Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΛΑΓΩΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΣΙΡΚΟ

Με πολιτικούς... λαγούς έχει γεμίσει η κυβέρνηση, αφού από τα πλέον υπεύθυνα χείλη τίθενται το ένα μετά το άλλο όλα τα θέματα του μνημονίου, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζουν ούτε αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Εκτός εάν... ψεύδονται...
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έθεσε το θέμα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις απεργίες και τον συνδικαλισμό, ο γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προσπάθησε να μαζέψει τα σενάρια για δέσμευση των μισθών και των συντάξεων προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές στην εφορία και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος έθεσε θέμα μείωσης του ήδη εξευτελιστικού κατώτατου μισθού λέγοντας ότι είναι... υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες!!! Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι του Σαμαρά, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης...


Εδειξαν να ξαφνιάζονται από αυτές τις απόψεις ξεχνώντας, για παράδειγμα, ότι το θέμα του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στα μνημόνια και θα πρέπει να γίνει πράξη το πρώτο τρίμηνο του 2014... Την ίδια αντίδραση είχαν και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την οργή του για αυτές τις θέσεις και ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να κάνουν δηλώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά είναι γνωστά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έπρεπε λογικά να είναι γνωστά και σε όσους ψήφισαν τα μνημόνια, σε αντίθεση με ό,τι λένε και ό,τι κάνουν θέλοντας να δείξουν ότι είναι αθώοι του... «αίματος».

Το λάθος
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως φέρεται αποφασισμένο να ανοίξει όλα τα θέματα προκειμένου να απεγκλωβιστεί από... το λάθος του ΔΝΤ. Όπως λένε στελέχη της Ν.Δ., στη συγκεκριμένη φάση το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι δεν έχει πειστικά επιχειρήματα έναντι της κοινής γνώμης προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την αδυναμία του να θέσει πιεστικά στους εταίρους μας το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μνημόνια με βάση τις δηλώσεις περί λάθους που έχουν κάνει τα στελέχη του ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς έβαλε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να θέσει το θέμα με... παρεξηγήσιμα κομψό τρόπο στο Eurogroup πριν από λίγες μέρες. Έκανε πάντως τον κουφό όταν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι απλώς παρακολουθεί μια... «ακαδημαϊκή» (άρα όχι πολιτική) συζήτηση περί πολλαπλασιαστών, ενώ το ίδιο έπραξε σύμπασα η κυβέρνηση όταν ο Όλι Ρεν μίλησε με απαξιωτικό τρόπο λέγοντας ότι το μνημόνιο είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αλλαγή.

Ζητά σύγκληση
Το όλο κλίμα πάντως έχει θορυβήσει τους κυβερνητικούς εταίρους του Σαμαρά, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν είναι από δευτερεύων έως διακοσμητικός.

Έτσι οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να ζητά σύγκληση του συμβουλίου των συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καταθέσει τις ενστάσεις του για τα όσα αποφασίζει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να τους ρωτήσει. Ταυτόχρονα πάντως προσπαθεί, ενεργοποιώντας τους υπουργούς που έχει τοποθετήσει το κόμμα του στην κυβέρνηση, να διαχωρίσει τη θέση του σε διάφορα επιμέρους θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε στη Βουλή μια διάταξη του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μείωση των ποινών για τους χρήστες, ενώ υποχρεώνει τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναψηλαφούν τις αποφάσεις τους, όταν αυτές χαρακτηρίζονται ως «κακοδικία» από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε όμως στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η σχετική διάταξη «δεν θα περάσει» από τη Βουλή, αφού οι νεοδημοκράτες βουλευτές θα την καταψηφίσουν με το σκεπτικό ότι ανοίγει τον δρόμο «στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλους να επαναφέρουν τις αλυτρωτικές τους απαιτήσεις».

Η απάντηση του Ρουπακιώτη ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή για τη Ν.Δ. «Από τη στιγμή που προσχωρήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας εκχωρήθηκε» είπε. «Από τη στιγμή που συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας εκχωρήθηκε. Φτάσαμε στο σημείο να προσδεθούμε στις απαιτήσεις των δανειστών μας, υποταχθήκαμε σε μια σύμβαση με το πιο σκληρό δίκαιο. Εκεί δεν χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία και τη θυμηθήκαμε σήμερα;».

Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις δηλώσεις διαφοροποίησης που κάνει για τα διάφορα θέματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε τρία στελέχη του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να δείξει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρξουν. Εάν φυσικά υπάρξουν, κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο τους επόμενους μήνες...

Τα προβλήματα που ανακύπτουν πλέον στην τρικομματική κυβέρνηση είναι καθημερινά. Το θέμα είναι πόσο ακόμα θα αντέξουν οι αρχηγοί των δυο κομμάτων που τη στηρίζουν να εμφανίζονται ή άσχετοι ή ψεύτες κάθε φορά που μια απόφαση του Σαμαρά θα τους εκθέτει αγρίως στην κοινή γνώμη καταρρακώνοντας όλη τη ρητορική τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου