Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΤΣΑΛΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στην πολιτική περιοχή μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου μιλούσαν με όλους χωρίς να καταλήγουν κάπου, γιατί λείπει η ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να επιβληθεί με το πολιτικό της μέγεθος εμπνέοντας προοπτική εξουσίας αλλά επίσης γιατί πλεονάζουν οι προσωπικές φιλοδοξίες... 

Τελευταία διαμορφώθηκε ένα νέο δεδομένο που εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις διεργασίες για την ανασύνθεση της ευρύτερης κεντροαριστεράς: Το ΠΑΣΟΚ εξατμίστηκε. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινείται σε ποσοστά κοντά στο 4%, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων φωνάζουν ότι η τάση είναι καθοδική. Με άλλα λόγια, από τις εκλογές και μετά, στη διάρκεια ενός έτους, η συρρίκνωση είναι συνεχής και έχει την υπογραφή Βενιζέλου. Επομένως, το δόγμα των βενιζελικών «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα» καίγεται εκ των πραγμάτων, αφού... 


Στο κυβερνητικό μέτωπο όλα τα κέρδη τα παίρνει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο βασικός κυβερνητικός εταίρος μαζεύει μόνο ζημιές.
Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου παραδέχονται πλέον ότι το καράβι πηγαίνει ολοταχώς προς το παγόβουνο. Αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει και ότι ο ίδιος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο ρόλο του ηγέτη ενός κόμματος που αποσυντίθεται ασταμάτητα μέχρι τελικής διάλυσης.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ που να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου η εικόνα θα έχει φτιάξει και το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό.
Παρόλο που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή, δελφινομαχία δεν εξελίσσεται δυναμικά στο παρασκήνιο, καθώς οι επίδοξοι αρχηγοί (Φώφη Γεννηματά, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Ανδρουλάκης κ.α.) δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι το έπαθλο θα είναι ένα άδειο πουκάμισο, θα παραλάβουν δηλαδή ένα υπερχρεωμένο μαγαζί που δεν θα φτιάχνεται, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Γι αυτούς τους λόγους, η κυρίαρχη συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν αφορά την ανατροπή Βενιζέλου αλλά την πολιτική επιβίωση βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης σε όλες τις δυνάμεις του «δημοκρατικού σοσιαλισμού»  εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το κάδρο. Έχουν γίνει μυστικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος στο οποίο θα μετάσχουν πρόσωπα και κινήσεις του χώρου και θα υποστηρίξουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Φώτη Κουβέλη.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου έχει δημοσίως καταθέσει την πρόταση για ελληνική «Ελιά» με δυαρχία Βενιζέλου-Κουβέλη, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι επικεφαλής του σχήματος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποψήφιος πρωθυπουργός. Με βάση την πολιτική ιδιοσυγκρασία του Ευ. Βενιζέλου θεωρείται μάλλον απίθανο να αποδεχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τέτοια λύση, ωστόσο είναι πάρα πολύ πιθανό να πιεστεί πολύ από το κόμμα του για συμμετοχή με ή χωρίς τον ίδιο σε ένα συμμαχικό σχήμα, προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ο Β. Οικονόμου (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) «λαγός» του Φώτη Κουβέλη; Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν του έχει βάλει «πάγο» να μη «ζυμώνει» τη συγκεκριμένη πρόταση. Αντίθετα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, προανήγγειλε πρωτοβουλίες διαλόγου και συνεννόησης με έναν «αστερισμό προσώπων και κινήσεων»,  προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμμαχία που θα εκφράσει το «δημοκρατικό σοσιαλισμό» χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ένταξη στη ΔΗΜΑΡ.
Τη δημιουργία μιας ελληνικής «Ελιάς» προωθούν εναγωνίως οι ευρωσοσιαλιστές που έχουν αντιληφθεί ότι στις επόμενες ευρωεκλογές θα υπάρξει Βατερλό για τα ελληνικά κόμματα από τα οποία θα προέλθουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα ενταχθούν στη σοσιαλιστική ομάδα. Αυτό το κύμα πήγε να καβαλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας κοινή εκλογική κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν τον βοηθούν να περάσει τη «γραμμή» με την οποία θα εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή πολιτική επιβίωση για τον ίδιο.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές φαίνεται πως κινείται η Άννα Διαμαντοπούλου έχοντας συγκεντρώσει γύρω της κάποια πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτό που σχηματικά λέγεται «εκσυγχρονισμός». Για τις ευρωεκλογές προετοιμάζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Ηλίας Μόσιαλος με τη «Δημιουργική Ελλάδα» έχει συχνές επαφές με την ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες εμφάνιζαν μάλιστα την «Δημιουργική Ελλάδα» να προσχωρεί στην ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την αυτονομία της ως κίνηση, αλλά μια τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί στην Ολομέλεια των μελών της κίνησης, που θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα. Και άλλοι πρώην υπουργοί και βουλευτές που ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, βρίσκονται μεταξύ τους σε συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό/μεταρρυθμιστικό κόμμα με εχέγγυα πολιτικής παρουσίας πρώτα στην ευρωβουλή και μετά στη βουλή.
Η δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος υπό τον Φώτη Κουβέλη διευκολύνει όλους αυτούς να προσχωρήσουν, γιατί η πολεμική τους αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ (από το οποίο προέρχονται) ή και τον Ευ.Βενιζέλο προσωπικά. Παπανδρεϊκοί, πρώην σημιτικοί και άλλοι βλέπουν με συμπάθεια τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι πλέον φιλόδοξοι τον θεωρούν μεταβατικό αρχηγό, εκτιμώντας ότι εάν τον ευνοήσει η συγκυρία θα μετακομίσει το 2015 στο προεδρικό μέγαρο.

Άλλωστε, το άνοιγμα στο κέντρο της ΝΔ που διαφημίζει η Συγγρού με διαρροές ενόψει του συνεδρίου του Ιουνίου έχει κυρίως επικοινωνιακό περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ στρίβει όλο και πιο δεξιά θέλοντας να ηγεμονεύσει σε όλο το χώρο δεξιά της. Μαζεύει όποιον μπορεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή ως «δεξιό ΣΥΡΙΖΑ» προσφέροντάς της δωρεάν μακιγιάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου