Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μια δεύτερη 17Ν φοβάται τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Είναι δυνατόν να υπάρξουν διάδοχοι της 17Ν που θα χρησιμοποιήσουν το 45άρι πιστόλι, όπλο-σφραγίδα της οργάνωσης, και να προκαλέσουν έναν νέο κύκλο αίματος;...

Μια δεύτερη 17Ν φοβάται τώρα η ΕΛ.ΑΣ.
Μπορεί να εμφανισθεί πάλι το όπλο-σύμβολο της οργάνωσης στα χέρια άλλων ανταρτών πόλης και να υπάρξει μια δεύτερη 17Ν η οποία θα έχει σε σχέση με την πρώτη ένα-δύο κοινά πρόσωπα και μόνο το ίδιο όπλο; Μπορεί έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στη Σαρωνίδα, στον Πειραιά αλλά και σε νησιά να αποκτούν τώρα ένα νέο νόημα;

Τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απασχολούν πλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την περαιτέρω ανάλυση νέων αναφορών που περιέχονται στη δικογραφία για την υπόθεση «Γοργοπόταμος», την επίθεση δηλαδή που σχεδίαζαν από κοινού ο Χριστόδουλος Ξηρόςκαι έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων» με στόχο τις φυλακές Κορυδαλλού.
Το ζήτημα επανεμφάνισης των όπλων της 17Ν προσδιορίζεται στην 76η σελίδα του βουλεύματος για την υπόθεση «Γοργοπόταμος».

Σε αυτό το σημείο παρατίθεται μία από τις επιστολές των «Πυρήνων» στις 21 Ιουνίου 2014 προς Ξηρό και «Ιάσονα», συνεργάτη των «Πυρήνων», όπου σημειώνεται:...
«Οι "Πυρήνες" απευθυνόμενοι στον Ξηρό που τους είχε ρωτήσει σε γράμμα για τα δύο πιστόλια της παλιάς εταιρείας, της 17Ν, για τις νομικές επιπτώσεις ή αν το "σηκώνουνε", του απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Τα όπλα, οι γιάφκες και τα ερωτήματα
Το πολυσυζητημένο ιστορικό 45άρι της 17Ν είναι άγνωστης προέλευσης, χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες επιθέσεις της οργάνωσης εναντίον του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975, του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου το 1976 και σε άλλες μεταγενέστερες επιθέσεις. Από το 1980 και μετά η 17Ν άρχισε να χρησιμοποιεί και ένα δεύτερο 45άρι με το οποίο πραγματοποίησε ως το τέλος της δράσης της επτά φόνους (ανάμεσά τους αυτοί του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, του εκδότη Νίκου Μομφεράτου, του υποδιοικητή των ΜΑΤΠαντελή Πέτρου και του βρετανού διπλωμάτη Στίβεν Σόντερς) και έναν τραυματισμό. Το όπλο αυτό βρέθηκε στη «δεύτερη» γιάφκα της 17Ν. Για το δεύτερο αυτό 45άρι είχε εκφρασθεί η υπόνοια ότι ήταν ένα από τα 37 όπλα του ίδιου τύπου που είχαν κλαπεί στα τέλη του 1977 από στρατιωτική μονάδα στην Ελευθερούπολη Καβάλας, σε μια κλοπή που παραμένει ανεξιχνίαστη.

Εξι από αυτά τα πιστόλια είχαν βρεθεί το 1986 σε οπλοστάσιο στην οδό Καλαμά, στα Σεπόλια, της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή, που φέρεται να είχε προηγούμενη σχέση με τις οργανώσεις ΕΛΑ αλλά και 17Ν. Συσχετισμός της «γιάφκας των Σεπολίων» και της 17Ν είχε προσδιορισθεί και από γραφολογικές εξετάσεις αλλά και από την εξέταση κλειδιών. Επίσης η 17Ν χρησιμοποίησε και ένα τρίτο 45άρι στις τελευταίες επιθέσεις της, όπως και άλλα όπλα - δύο 38άρια, δύο αυτόματα, ένα G3, ένα πιστόλι 7,65 χιλιοστών κ.ά. - που είχαν βρεθεί όλα στα διαμερίσματα-οπλαποθήκες της οργάνωσης που εντόπισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το καλοκαίρι του 2002.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τον φάκελο της 17Ν και τις νεότερες εξελίξεις στο εγχώριο αντάρτικο πόλης σημειώνουν:  «Εκείνο που δεν έχει μονάχα βρεθεί είναι το πρώτο 45άρι της 17Ν το οποίο υπήρχε στη γιάφκα της οργάνωσης στη Δαμάρεως. Για το όπλο αυτό έχουμε την εικόνα ότι μαζί με τη γραφομηχανή και το λάβαρο της 17Ν πρόλαβε και τα πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας από το ίδιο διαμέρισμα στο Παγκράτι, πριν από τον εντοπισμό του από εμάς. Για αυτή την κίνησή του γράφει στο βιβλίο του "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη" που εξέδωσε πριν από δύο χρόνια περίπου. Είναι προφανές ότι κάπου κρύβει, για τους δικούς του λόγους, αυτά τα σύμβολα της 17Ν, που τα θεωρεί ιδιότυπα κειμήλια του ένοπλου αγώνα».

Οι πληροφορίες και ο «Λάμπρος» της 17Ν
Οπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο στην ίδια κρυψώνα του 45αριού να έχει πρόσβαση και ο Χριστόδουλος Ξηρός που εκείνο τον καιρό - όταν είχε ελευθερία κινήσεων ο Δημήτρης Κουφοντίνας - είχε ήδη συλληφθεί. Ακόμη δεν φαινόταν τον τελευταίο καιρό ο ίδιος να είχε καλές σχέσεις με τον "Λουκά" της 17Ν και να ξέρει πού βρίσκεται το όπλο-σύμβολο της οργάνωσης. Μην ξεχνάει κανείς ότι, όταν στις αρχές του 2014 είχε εξαφανισθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλεγε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να καπηλεύεται το όνομα και την ιστορία της 17Ν, πολύ περισσότερο να δηλώνει συνεχιστής της, μιλώντας μάλιστα και για... φάρσα της Ιστορίας. Μας κάνει εντύπωση ακόμη ότι ο Ξηρός στην εν λόγω επιστολή των "Πυρήνων" μιλάει και για άλλα όπλα. Δεν αποκλείουμε να αναφέρεται σε άλλα από τα χαμένα 45άρια της κλοπής της Ελευθερούπολης ή άγνωστης προέλευσης. Είναι βέβαιο όμως ότι κανένα από αυτά τα όπλα για τα οποία μιλάει επιπρόσθετα δεν έχει χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις της 17Ν, όπου το μόνο που χρησιμοποιούσε και δεν έχει βρεθεί είναι το περιβόητο πρώτο 45άρι, έτσι ώστε να μη δικαιολογείται ο Ξηρός να ρωτά για το "αν αντέχουν τις νομικές επιπτώσεις" τα μέλη των "Πυρήνων" με τα οποία έρχεται σε επαφή και για αυτά τα... άλλα, καθαρά όπλα. Και αυτό μας δημιουργεί περισσότερες απορίες αλλά και αμφιβολίες».

Ωστόσο εκείνο που έχει σημαντικό ενδιαφέρον είναι εκμυστηρεύσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με άγνωστες έρευνες που έγιναν από το 2002 ως σήμερα για τον εντοπισμό του άφαντου 45αριού και της γραφομηχανής της 17Ν. Οπως λένε, «την περίοδο 2005-2006 είχαμε από κάποιον ιδιώτη πληροφορίες ότι ο φερόμενος ως ηγετικό μέλος της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έκρυβε πολύτιμα αντικείμενα της οργάνωσης σε μια μικρή σπηλιά στη Σαρωνίδα. Με το δεδομένο ότι το 1977 είχε βρεθεί παρόμοιος χώρος απόκρυψης εγγράφων του "Λάμπρου" της 17Ν στην Πάρνηθα, ερευνήσαμε σοβαρά αυτές τις αναφορές και διαπιστώσαμε ότι ένα μέρος ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Ομως δεν βρέθηκε εκεί το 45άρι της 17Ν. Ερευνα είχε γίνει και ύστερα από υποτιθέμενες αποκαλύψεις ενός ιδιώτη από τον Πειραιά. Ακόμη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε προσεγγίσει και κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού που είχε υποσχεθεί ότι έναντι αδράς αμοιβής θα προσπαθούσε να αντλήσει πληροφορίες από συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, χωρίς όμως και πάλι καμία συνέχεια».

Η... επίδειξη Ξηρού
Σύμφωνα με άλλες πηγές, παρόμοιες έρευνες - χωρίς πιθανόν ουσιαστική βάση - πραγματοποίησαν και στελέχη της ΕΥΠ για έναν ιδιώτη με έδρα σε νησί του Σαρωνικού που ήξερε το... μυστικό των κειμηλίων της 17Ν και άλλα σχετικά σενάρια, χωρίς αποτέλεσμα και πάλι. Και όλα αυτά βέβαια με τα στελέχη των αρχών ασφαλείας να μην εκφράζουν καμία απολύτως «σιγουριά» για οτιδήποτε και να φοβούνται μια οδυνηρή έκπληξη από τους ενόπλους.

Ενα άλλο σημείο που επίσης προκαλεί ερωτήματα στους αρμόδιους αστυνομικούς είναι μια άλλη αναφορά ότι τα μέλη της 17Ν «είχε εκπαιδεύσει ειδικός στο αντάρτικο πόλης που ήταν από την Κούβα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «το μόνο που είναι ήδη γνωστό και το γνωρίζαμε από την πρώτη φάση της εξάρθρωσης της 17Ν είναι ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος το 1968 ταξίδεψε μαζί με ομάδα εννέα "συντρόφων" του-μελών της αντιδικτατορικής οργάνωσης "29 Μάη" στην Κούβα για να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά μαθήματα πάνω στον "ανταρτοπόλεμο". Ομως δεν είχαμε την εικόνα ότι κάποιος από αυτούς τους συνοδούς του Γιωτόπουλου ή ακόμη και ο ίδιος λειτούργησε ως βασικός εκπαιδευτής των νέων μελών της 17Ν. Επιπλέον ξέρουμε ότι ταξίδι, μάλλον όμως αναψυχής, είχε κάνει μαζί με μια κοπέλα παλιότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Εξάλλου και αυτό που φαίνεται να λέει ο Ξηρός, ότι ήλθε εκπαιδευτής από την Κούβα, δεν μας φαίνεται ιδιαίτερα λογικό και δεν το έχουμε βρει πουθενά στην πολυετή έρευνά μας. Ισως κάποιος όλα αυτά μπορεί να τα αποδώσει σε μια διάθεση επίδειξης του Χριστόδουλου Ξηρού. Ισως όμως και να ξέρει κάτι που εμείς αγνοούμε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου