Πολύ σύντομα άρχισε να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ θα επιδράσει στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Ηδη εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που δείχνουν να φοβούνται διεμβόλιση των χώρων τους...
Χτεσινές δηλώσεις στο ΣΚΑΪ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκου ερμηνεύτηκαν ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) να πορευτούν με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα έσπευσε να χαρακτηρίσει πολύ καλό πολιτικό, προβλέποντας ότι σύντομα η ΝΔ θα είναι πρώτη δημοσκοπικά. Επιπλέον, μιλώντας για τον εαυτό του, ο Γρηγοράκος είπε ότι αν η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» δεν αλλάξει και δε δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αντίστοιχες θετικές δηλώσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν κάνει κι άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου, όπως οι Τ. Γιαννίτσης και Θ. Πάγκαλος.
Μετά την ταραχή που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τις εξηγήσεις που φαίνεται να του ζητήθηκαν από μεριάς της ηγεσίας, ο Γρηγοράκος αντέτεινε ότι ...παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του. Ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξανάφησε ανοικτή την πόρτα στη ΝΔ, λέγοντας ότι δε συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασε μόλις μια μέρα νωρίτερα η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ότι τους χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος» με τη ΝΔ.
Σημειωτέον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κατασταλάξει ως προς τις δικές της επιλογές, επιμένει σε δηλώσεις ότι...
συνεχίζουν να υφίστανται «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ότι μόνο αυτοί μπορεί να εκφράσουν τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και ότι μόνη λύση για τον «τόπο» είναι η ανασύνταξή της με κορμό το κόμμα τους.
Ρευστότητα στο Ποτάμι
Στο δε Ποτάμι, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την εκλογή Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ως ελπιδοφόρα αλλαγή. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι πρέπει όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου να επαναπροσδιορίσουν την κατάσταση και να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις.
Στο ίδιο μοτίβο, η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Αντ. Λυμπεράκη, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι «η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και η οποιαδήποτε μετατόπισή του προς την κεντροδεξιά μόνο στοιχείο εξυγίανσης μπορεί να θεωρηθεί. Η εκλογή ενός ανθρώπου με ευρωπαϊκό προφίλ, που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή», πρόσθεσε, «και οτιδήποτε φέρει για το καλό της χώρας, το Ποτάμι είναι έτοιμο να το στηρίξει και να το συζητήσει κριτικά και δημιουργικά».
Αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε ότι η εκλογή Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιάφορη και έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Συμπλήρωσε ότι το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο πλέον να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό του πολιτικό στίγμα. Εκτίμησε ότι αν το Ποτάμι αποσαφηνίσει τα πολιτικά του χαρακτηριστικά, ο «κόσμος» (βλ. οι ψηφοφόροι του) δε θα επηρεαστεί από την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Την «ανάγκη αποσαφήνισης των χαρακτηριστικών της πολιτικής φυσιογνωμίας» του Ποταμιού επισήμανε μιλώντας και στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84».
Ολη αυτή η πίεση ανάγκασε την ηγεσία του Ποταμιού να διακινήσει μέσω του γραφείου Τύπου του, ως απάντηση, δήλωση του βουλευτή τους Ι. Φωτήλα ότι «η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ δεν αποτελεί λόγο για εμάς στο Ποτάμι να αλλάξουμε τις βλέψεις, τον προγραμματισμό και τις προσδοκίες μας. Το Ποτάμι θα συνεχίσει να κάνει αυτό για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό: να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση».
Σημειωτέον, στο Ποτάμι, καθώς οδεύουν προς συνέδριο στα τέλη Φλεβάρη, σε αρκετά στελέχη τους δείχνει να επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον του μετά το χαμηλό ποσοστό των εκλογών του Σεπτέμβρη, αλλά και τις ακόμα χαμηλότερες δημοσκοπικές πτήσεις του τελευταίου διαστήματος, που το δείχνουν εκτός Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου