Χρόνια ύφεση, ανεργία και αποστροφή για τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς. Μπορεί όλα αυτά να θυμίζουν κάτι από Ελλάδα, όμως είναι συμπτώματα που αφορούν τον επόμενο ασθενή της Ευρώπης. Στο «κρεβάτι» του Ευρωπαίου ασθενή η άλλοτε ακλόνητη σκανδιναβική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, η Φινλανδία...
Την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός Νότος, τα λεγόμενα PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) κατά τα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης, «προσπαθούν να βγουν από την ύφεση – κάποια με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι άλλα – η Φινλανδία υποκύπτει στη δική της», γράφει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Φινλανδία κούνησε το δάχτυλο στη χώρα μας αλλά και πυρπόλησε τις συζητήσεις. Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο τελευταίο Eurogroup πριν τη συμφωνία του Ιουλίου, ήταν ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ άλλωστε εκείνος που απείλησε να θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.
Πώς χτύπησε η κρίση και τον Βορρά
«Η οικονομία της, που συρρικνώνεται κάθε χρόνο από το 2012, κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το έλλειμμά της είναι..
σχετικά υψηλότερο από της Ιταλίας, παρόλο που κατατάσσεται τέταρτη στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές που απαιτεί από τους πολίτες, και το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά αυτό των σκανδιναβών γειτόνων της. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, έχει αρχίσει να αναφέρεται στη Φινλανδία ως τον τελευταίο ασθενή στην Ευρώπη», γράφει το Bloomberg, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της φινλανδικής οικονομίας.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Όλι Ρεν - ο ίδιος που στις αρχές της κρίσης ευχόταν «Καλό κουράγιο» στην Ελλάδα - «η Φινλανδία έχει γίνει μια οικονομία με έλλειμμα και είναι 10-15% πίσω από τη Σουηδία ή τη Γερμανία σε όρους ανταγωνιστικότητας».
«Για αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε προσαρμογές», είπε σε συνέντευξη του πριν λίγες εβδομάδες.
Η πτώση των παραγγελιών από τη γειτονική Ρωσία, η αποδυνάμωση της εγχώριας χαρτοβιομηχανίας και η κατάρρευση της μονάδας καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων Oyj της Nokia αποτέλεσαν έναν καθοριστικό συνδυασμό υπονομεύοντας μια οικονομία που κάποτε ήταν μια από τις ισχυρότερες στη δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Φινλανδία υποχώρησε από την τέταρτη στην όγδοη θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Το σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα είναι το πλέον συγκεντρωτικό ανάμεσα στις 140 χώρες που μελετήθηκαν στην έρευνα. Για να διορθωθεί αυτό απαιτούνται βαθιές και γρήγορες αλλαγές, ισχυρίζεται η κυβέρνηση. «Η εναλλακτική είναι να διολισθήσει σε ένα νοτιοευρωπαϊκού τύπου τέλμα αδύναμης ανάπτυξης και χαμηλής απασχόλησης», είπε επίσης ο Ρεν.
Πώς σκοπεύει να αποφύγει το μνημόνιο
Η Φινλανδία δεν πρόκειται να χρειαστεί το είδος των διεθνών διασώσεων που χαρακτηρίζουν την κρίση χρέους, γράφει το Bloomberg. Ούτε τα μέτρα που προτείνει ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα είναι δρακόντεια όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις νότιοευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνει.
Ο Ρεν δήλωσε ότι οι προσαρμογές της Φινλανδίας θα ανέλθουν «περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο». Στην αντίπερα όχθη, υπενθυμίζεται ότι η ανάκαμψη της Πορτογαλίας, απαίτησε αυξήσεις φόρων και περικοπές ύψους 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ενώ στην Ιρλανδία το επίπεδο αυτό ανήλθε περίπου στο 1,5 με 2%.
Η Φινλανδία, σε αντίθεση με τις χώρες του Νότου, έχει όμως στο πλευρό της τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, γεγονός που αλλάζει πολύ τις ισορροπίες. Είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που συνεχίζουν να έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους Moody’s Investors Service και Fitch Ratings, αν και η Standard & Poor’s αφαίρεσε την ανώτατη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό γιατί το χρέος της Φινλανδίας, περίπου στο 60% του ΑΕΠ, είναι λιγότερο από το μισό της Πορτογαλίας.
Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες ομοιότητες. Η Φινλανδία καλείται να αντιμετωπίσει τα παραδοσιακά ισχυρά εργατικά συνδικάτα στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών δαπανών και των ημερών αδείας καθώς και για μεγαλύτερη επιβάρυνση στους εργαζόμενους που κάνουν χρήση άδειας ασθενείας έχουν οδηγήσει σε διαδηλώσεις και απεργίες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τον Ιούνιο στη Βουλή, όπου ο συνασπισμός του Σίπιλα –παρότι η δημοτικότητα του μειώνεται στις δημοσκοπήσεις– έχει 123 από τις 199 έδρες.
Οι κυβερνήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα άλλαξαν καθώς οι ψηφοφόροι αντιτάχθηκαν στη λιτότητα, επισημαίνει το δημοσίευμα. Με τις εθνικές εκλογές να απέχουν τρία χρόνια, ο Σίπιλα χρειάζεται οι μεταρρυθμίσεις του να αποδώσουν εγκαίρως για να αποφύγει τη μοίρα αυτή.
Η κρίση φέρνει Finland-exit;
Στη σκιά της κρίσης, το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη θα εξετάσει φέτος το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, καθώς πολίτες συγκέντρωσαν περισσότερες από 50.000 υπογραφές ζητώντας την έξοδο.
Αν και είναι απίθανο να αποφασιστεί η αποχώρηση της Φινλανδίας από το ευρώ, η απόφαση να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση – για πρώτη φορά σε μια από τις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης — είναι μια ένδειξη του υψηλού βαθμού δυσαρέσκειας των Φινλανδών από την οικονομική απόδοση της χώρας τους έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου