Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΟΥ ΚΚΕ - Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες με δεδομένο το ξέσπασμα κινητοποιήσεων σε δύο χώρους που αποτελούν παραδοσιακό πεδίο παρέμβασης και συγκέντρωσης δυνάμεων για το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους αγρότες και τους ναυτεργάτες... 

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρίσκονται σε εγρήγορση για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Φεβρουαρίου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο Περισσός ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στη μάχη σε μια προσπάθεια που, πέρα από τη στήριξη των κοινωνικών κι εργατικών αγώνων, έχει και πολιτικό «χρώμα», αφού επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να παρέμβει και στην κεντρική πολιτική σκηνή την οποία, όπως το ίδιο το ΚΚΕ συχνά υπογραμμίζει (και στηλιτεύει), μονοπωλεί η κόντρα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θέλησε να αναδείξει ότι... 


Η επίθεση που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύοντάς τον ως υποκινητή της βίας και της ανομίας, με εμφανή τον στόχο να διεγείρει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των μεσαίων στρωμάτων, εκκινεί από έναν ακραίο αντικομμουνισμό που στόχο έχει κάθε διαφορετική πολιτική αντίληψη και στο βάθος και το ίδιο το ΚΚΕ.
Το σήμα δόθηκε με τη συμβολική κατάληψη στελεχών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του υπουργού Εργασίας την περασμένη Τετάρτη που οδήγησε σε μαζικές προσαγωγές στελεχών του. Την ίδια μέρα, η Αλέκα Παπαρήγα είχε επισκεφτεί το μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας, που ελέγχεται από τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, δίνοντας συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των αγροτών στη Λάρισα.
Για το θέμα η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε στη Βουλή και ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι αγρότες είναι θύματα μια πολιτικής (ΚΑΠ) που κάθε χρόνο χειροτερεύει κι επιτείνεται από τα μνημόνια: «Διαμαρτύρονται με το δίκιο τους ότι με το νέο, το τρίτο μνημόνιο του 2013, επιβαρύνονται επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν για την κρίση ενώ δεν ευθύνονται» αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση, καθώς και πως «μέσα από νέους φόρους και χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση μόνο το 2013 τους αφαιρεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής σε απαγορευτικά επίπεδα».

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά το πολιτικό υπόβαθρο του ανεβάσματος των τόνων από το ΚΚΕ, δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ότι πάγια τακτική του μετά τις εκλογές είναι οι επιθέσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να επανακτήσει ένα μέρος της εκλογικής του δύναμης που διέρρευσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, βασική αιχμή του Περισσού είναι η «σοσιαλδημοκρατικοποιήση» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά την τρέχουσα συγκυρία στη δημόσια συζήτηση γίνεται λόγος για «ρεαλιστική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ανησυχίες στο εσωτερικό του και δυσαρέσκεια σε μερίδα του αριστερού του ακροατηρίου.

Ριζοσπαστική διαχείριση
Την ίδια ώρα, επιχειρεί να απαντήσει και στην εσωκομματική κριτική που αρθρώνεται στο εσωτερικό του, με αφορμή και τον προσυνεδριακό διάλογο εν όψει του 19ου συνεδρίου τον Απρίλιο, για τις τακτικές επιλογές της ηγεσίας που θεωρούνται «απομονωτικές» κι επομένως δέχονται την κριτική ότι δεν βοηθούν την υπόθεση του κινήματος, ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες της κρίσης και της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον, στη σκιά της δυναμικής δράσης του στο κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συρρίκνωσης του «Ριζοσπάστη», η οποία έχει αποδοθεί στη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια του κόμματος. Όμως προξενεί εσωτερικές αντιδράσεις στον βαθμό που η συρρίκνωση πατά σε απολύσεις εργαζομένων από τον κατεξοχήν υπερασπιστή τους, και δη με βάση το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερις νέες απολύσεις – αυτήν τη φορά πρόκειται για εργαζομένους που είναι και μέλη του κόμματος –, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απολύσεων στις 9. Στο μεταξύ, 16 εργαζόμενοι μη μέλη του κόμματος με επιστολή τους στον εργασιακό τους εκπρόσωπο ζήτησαν την πραγματοποίηση συνέλευσης των εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα ζητήματα των απολύσεων, δεδομένου ότι από τη διεύθυνση της εφημερίδας έχει εξαγγελθεί η μείωση του προσωπικού της κατά 50%. Το αίτημά τους τελικώς απορρίφθηκε ύστερα από συζήτηση και ψηφοφορία σε ειδική συνεδρίαση της ΚΟΒ δημοσιογράφων (δηλαδή των δημοσιογράφων που είναι μέλη του κόμματος), όπου 21 ψήφισαν κατά, 14 υπέρ και 2 λευκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγουμένως ασκήθηκαν πιέσεις από τη διεύθυνση της εφημερίδας προκειμένου οι 16 να αποσύρουν το αίτημά τους, υπό το σκεπτικό ότι συνιστά αντικομματική ενέργεια.

4 σχόλια:

  1. Kαμμια σχεση ο τιτλος του αρθρου με το περιεχομενο.Συναμμα δε,χυνει αντικομμουνισμο και παραπληροφορηση, με τον κουβα.Ειναι πολλα τα λεφτα φιλοαριστερε του κ...υ Δελλατολα ,αλλα δεν χρειαζεται να μας κολλας την λεπτοσπειρωση σου. ΤΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Κυριακοπουλε επανερχομαι.Τα νεα με τον Δελλατολα τα μαθατε? Τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επειδή το είδα καλέ μου φίλε, προκύπτει από κάπου ότι εγω έχω κάποιο λόγο να απολογηθώ για τον Δελλατόλα ή μήπως σημαίνει πως οτιδήποτε γράφει μη εφημερίδα ακολουθεί τον ποινικό δρόμο του εκδότη της??? Αλήθεια τον προσυνεδριακό διάλογο τον παρακολουείς καθόλου??? Όλα αυτα που γραφουν μέλη και στελέχη που σφυροκοπούν την ηγεσία και τις επιλογές της μήπως να τα χρεώσουμε σε καποιο Δελλατοόλα και αυτα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνωμη για το χρονο σου Κυριακοπουλε,κανοντας μια αναδρομη στα ποστ για το ΚΚΕ,εχοντας κανει σχολιο με το ψευδωνυμο ΤΙΣ στις9/2/13,ειδα κι αλλο σχολιο στις 16/3/13,με υπογραφη Τις.Αλλος ειναι και τι να πεις.Πρωην ΤΙΣ.

      Διαγραφή