ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!..
Ρηματική διακοίνωση κατέθεσε την Τετάρτη(20/2) στα Ηνωμένα Εθνη η κυβέρνηση, με την οποία ενημερώνει τον Οργανισμό για την ενέργεια της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2012 να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών...
"Η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)".
Σημειώνεται ακόμη ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ,κατά το ΥΠΕΞ, είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα , κατά τον ΥΠΕΞ, ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Η Ελλάδα, διαμηνύει το ΥΠΕΞ, "επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου."
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως "η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου."
Εξήγησε πως επειδή "στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές, χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον, η Ελλάδα θεώρησε ως το επόμενο βήμα να κοινοποιήσει το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών."
Αυτό έγινε, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, «προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας, ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές ενώ θεωρούσαν νόμιμη και θεμιτή επιλογή την κίνηση της κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ, εξέφραζαν έντονες απορίες για την καθυστέρηση με την οποία εξεδήλωσε την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι από τον Ιούλιο του 2012, όταν η Τουρκία προέβη στην προκλητική χορήγηση αδειών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , έχουν μεσολαβήσει, περίπου, 7 μήνες και διερωτώντο γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα επτάμηνο για να αποστείλει στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση; Προσπαθούσε να αποφύγει την κίνηση και γιατί; Γιατί, επιπλεον, επέλεξε καθυστερημένα αυτήν τη χρονική στιγμή; Τι έχει μεσολαβήσει; Υπάρχουν εξελίξεις που την κατέστησαν "επιβεβλημένη"; Και αν ναι, ποιές;
Ταυτόχρονα, άλλοι παρατηρητές διερωτώντο αν και κατά πόσον ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε μόλις πριν λίγα 24ωρα την Τουρκία, έθεσε αρμοδίως στην τουρκική κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα των αδειών έρευνας. Και αν όχι, γιατί;
Η κυβέρνηση οφείλει να δόσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για την επιλογή του χρόνου της ρηματικής διακοίνωσης, αφού η καθυστέρησή της επιδέχεται εύκολα πολλές ερμηνείες και μπορεί να τύχει απαράδεκτης αξιοποίησης από την άλλη πλευρά.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν, ότι σε τούτη την ευαίσθητη περίοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτική στο σχεδιασμό των τακτικών ενεργειών της , ώστε να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση, να δίνει σε τρίτους προσχήματα, για να εκδιπλώνουν προσχεδιασμένες και επιζητούμενες εντάσεις.
Και φυσικά πρέπει να παραμερισθεί απολύτως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, κάθε ερωτροπία για την χρησιμοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και των σχετικών κινήσεων , προκειμένου να υπηρετηθούν κυβερνητικοί στόχοι εσωτερικής κατανάλωσης.
Άλλωστε, είναι, μάλλον, προφανές ότι σε μια περίοδο που η χώρα μας διανύει βαθύτατη οικονομική και όχι μόνο, κρίση, καιροφυλακτούν ισχυροί ιμπεριαλιστικοί κύκλοι αλλά και θερμοκέφαλοι της γείτονος, προκειμένου να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ίσως περιπέτειες για να εκμεταλλευτούν και να προωθήσουν δικά τους ιδιοτελή σχέδια και συμφέροντα.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα, υπερασπίζοντας μέχρι κεραίας όλα τα διακαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, οφείλει, μαζί με την αποφασιστικότητα, να επιδείξει ταυτόχρονα οξυδέρκεια , σοβαρότητα, σύνεση , πνεύμα ανεξαρτησίας και πολυδιάστατης οπτικής.
Μπορεί, όμως, να πράξει όλα τούτα μια κυβέρνηση παγιδευμένη και παραδομένη στην τρόικα και το μνημόνιο , με ότι αυτά συνεπάγονται σε εξωτερικές δεσμεύσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου