Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Μετά από μία ανακαίνιση, κυρίως εξωτερική, η οποία κράτησε επτά μήνες, το Μαυσωλείο του Βλαντίμιρ 'Ιλιτς Ουλιάνοφ, γνωστού με το επαναστατικό ψευδώνυμο «Λένιν», άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας...
 
'Ηδη στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, πρώτης μέρας που έγιναν και πάλι δεκτοί επισκέπτες, περίπου 100 άτομα είχαν σχηματίσει ουρά στην είσοδο του αρχιτεκτονικά άκαμπτου κτηρίου με τα χαρακτηριστικά κόκκινα και μαύρα κομμάτια από μάρμαρο και την επιγραφή Λένιν στα κυριλικά στην πρόσοψή του.
 
Ο δημοσιογράφος Σον Γουόκερ της βρετανικής εφημερίδας Independent μεταδίδει από τη Μόσχα ότι... 
 
Στην ουρά αυτή κυριαρχούσε ένα γκρουπ Κινέζων τουριστών, οι οποίοι δεν μιλούσαν ούτε ρωσικά ούτε αγγλικά, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι φώναζαν με ενθουσιασμό «Λένιν! Λένιν!» γελώντας στον φωτογραφικό φακό και υψώνοντας τον αντίχειρα.
 
Στο εσωτερικό βασιλεύουν η σιωπή και το ημίφως. Ο κανονισμός απαγορεύει στους επισκέπτες να συνομιλούν, επιβάλλοντάς τους να προχωρούν συνεχώς αργά, με την υπόδειξη των φρουρών, αντικρίζοντας την ταριχευμένη σορό του Λένιν που εκτίθεται στην κεντρική αίθουσα του μαυσωλείου.
 
«Είδα τον Λένιν για πρώτη φορά το 1967» είπε στον Βρετανό ανταποκριτή ένας 67χρονος Ρώσος, ο Νικολάι, ο οποίος ταξίδεψε από την επαρχία, από την πόλη Μπριάνσκ, συνοδεύοντας το γιό του. Και εξήγησε: «Συμμετείχα τότε σε μία αρκτική μπριγάδα. Θα πηγαίναμε στο Βορρά να χτίσουμε έναν ηλεκτρικό σταθμό και καθ'οδόν περάσαμε από τη Μόσχα. Ολοι ήρθαμε να τον δούμε. Από τότε τον έχω επισκεφθεί πάνω από δέκα φορές. Σήμερα έφερα και τον γιό μου να τον δει. Ο Λένιν ήταν ένας μεγάλος, μοναδικός άνθρωπος».
 
Αλλοι που περίμεναν στην ουρά ήταν λιγότερο αγιογραφικοί. «Περνούσα τυχαία, είδα τον κόσμο και σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά. Δε νομίζω ότι ο Λένιν πρέπει να παραμείνει εδώ, ούτε ότι πρέπει να εκτίθεται. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά ένα κακό κομμάτι. Υπάρχει τόση αρνητική ενέργεια από αυτό το φέρετρο» είπε η Νατάλια, μία 24χρονη Ρωσίδα που εργάζεται στον χώρο του μάρκετινγκ.
 
Η σορός του κομμουνιστή αρχιεπαναστάτη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο - αρχικά ξύλινο - μαυσωλείο λίγο μετά από το θάνατό του το 1924. Μοναδική εξαίρεση ήταν η τετραετία του Β'Παγκοσμίου Πολέμου όταν μεταφέρθηκε «για λόγους ασφαλείας» στη Σιβηρία.
 
Για ένα μικρό διάστημα, από το 1953, στον ίδιο χώρο εκτέθηκε και η σορός του Ιωσήφ Στάλιν η οποία απομακρύνθηκε μετά την αποκάλυψη των σταλινικών εγκλημάτων και την κατάρρευση της προσωπολατρείας του διαβόητου «πατερούλη». Εκτοτε ο Στάλιν «αναπαύεται» στον τοίχο του Κρεμλίνου, μαζί με άλλους επιφανείς κομμουνιστές.
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση ( Δεκέμβριος 2012 ) έδειξε ότι μόνο το 25% των ερωτηθέντων Ρώσων επιθυμούν να παραμείνει η σορός του Λένιν στο μαυσωλείο. Οι περισσότεροι ζητούν να ταφεί είτε στον τοίχο του Κρεμλίνου κι αυτός, είτε στην Αγία Πετρούπολη.
 
Παλαιότερα ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» ο ρωσικός λαός θα αποφανθεί με δημοψήφισμα για το θέμα. Ωστόσο πέρυσι άλλαξε γνώμη και είπε ότι η σορός θα πρέπει να παραμείνει στο μαυσωλείο και να τιμάται «όπως οι παραδόσεις της ορθοδοξίας» που επιβάλλουν την απόδοση τιμών στα λείψανα των αγίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου