Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Η Ζαγάλισα, κατ αρχάς, συμφωνεί με την τροποποίηση του νόμου 3536/2007 (για τον τρόπο επιλογής των ιμάμηδων στην Ελληνική Θράκη), αν και η τελική μορφή του νόμου, από μόνη της δεν θα έχει καμιά πρακτική αξία, εάν δεν εφαρμοσθεί με όρους σοβαρότητας στο πραγματικό πεδίο της θρησκευόμενης μερίδας των μουσουλμάνων...

Είναι δύσκολο να πιάσει κανείς την άκρη του νήματος για να σχολιάσει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του ελληνικού κράτους και όσων χειρίσθηκαν το θέμα (τόσο στην Αθήνα όσο και –κυρίως-στη Θράκη), τις τελευταίες δεκαετίες. Αφού η Ελλάδα παρέδωσε τους ιμάμηδες στην αγκαλιά της Άγκυρας, τώρα μετά την επίτευξη του μοιραίου, έρχεται να περάσει (και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση) μία τροποποίηση, η οποία αμφιβάλουμε εάν θα επιτύχει το 20% των στόχων της. Διατηρούμε ισχυρές αμφιβολίες για το εάν, πότε και κυρίως ΠΩΣ... 


Θα εφαρμοσθεί ο τροποποιηθείς νόμος. Υπάρχει η πολιτική βούληση σε κεντρικό επίπεδο να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των ιμάμηδων; Ποιοι θα προσληφθούν, όταν το 90% των εν ενεργεία ιμάμηδων, αυτών δηλαδή που μπαίνουν μέσα στα τζαμιά και πραγματοποιούν τις προσευχές και τα κηρύγματα, ελέγχονται από την Άγκυρα; Θα προσληφθούν ιμάμηδες ανενεργοί, οι οποίοι θα φοβούνται να περάσουν και έξω από το τζαμί και απλώς θα παίρνουν ένα μισθό για να κουρνιάζουν φοβισμένοι; Θα προσληφθούν μήπως τουρκόφρονες, για να ακυρώνουν κάθε υγιή πρωτοβουλία από μέσα; Μήπως η πρόσληψη των τελευταίων θα γίνει για εκατομμυριοστή φορά, αντικείμενο πολιτικού παζαρέματος, δηλαδή εθνικής υποταγής στη βούληση της Τουρκίας; Και, το χειρότερο, μήπως η εφαρμογή ή μη του νόμου, συναρτηθεί/συμψηφισθεί με τις εξελίξεις στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Μήπως η Ελλάδα σε περίπτωση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν εφαρμόσει το νόμο και «πουλήσει» τους εναπομείναντες ιμάμηδες; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποχαιρετήσουμε το μετριοπαθές ισλάμ στην Ελληνική Θράκη και να …καλωσορίσουμε ένα ακραίο εθνικιστικό ισλάμ, την Πέμπτη Φάλαγγα της Τουρκίας μέσα στην Ελλάδα…

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το μεγάλο έγκλημα με τους δύο συλλόγους των δασκάλων αποφοίτων της ΕΠΑΘ, για το οποίο κανένας κόκκορας από τα ΜΜΕ της Αθήνας δεν μιλά (απλώς γιατί δεν το αντιλαμβάνεται). Οι δύο σύλλογοι πλαισιώνονταν από ιδρύσεώς τους, από μετριοπαθείς οι οποίοι λοιδωρούνταν και πετροβολούνταν από τα υποχείρια της Άγκυρας, έως ότου η ανικανότητα χειρισμών τοπικών και μη, παραγόντων, έφερε το γνωστό αποτέλεσμα.

Γίναμε μάρτυρες της δράσης Ελλήνων διπλωματών, οι οποίοι θα έπρεπε να υπηρετούν σε κάποια αφρικανική δημοκρατία και όχι στη Θράκη. Καθένας από αυτούς, γκρέμιζε ένα κομμάτι του τείχους άμυνας και με τη λήξη της θητείας του αποχωρούσε (τρέχοντας) για την Ευρώπη ή για κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη… Η ζημιά όμως που προκαλούσε έμενε, προσετίθετο στις προηγούμενες και οι ρωγμές όλο και μεγάλωναν, ώσπου τελικά οι σύλλογοι ΕΠΑΘιτών, να αλλάξουν παντελώς ιδεολογικούς προσανατολισμούς…και να περάσουν στην απέναντι όχθη. Φοβόμαστε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους εναπομείναντες μετριοπαθείς ιμάμηδες.

Δεν ξεχνάμε τις πρόσφατες απέλπιδες εκκλήσεις των τελευταίων ελεύθερων ιμάμηδων της Ελληνικής Θράκης (έφθασαν και στον τοπικό ημερήσιο Τύπο), για στήριξη από την ελληνική πολιτεία, αλλά και την παχυδερμία και την αδιαφορία πολιτικών και διπλωματών, απέναντι στο ζήτημα.
Τα κομματικά συμφέροντα και η έλλειψη ευαισθησίας, ακόμα και στην ανθρώπινη πτυχή του ζητήματος, καθώς πολλοί εξ αυτών παρέμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, τους έσπρωξαν στη μεγάλη τουρκική αγκαλιά.
Δεν πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτεία διαθέτει τα στελέχη εκείνα, που έχουν ως όραμα την αναστροφή της κατάστασης.

Εννοείται ότι, ως Ζαγάλισα, θα παρακολουθούμε τα στάδια της εφαρμογής του νόμου, ελπίζοντας διακαώς σε μια πανηγυρική διάψευση των μαύρων προβλέψεών μας…Ο χρόνος θα δείξει πολύ σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου