Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΓΑΠ - ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ

Μετά το ρήγμα που άνοιξε στις σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη «μαύρη τρύπα» 116,5 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τώρα η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών μεταφέρεται στο αν το κόμμα θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην Σοσιαλιστική Διεθνή...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην εκδήλωση στη Λειψία στις 22 Μαΐου για τον εορτασμό των 150 χρόνων του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) το οποίο έχει αποφασίσει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κόντρα ουσιαστικά στην Σοσιαλιστική Διεθνή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real. Αυτή η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου μπορεί να αποτελέσει casus belli για τον Γιώργο Παπανδρέου αφού... 


Οι ηγεσίες μάλιστα των περίπου 50 κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις, καθώς θεωρούν ξεπερασμένη και διεφθαρμένη τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το SPD εγκαταλείπει τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως διεφθαρμένη και αναποτελεσματική
Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) εγκαταλείπουν ήδη τη Σοσιαλιστική Διεθνή επειδή θεωρούν ότι η οργάνωση αυτή είναι πλέον ένας σιωπηλός, απλός θεατής των κοσμογονικών εξελίξεων που συμβαίνουν στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.
Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας αντί να πληρώσει την ετήσια συνδρομή μέλους για το 2013, ύψους 100.000 λιρών Αγγλίας, κατέβαλε μόνο 5.000 λίρες (6.000 ευρώ) και στο εξής θα μετέχει στις ετήσιες συνόδους της Διεθνούς μόνο ως παρατηρητής.
Μετά τη σφοδρή κριτική της νεαρής Ισπανίδας Μπεατρίθ Τελεγόν για τις τρελές δαπάνες και τα χρυσά ταξιδάκια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οργάνωση με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου δέχθηκε ένα σημαντικό πολιτικό πλήγμα λόγω της απόφασης του πανίσχυρου SPD.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως υποστήριξε ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus έχει πάψει να έχει ουσιαστικές θέσεις σε κρίσιμα θέματα. «Πρέπει κανείς να αντιληφθεί με νηφαλιότητα ότι τα τελευταία χρόνια η Σ.Δ. δεν προσέφερε την παραμικρή ουσιαστική συμβολή είτε για τις ακρότητες των χρηματοοικονομικών αγορών είτε για άλλες παγκόσμιες προκλήσεις».
Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια νέα διεθνή οργάνωση με το όνομα «Προοδευτική Συμμαχία» και προγραμματίζουν την ίδρυσή της στις 22 Μαΐου στη Λιψία όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον 50 συγγενικών κομμάτων.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα γίνει αυτό που δεν μπορεί πλέον να είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, η πλατφόρμα για τον σοσιαλδημοκρατικό διάλογο σε παγκόσμια κλίμακα» υποστήριξε ο Γκάμπριελ.

Στο στόχαστρο η Σοσιαλιστική Διεθνής
Τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα άλλωστε ποτέ δεν είχαν καλή σχέση με τη Σ.Δ. την οποία θεωρούσαν ως ένα μόρφωμα που εκφράζει πρωτίστως χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι οι Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ, μαζί με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Λιονέλ Ζοσπέν είχαν συγκροτήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την «προοδευτική διακυβέρνηση», στην οποία συμμετείχε ως πρωθυπουργός και ο Κώστας Σημίτης, ακριβώς για να αποφύγουν την Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής, δέχεται πυρά από σοσιαλδημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα, τόσο γιατί ανέχθηκε στο εσωτερικό της δικτάτορες από το χώρο της Αφρικής, όσο και για την ανοχή στον γενικό γραμματέα της Λουίς Αγιάλα ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί και το ισχυρό της πρόσωπο.
Το αν θα συμμετάσχει ή όχι το ΠΑΣΟΚ στη νέα κίνηση του SPD, το αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από τη σοσιαλιστική διεθνή, αποτελεί ήδη το νέο σημείο τριβής του νέου προέδρου του κόμματος και του προκατόχου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου