Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΚΡΥΒΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Πανικός στην πολιτική ηγεσία μετά την αποκάλυψη του ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος για το έγγραφο των Η.Ε - Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πήρε το έγγραφο χθες το πρωί, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται ήδη για μετάφραση του κειμένου - Πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο περιλαμβάνει άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκαν και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση...

Κομφούζιο προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό, η χθεσινή δήλωση του Ιζέτ Ιζτζιάν του ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο οποίος μάλλον δεν γνώριζε για τον πονοκέφαλο που θα προκαλούσε στην κυβέρνηση, όταν μετά από συνάντηση του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, υπέβαλαν στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου έγγραφο έκτασης 70 σελίδων, που καταγράφει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις κατά την περίοδο 2008-2012, στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Φανερά ενοχλημένος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δήλωσε την πρόθεση του... 


Να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την επίδοση ενός τέτοιου εγγράφου από τα Η.Ε .
Μετά τις αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων, το Προεδρικό αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του εγγράφου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη να ανακοινώνει ότι το έγγραφο επιδόθηκε μόλις χθες το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα του ιδίου, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Κύριος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο θα κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης.

Πάντως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, ότι στο 70 σελίδων έγγραφο των Η.Ε, καταγράφονται συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο κυπριακό, που αν δημοσιοποιηθούν, θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς αφορούν γενναιόδωρες υποχωρήσεις που έγιναν κατά την προηγούμενη πενταετία, κυρίως στο περιουσιακό.

Την ίδια ώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά, ήδη βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης του εγγράφου, όπως επιβεβαίωσε και ο κύριος Ιζτζιάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της το έγγραφο, την ίδια ακριβώς ημέρα που επιδόθηκε και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου