Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΣΟΣΙΑΛΤΟΥΡΚΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΕΡΑΣ» Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το νέο πολίτευμα της γειτονικής Βουλγαρίας θα είναι ο... «σοσιαλ-τουρκο-φασισμός»! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει κατ' αρχάς αφενός από τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής και αφετέρου από την άρνηση των τριών από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στο κοινοβούλιο να συνεργαστούν καθ' οιονδήποτε τρόπο με το τέταρτο, το οποίο ήρθε πρώτο σε ψήφους και σε έδρες!

Πέρα όμως από το μαύρο χιούμορ, η πιθανότερη αυτήν τη στιγμή κυβερνητική διέξοδος στη Σόφια θα συνιστά όντως... 


Ένα «πολιτικό τέρας» αν υλοποιηθεί στην πράξη. Επιπροσθέτως, οι πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία προσθέτουν μερικές ακόμη ψηφίδες στα πολιτικά τερατουργήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η δεξιά κυβέρνηση του πρώην σωματοφύλακα και μπράβου Μπόικο Μπορίσοφ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, πέντε σχεδόν μήνες πριν λήξει η θητεία της, υπό το βάρος τεράστιων διαδηλώσεων εναντίον της που είχαν προκληθεί από τις διαρκείς αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής όμως το κόμμα του Μπορίσοφ, το οποίο φέρει το όνομα «Πολίτες για μια Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB το ακρωνύμιό του στα βουλγαρικά), ήρθε... πρώτο! Το ποσοστό του (30,5%) ήταν βεβαίως σαφώς υποδεέστερο του 40% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουλίου του 2009 που το οδήγησαν στην εξουσία και σαφώς κατώτερο του 43% τουλάχιστον που ήταν αναγκαίο για να του δώσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Δεύτερο και καταϊδρωμένο ήρθε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 26,6%.

Τρίτο ήρθε το κόμμα των τουρκικής καταγωγής Βουλγάρων πολιτών, γύρω από το οποίο συσπειρώνονται και άλλοι Βούλγαροι μουσουλμανικού θρησκεύματος, με ποσοστό 11,2%. Τέλος, τέταρτο και τελευταίο κόμμα που μπήκε στο κοινοβούλιο είναι το ακροδεξιό, εθνικιστικό και φιλοναζιστικό κόμμα «Ατάκα (Επίθεση)» με 7,3%. Σχεδόν το 25% των Βουλγάρων που πήγαν να ψηφίσουν -και πήγαν μόνο οι μισοί από όσους είχαν δικαίωμα- επέλεξαν να ψηφίσουν πάμπολλα μικρά κόμματα, από τα οποία όμως κανένα δεν κατόρθωσε να υπερβεί το όριο του 4% που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αποκτήσει ένα κόμμα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι σοσιαλιστές, οι «Τούρκοι» αλλά και οι ακροδεξιοί δήλωσαν ότι αποκλείεται να συνεργαστούν με τον Μπορίσοφ για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το φιλοναζιστικό κόμμα «Ατάκα» είναι αυτό που είχε στηρίξει κοινοβουλευτικά τον Μπορίσοφ το 2009 για να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω ψήφου ανοχής. Αυτή η στάση του το είχε εκμηδενίσει πολιτικά. Στις δημοσκοπήσεις είχε πέσει στο... 1%! Τους τελευταίους μήνες όμως έκανε αντικυβερνητική στροφή και κατόρθωσε να εισπράξει τμήμα της δυσαρέσκειας δεξιών Βούλγαρων ψηφοφόρων.
Πήρε όμως το μάθημά του και τώρα πλέον αρνείται κάθε συνεργασία με τον Μπορίσοφ. Είναι μάλιστα έτοιμο να αλλάξει στρατόπεδο - να στηρίξει δηλαδή με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση συνεργασίας των σοσιαλιστών με τους «Τούρκους» της Βουλγαρίας! Οσο τρελό και αν ακούγεται -ένα ακροδεξιό κόμμα να στηρίζει κυβέρνηση των πρώην κομμουνιστών που συνεργάζονται με ένα μειονοτικό κόμμα!- αυτή θεωρείται η πιθανότερη εκδοχή κυβέρνησης που αναμένεται να προκύψει στη Βουλγαρία. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές -δηλαδή δύο 24ωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες- είχε σταθεί αδύνατον να ανακοινωθεί επισήμως η κατανομή των 240 εδρών του βουλγαρικού κοινοβουλίου στα 4 όλα κι όλα κοινοβουλευτικά κόμματα!

Διεξαγόταν λυσσώδης μάχη ενστάσεων. Μια πρώτη ανεπίσημη κατανομή έδινε π.χ. 98 έδρες στον Μπορίσοφ και 23 στην Ακροδεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο Μπορίσοφ κατόρθωνε να εξαγοράσει τον ηγέτη του εθνικιστικού, φιλοναζιστικού κόμματος, τότε θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός με 121 ψήφους στις 240! Ετσι, σοσιαλιστές και «Τούρκοι» έμεναν στις 119 έδρες, άρα το μόνο που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας. Τότε όμως, ακόμη και αν τους έδιναν ψήφο ανοχής οι φιλοναζιστές, θα μπορούσαν να τους εκβιάζουν διαρκώς με ανατροπή της κυβέρνησης.

Η κατάσταση αλλάζει ριζικά όμως αν το σοσιαλιστικό και το μειονοτικό κόμμα έχουν 121 βουλευτές, οπότε έχουν δική τους πλειοψηφία. Ισως αύριο μάθουμε την κατανομή των εδρών. Το βέβαιο είναι ότι θα οργιάσουν οι απόπειρες εξαγοράς βουλευτών και ενδεχομένως κάποιοι θα πλουτίσουν. Εξίσου βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, με οποιονδήποτε συνδυασμό κομμάτων, θα είναι εξίσου απωθητική για τους Βούλγαρους πολίτες, οι οποίοι τους ψηφίζουν αλλοπρόσαλλα ή απέχουν από τις εκλογές, αφήνοντας το πολιτικό παιχνίδι να εξελίσσεται χωρίς αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου