκρατίας μαζί με δέκα Αμερικανούς ναύτες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, στη νήσο Φαρσί στην περιοχή και σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές ενέργειες για την απελευθέρωσή τους. Πρόκειται για νήσο ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, στη μέση του Κόλπου, η οποία φυλάσσεται με ισχυρές δυνάμεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι Ιρανοί δηλώνουν ότι έβαλαν στο χέρι συσκευές GPS (Global Positioning System) που θα αποδείξουν ότι τα αμερικανικά περιπολικά είχαν εισέλθει στα χωρικά του ύδατα για τουλάχιστον ένα μίλι, με το ημιεπίσημο πρακτορείο FARS να κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι πραγματοποιούσαν επιχείρηση συλλογής πληροφοριών..
Ο καταφανώς “παγωμένος” Λευκός Οίκος, προς το παρόν δηλώνει...
άγνοια για το τι ακριβώς συνέβη, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι αναμένει την σύντομη αποδέσμευσή τους και επιστροφή στη βάση τους στο Μπαχρέιν. Οι Ιρανοί φέρονται να έχουν αναφέρει ότι θα αφήσουν τα πληρώματα και τα περιπολικά εντός ωρών. Εν αναμονή λοιπόν, αν και στην περιοχή αναπτύχθηκε η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S Truman, διενεργώντας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (S&R: Search and Rescue) αμέσως μετά την απώλεια επαφής με τα περιπολικά.…
Τα περιπολικά είχαν ξεκινήσει από το Κουβέιτ με προορισμό το Μπαχρέιν, την έδρα του αμερικανικού πέμπτου Στόλου. Ωστόσο, όποια να είναι τα πραγματικά περιστατικά, πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στην εκτόξευση πυραύλων από ιρανικά πολεμικά σκάφη, την ώρα που το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman διερχόταν από τα Στενά του Χορμούζ, συμπεριφορά που χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους του αμερικανικού Ναυτικού ως «ιδιαίτερα προκλητική».
Ασχέτως εάν αποδειχθεί ή απλώς εκτιμηθεί αρμοδίως ότι ήταν μια ενέργεια των «γερακιών» της Τεχεράνης σε μια ακόμα απόπειρα εκτροχιασμού της πυρηνικής συμφωνίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη διεθνή κοινότητα, θα διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι για μια ακόμη φορά, στο αμερικανικό Ναυτικό «θα πέσουν κεφάλια», καθώς αυτό καθαυτό το επεισόδιο είναι στρατιωτικά ανεπίτρεπτο.


Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι μεγάλες μονάδες επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού δεν προστάτευαν τα περιπολικά ειδικά σε αυτά τα ύδατα, καθώς επίσης είναι αδιανόητο να μην έχει προβλεφθεί σε επίπεδο σεναρίων πιθανής δράσης, αυτό που συνέβη, ώστε οι δυνάμεις να κινούνται με προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί δυσμενής σε βάρος τους κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου