Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σαφής είναι η προσπάθεια της Άγκυρας να στρατιωτικοποιήσει τις εξελίξεις και να διατηρήσει κλίμα έντασης σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επεκτείνοντας παράλληλα τις δράσεις της στο Καστελόριζο και σε ολόκληρο το Αιγαίο...


του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως αυτό το κλίμα ευνοεί την Άγκυρα που προωθεί τους σχεδιασμούς της διά της ισχύος και της επιβολής. Αξιοποιώντας και την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, δεσμεύει περιοχές για...
ασκήσεις με μια τάση αναβάθμισης της παρουσίας της και δημιουργίας τετελεσμένων σε θάλασσα και αέρα.  
 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τα ζητήματα αυτά, θεωρεί πως η μη αντίδραση της Άγκυρας στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, θα δείξει «αδυναμία» και «απάθεια». Όπως σημειώνουν Τούρκοι αναλυτές «η Τουρκία μπορεί να ανεχθεί την κυπριακή φάση των ερευνών, αλλά η πολιτική της είναι να εμποδίσει την παραγωγή με κάθε κόστος. Η πραγματική πρόκληση για την Τουρκία θα προκύψει όταν η Κύπρος φτάσει στη φάση παραγωγής, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές».
 
Παράλληλα, η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί και οποιεσδήποτε κινήσεις που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα και θα αφορούν τη σύναψη συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτα κράτη για θέματα εκμετάλλευσης και πώλησης φυσικού αερίου. Και τούτο γιατί η Άγκυρα θεωρεί πως αυτές οι εξελίξεις και με την εμπλοκή κι άλλων χωρών δυσκολεύουν τους χειρισμούς της Άγκυρας και δημιουργούν τετελεσμένα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Γι’ αυτό και η Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, επιλέγει σε αυτή τη φάση να κινείται χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλές δημόσιες εξαγγελίες, πρακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.
 
Το 2015 θα είναι, πάντως, χρονιά πολλών συζητήσεων για σύναψη συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες. Όπως είναι γνωστό, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Αίγυπτο, ενώ θα αρχίσουν και με την  Ιορδανία, η οποία ζητά την έναρξη διαβουλεύσεων για την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία φυσικού αερίου. Οι συζητήσεις αφορούν την αξιοποίηση αερίου από το τεμάχιο 12.
Συζητούνται τα επόμενα βήματα   
Σήμερα το πρωί συνέρχεται το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και δύο θέματα που συμπεριέλαβε στην ατζέντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφορούν την πρότασή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και το ζήτημα με τις εκποιήσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την περασμένη Παρασκευή διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην Προέδρους και υπουργούς Εξωτερικών καθώς και τη διαπραγματευτική ομάδα και το Συμβούλιο Γεωστρατηγικής. Από τις συναντήσεις αυτές καταγράφηκαν διάφορες ιδέες, κάποιες εκ των οποίων θα τύχουν επεξεργασίας.
 
Στη συνέχεια, στις 11:30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κύπρο για να τους ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.
Σημειώνεται ότι αύριο φθάνει στο νησί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα για επαφές. Ο αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού θα ενημερώσει στις 26 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου