Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ

Ξεσήκωσαν αντιδράσεις την περασμένη Τετάρτη οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, γιατί συνέδεε τη λύση του Κυπριακού με την άρση των εμποδίων για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου... 

του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Καλώς αντέδρασε η πολιτική ηγεσία, καλώς του απάντησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η σύνδεση δεν έγινε για πρώτη φορά, ούτε πρόκειται για μεμονωμένες δηλώσεις ενός συμμάχου της Τουρκίας. Η τουρκική προπαγάνδα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στη διεθνή σκηνή και ακόμα και σύμμαχοι της Κύπρου (αν μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι οι τύποις εταίροι της ΕΕ) εκφράζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Ότι δηλαδή, παρόλο που αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο φυσικό της πλούτου, δέχονται ταυτόχρονα ότι... 


Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν έννομο συμφέρον και οι όποιες ενέργειες πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη. Ο Ράσμουσεν το είπε πιο στρογγυλεμένα και πιο τούρκικα: «Μετά την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα μπορούν να αρθούν τα εμπόδια για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου». Δηλαδή, τα εμπόδια δεν είναι παράνομα, δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ούτε έχουν να κάνουν με τον επεκτατικό και αναγχρονιστικό παραλογισμό των νεοθωμανών. 

Είναι νόμιμα εμπόδια που θα αρθούν μετά τη λύση του Κυπριακού. Την οποία λύση αρνούνται οι Ελληνοκύπριοι, όπως είναι η επόμενη σκέψη που τους φύτεψε στο μυαλό η Άγκυρα και τα τσογλάνια της. Ταυτόχρονα με τον Ράσμουσεν, η Ουάσιγκτον Ποστ, σε ανάλυση για τη νέα ενεργειακή εικόνα της ανατολικής Μεσογείου, προωθεί ξανά (και ακολουθώντας άλλους που προηγήθηκαν, Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Εκόνομιστ, Ρέουτερ κ.ά.) την «δικαιωματική» εμπλοκή της Άγκυρας. Αφού εξηγεί τις δύσκολες συνθήκες της Μέσης Ανατολής και τα εμπόδια για τη μεταφορά του φυσικού αερίου σημειώνει ότι «θα μπορούσε να μεταφερθεί στη διχοτομημένη Κύπρο και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως οποιαδήποτε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση θα εξόργιζε τους Τούρκους». Ούτε εδώ μπαίνει στο σκεπτικό ο παραλογισμός του υποτιθέμενου «εξοργισμού» των Τούρκων. Οι διεθνείς παράγοντες πιστεύουν ότι δικαίως θα εξοργιστούν οι Τούρκοι. Και αυτό το αποδέχονται ως μια φυσιολογική ή νόμιμη εξέλιξη.

Όλη αυτή την εικόνα η ηγεσία της Κύπρου καλείται να ανατρέψει κατεπειγόντως. Φτάνει να αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο καταστροφική θα αποδειχθεί για τα κυπριακά συμφέροντα όταν έρθει η ώρα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Διότι, οι εξελίξεις πήραν το δρόμο τους, σύντομα θα έρθει αυτή η ώρα και δυστυχώς μέχρι τώρα συμπεριφερόμαστε όπως σε όλα τα ζητήματα. Χωρίς προνοητικότητα. Και πάντα αμυντικά. Αυτές οι συνθήκες όμως, που δημιουργούνται από τη θρασύτατη τουρκική προπαγάνδα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την, κατά τα άλλα, λογική αναβολή επειδή τώρα έχουμε άλλες δουλειές, έχουμε την οικονομική κρίση. 

Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν έχουμε άλλες δουλειές. Εκείνο που βλέπουν είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι, που είναι ακόμα αδίκως κατηγορούμενοι από το 2004, αναβάλλουν τη λύση. Πρέπει επιθετικά να απαντηθεί η προπαγάνδα. Ορθώς ο κ. Κασουλίδης, πηγαίνοντας στην Ουάσιγκτον, πρόβαλε το θέμα της Αμμοχώστου. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να γίνεται περιστασιακά. Χρειάζεται σχέδιο, προετοιμασία, συλλογικές αποφάσεις και πανεθνικοί χειρισμοί για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Ποιος λογικός άνθρωπος στον πλανήτη θα δεχθεί τον παραλογισμό της ερήμωσης ολόκληρης πόλης επειδή τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής την θέλουν ως όμηρο; Ποιος λογικός εταίρος δεν θα κατανοούσε αν του εξηγηθεί ότι θα είναι καταστροφικό να μπούμε ξανά σε νέο φαύλο κύκλο συνομιλιών όταν η πενταετία συνομιλιών Χριστόφια με τα πλουσιοπάροχα δώρα προς την τουρκική βουλιμία, απέδειξε ότι δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι αλλά η τουρκική απληστία που εμποδίζουν τη λύση; Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση κάθε στιγμή της ζωής τους, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Κάθε στιγμή. Ας πάρει κάποιος τους Ευρωπαίους εταίρους μας στους προσφυγικούς συνοικισμούς να ρωτήσουν τους ανθρώπους και θα καταλάβουν.

Μπορεί πράγματι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ασχολείται συνεχώς με την οικονομία, αλλά κάποιοι άλλοι πρέπει να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα. Είναι κι αυτά σε κατάσταση resolution, όπως τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου