Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΑΛΙ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα ήταν το εξοπλιστικό κι ας είπε ο Γάλλος πρόεδρος ότι “δεν ήρθα για να πουλήσω όπλα”. Που να είχε έρθει και γι΄ αυτό δηλαδή…
 

Η υπόθεση των φρεγατών Fremm και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον και η “απροθυμία” της κυβέρνησης να μας διαφωτίσει δεν μπορεί να είναι τυχαία. Ας βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά ,όλα όσα η κυβέρνηση αποφεύγει να μας πει:...


•τι ακριβώς θα προβλέπει το “λίζινγκ” των φρεγατών, μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά; Ποιο θα είναι το κόστος και εννοούμε και το κόστος που προκύπτει από την ένταξη ενός νέου τύπου στο Στόλο; Έχει υπολογιστεί επακριβώς για να το συγκρίνουμε με το κόστος που θα προέκυπτε -για παράδειγμα- αν προχωρούσαμε σε “συμμάζεμα” του Στόλου, με απόλυτη κάλυψη στους τομείς ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης των πολεμικών μας πλοίων;

•ποια θα είναι η διάρκεια της “ενοικίασης”; Θα είναι για λίγα χρόνια ή όπως λένε οι πληροφορίες δεν μπορεί να είναι λιγότερη από οκτώ -κάποιοι λένε και για 10- που σημαίνει ότι η αγορά των φρεγατών αποτελεί λογικό μονόδρομο;

•αν όλα αυτά είναι λυμμένα και αποδειχτούν και συμφέροντα για το Πολεμικό Ναυτικό και τη χώρα γνωρίζουμε πότε θα δούμε φρεγάτα Fremm στο Αιγαίο; Σύφωνα με όσα λένε κυβερνητικές πηγές έχει προγραμματιστεί η Ελλάδα να πάρει την 4η και την 7η φρεγάτα της γραμμής παραγωγής. Αυτό χρονικά σημαίνει ότι η τέταρτη φρεγάτα ,πάντα σύμφωνα με τον γαλλικό προγραμματισμό “πέφτει στο νερό” τον Ιανουάριο του 2016. Και η 7η τον Ιούνιο του 2018. Με δεδομένο ότι η ανάγκη προσφυγής στη λύση Fremm ,συνδέθηκε άμεσα με την στήριξη των Γάλλων για την ΑΟΖ και τις ελληνικές θέσεις, είναι σαφές ότι ο χρόνος είναι πολύς.

•τα ναυπηγεία Ελευσίνας πως ακριβώς θα επωφεληθούν -για να σωθούν- από την συγκεκριμένη συμφωνία;

•το Πολεμικό Ναυτικό είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει πρόβλημα με τη λύση Fremm. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος -όπως τουλάχιστον είπε ο Σίμος Κεδίκογλου,κυβερνητικός εκπρόσωπος- για την “ενοικίαση” φεγατών.

•για την ενοικίαση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό “καίγεται”, έχει κλείσει οριστικά το θέμα των αμερικανικών προτάσεων; Στο τελευταίο του ταξίδι ο Α/ΓΕΝ μάλλον εισέπραξε το αντίθετο κλίμα.

 

Λογικά θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να απαντήσει σ΄ αυτά τα θέματα. Κάτι που αναμένεται -πάντα με βάση τη λογική- να κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στην συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
 

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει όσους υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η υπόθεση αποτελεί “πυροτέχνημα”, ούτε βέβαια όσους επισημαίνουν ότι η μοναδική σίγουρη επένδυση που έφερε ο Ολάντ στην Ελλάδα, είναι οι φρεγάτες. Με τη μόνη διαφορά ότι γι΄ αυτή την επένδυση πληρώνουμε εμείς...

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ "ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΣΗ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

Το καλοκαίρι του 2005 η τότε ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στις ΗΠΑ. Εκεί πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε αγοράσει 30 F 16, που η Πολεμική Αεροπορία ουδέποτε είχε ζητήσει! Ο Αρχηγός και οι επιτελείς του δέχτηκαν τα συγχρητήρια του Αμερικανού αρχηγού ο οποίος βέβαια αντιλήφθηκε την έκπληξη που είχε προκαλέσει το τηλεφώνημα από την Αθήνα!
 

Το ...έργο επαναλαμβάνεται τώρα με τις γαλλικές φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό πληροφορήθηκε τα περί Fremm από τα τηλεοπτικά δελτία και τα αμυντικά sites!
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι Αρχηγοί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να σταθούν εμπόδιο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Γιατί οι Αρχηγοί “προσαρμόζονται” με την κυβερνητική πολιτική ,όπως πρέπει.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: γιατί τους έχουμε τους Αρχηγούς και τα Γενικά Επιτελεία, όταν σε τέτοιες σημαντικές αποφάσεις που πιθανόν να επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ρωτάμε τη γνώμη τους ή τουλάχιστον δεν τους ενημερώνουμε πριν τις ανακοινώσεις; Οι πολιτικοί γνωρίζουν τόσο καλά ΚΑΙ τα θέματα των εξοπλισμών ώστε δεν έχουν ανάγκη από την άποψη των επαγγελματιών; Ή μήπως δεν θέλουν να την ξέρουν φοβούμενοι ότι θα τους “χαλάσει” το σχέδιο που από την αρχή έχουν στο μυαλό τους και το οποίο συνήθως “βαφτίζουν” εξοπλιστική διπλωματία.
Όποια κι αν είναι η εξήγηση η έπαρση των πολιτικών μας δεν δικαιολογείται.

 

Τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα αυτής της εξοπλιστικής διπλωματίας ήταν πάρα πολλά και όλα προέρχονταν όχι από τις τσέπες αυτών που ασκούσαν αυτή την αναποτελεσματική όπως απέδειξε η ίδια η ζωή πολιτική, αλλά από το υστέρημα όλων των φορολογούμενων πολιτών. Και όπως τελικά αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές που έγιναν εν αγνοία των στρατιωτικών ωφέλησαν μόνο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και πάντως όχι την άμυνα της χώρας.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνει το ίδιο και τώρα. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της υπόθεσης των γαλλικών φρεγατών. Το βέβαιο όμως είναι ότι η χρονική και οικονομική συγκυρία επιβάλλει εγρήγορση και όχι σιωπή σ΄όσα λέγονται και γράφονται. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου