Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΣΧΗΜΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΔΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Όχι... Όχι... Δεν άρχισε ακόμη να κτυπά την πόρτα ο εισαγγελέας... Η ώρα του εξεγερμένου λαού που θα καθήσει τους ενόχους στο σκαμνί ακόμη δε σάλπισε...

Με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω ο Ευάγ­γελος Βενιζέλος επι­χειρεί επανεκκίνηση, ανασύσταση και άλλα ηχηρά για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να μείνει στο μαγαζί μόνος με τους φίλους του. 

Ύστερα από μια τρίμηνη ομοβροντία δηλώσεων για εκ θεμελίων ανασυ­γκρότηση του κόμματος και προφα­νή περιφρόνηση στα ιστορικά και ηγετικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες έχει αρ­χίσει να στρίβει το τιμόνι. 
Πρώτο έμπρακτο δείγμα γραφής ήταν να κληθούν στην αυριανή Συν­διάσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και όλοι οι υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές, θέμα που «ξέ­χασε» να αναφέρει στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη εβδομάδα. Επίσης πλη­θαίνουν οι διαρροές για εκ νέου κρούση σε ηγετικά στελέχη να συμ­μετάσχουν στο πείραμα της ανασύ­στασης και μάλιστα με προσωπι­κή επαφή με κάποιους απ’ αυτούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που συμ­μετέχει ανόρεκτα στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά έχει διακόψει πλήρως την όποια συ­νεργασία του με την ηγετική ομάδα. 

 Άλλο δείγμα γραφής η διαβεβαί­ωση συνεργατών του ότι... 


Λειτούργησε προσωποκεντρικά λόγω των συν­θηκών και ότι στην πορεία προς την ανασύσταση θα επικρατήσουν λογι­κές ανοιχτού δημοκρατικού κόμμα­τος, όπου ο πρόεδρος θα είναι πρώ­τος ανάμεσα σε ίσους. 
Όλα αυτά δείχνουν περίτρανα την αγωνία του προέδρου του Κινήματος μήπως εγκαταλειφθεί από τα στελέ­χη που μπορούν ακόμα να δώσουν τον… τόνο και μείνει με μια άγουρη και πολιτικά ισχνή Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ σημαντικά τμήματα του κόμματος θα έχουν σαλπάρει για αλλού. Ο Βενιζέλος αναμένεται και με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη να «συμπεριλάβει» στους σχεδια­σμούς του όλους όσοι αποτελούσαν το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, με την προϋπόθεση όμως ότι θέλουν να συμβάλουν. «Με τόσες δηλώσεις αποχωρήσεων τους τελευταίους μή­νες κανείς δεν θεωρείται δεδομένος και κανείς δεν μπορεί με το ζόρι να λογίζεται ως στέλεχος του κόμμα­τος», σχολιάζουν συνεργάτες του Βενιζέλου απαντώντας και στις συ­νεχείς αιχμές του Θεόδωρου Πάγκα­λου ότι δεν έχει κληθεί στην περίφη­μη αυριανή Συνδιάσκεψη. 
Ωστόσο το ζήτημα των προσκλή­σεων στη Συνδιάσκεψη έχει απασχο­λήσει πολλούς και ερμηνεύτηκε και ως βάση του τρόπου που επιθυμεί να πορευτεί ο Βενιζέλος στην πορεία ανασύστασης του κόμματος. Κι αυτό γιατί, όπως λένε ιστορικά στελέχη, αποτελεί παράδοση του κόμματος σε κάθε ιστορική καμπή να γίνεται προ­σκλητήριο όλων όσοι πέρασαν από το κόμμα, ακόμα κι αν κάποτε συγκρού­στηκαν μαζί του. Επισημαίνουν ακό­μα ότι πάντα στις μεγάλες κομματι­κές εκδηλώσεις οι πρώην βουλευτές και τα πρώην μέλη της Κεντρικής Επι­τροπής καλούνταν σ’ αυτές. Τώρα ο Βενιζέλος αποφάσισε όχι μόνο να δι­αλύσει όλα τα όργανα του κόμματος και να βασιστεί μόνο στην Κοινοβου­λευτική Ομάδα, αλλά και να αγνοή­σει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που προέκυψαν από το τελευταία συνέδριο και είναι καταστατικά νομι­μοποιημένα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυ­τές οι γραμμές δεν είχε γνωστοποιη­θεί η πρόθεσή του να κληθούν τελικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό δημιουργούσε έντονες αντιδρά­σεις για παράνομες και αντικαταστατικές διαδικασίες. Μάλιστα στελέχη του κόμματος απειλούσαν με μαζική συλλογή υπογραφών και πάσης φύ­σεως προσφυγές για την απονομιμοποίηση που αποφάσισε μονομερώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Πολλά στελέχη του κόμματος αμφι­σβητούν ακόμα και την απόφασή του να προχωρήσει μόνο με τους βου­λευτές, στη λογική ότι αυτοί έχουν νωπή λαϊκή νομιμοποίηση, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα σχηματί­στηκε με βάση τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώ­το κόμμα. Επισημαίνουν ακόμα ότι υπάρχουν περιοχές, όπως το Λασίθι, όπου δεν εξελέγη ο Μιχάλης Καρχιμάκης – λόγω εκλογικού νόμου –, και το ΠΑΣΟΚ πήρε πανελλαδικά το μεγαλύτερο ποσοστό του (27%), ενώ σε άλλες περιοχές το ΠΑΣΟΚ κέρδι­σε έδρα λόγω κατανομών υπολοίπων ψήφων στην περιφέρεια. 
Η αλήθεια είναι ότι το επιτελείο του Βενιζέλου επιχειρεί μια στροφή ή έστω μια αναδίπλωση, αναμένο­ντας τις κινήσεις που σχεδιάζονται υπόγεια. Η πληροφορία ότι γίνονται κινήσεις να ανασυσταθεί η τρόικα Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου - Ραγκούση και η πύκνωση των τηλεφω­νικών και διαδικτυακών επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελ­λάδα, αναζητώντας ακόμα και την προοπτική δημιουργίας ενός νέου κεντροαριστερού πόλου απαλλαγ­μένου από τη βαριά σκιά του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν συνθήκες πανικού. 

Απειλή αποχώρησης… 
Η «απειλή» μαζικής αποχώρησης στελεχών και η συγκρότηση ενός νέου πόλου με σαφή μεταρρυθμι­στικό χαρακτήρα και ενδεχομένως πιο ριζοσπαστικού - οραματικού λό­γου κινητοποίησε πολλούς. Ήδη και προεκλογικά οι συζητήσεις και οι ζυ­μώσεις για τη δημιουργία νέας πολι­τικής κίνησης με επίκεντρο ομάδες, ομίλους προβληματισμών και πρό­σωπα που ξεπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Κίνηση του Γιώργου Φλωρί-δη, είχε προκαλέσει σοβαρές αντι­δράσεις στην ομάδα Βενιζέλου. 
Πολλοί πίεζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να πάρει πρωτοβου­λίες, αλλά και να μπει στη «βάσανο» μιας διευθέτησης με ηγετικά στελέ­χη του κόμματος προκειμένου να μη διασπαστεί το κόμμα. Το άνοιγμα Βε­νιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ προεκλογι­κά, αλλά κυρίως μετεκλογικά, σ’ αυ­τή τη λογική υπακούει, αφού είναι σαφές ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών δημιουργίας ενός νέου μεγάλου κεντροαριστερού πόλου. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Βενιζέλος θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και κάλεσε στη Συνδιάσκεψη την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσι­νων προκειμένου να «επισημοποι­ήσει» και να θεσμοποιήσει τη δια­δικασία διαλόγου στο σοσιαλδημο­κρατικό στρατόπεδο στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος συνεργά­τες του Βενιζέλου επέμεναν και χτες ότι στη Συνδιάσκεψη κλήθηκαν πο­λιτικές κινήσεις αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται στην Κεντροαριστε­ρά, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες. 

Το ζήτημα όμως είναι αν τα ίδια τα στελέχη του κόμματος θελήσουν να δώσουν «το παρών» στη Συνδιάσκε­ψη. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης και Ραγκούσης θα παραστούν, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η Άννα Διαμαντοπούλου, που εμμένει ότι οι λόγοι πολιτικής απομάκρυνσης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έχουν αρθεί. Αν εμφανιστεί, αυτό θα σηματοδοτήσει ότι βρίσκεται ακόμα στην τροχιά ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για­τί πολλοί θέλουν να φλερτάρει με την ιδέα ενός νέ­ου σχηματισμού από καιρό και η χρησιμοποί­ηση του πρύτανη και βασικού αρνητή του νομοσχεδίου για την Παιδεία Παπαθεοδώρου ήταν απλώς η άρι­στη αφορμή για ρήξη. 
Πολλοί βλέπουν πίσω από τη Δι­αμαντοπούλου τον πρώην πρωθυ­πουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος έσπευσε μια μέρα μετά τις εκλογές να ρίξει μπανανόφλουδα στον Βενι­ζέλο, ζητώντας ουσιαστική και ανα­βαθμισμένη κυβερνητική παρου­σία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας, πριν ακόμα διαφανεί η κατάληξη της όποι­ας συμφωνίας. «Δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα προεκλογικά για να βοηθή­σει το ΠΑΣΟΚ και εκ των υστέρων μας έκανε υποδείξεις», σχολιάζει συνερ­γάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κρύβει την πεποίθηση ότι παρασκηνιακά ο πρώην πρωθυπουρ­γός βοήθησε εκλογικά, με τις όποιες δυνάμεις του, τη ΔΗΜΑΡ. 
Οι παρουσίες λοιπόν στελεχών, φίλων και πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή Συνδιάσκεψη θα κρί­νουν και την προοπτική ανασύστα­σης του κόμματος. Αν πολλά στελέχη που διατηρούν ακόμα επιρροές στον κομματικό μηχανισμό επιχειρήσουν μια εκκωφαντική απουσία, αυτό ση­μαίνει ότι το κόμμα θα μπει στη δίνη της περιπέτειας. 


Η κλήρωση… 
Οι οργανωτές της Συνδιάσκεψης, θέλοντας να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι κανείς δεν θεωρείται «δεδομέ­νος» πια στο ΠΑΣΟΚ, σημείωναν ότι εκτός του προέδρου του κόμματος και ενδεχομένως και του γραμμα­τέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι υπόλοιποι θα μιλήσουν κατό­πιν... κληρώσεως. Μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο κόμμα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν στη Συνδιάσκεψη ο πρό­εδρος του κόμματος θα κάνει μια ουσιαστική και λεπτομερή περιγραφή των επόμενων βημάτων για την επανασύσταση του κόμματος, αν θα ανακοινώσει τον διορισμό της Πο­λιτικής Επιτροπής που είχε προαναγ­γείλει και τι προτίθεται να πράξει ως προς τη συγκρότηση της γραμματείας ανασυγκρότησης του κόμματος. 
Πολλοί επισημαίνουν ότι δεν απο­κλείεται ο Βενιζέλος στην αυριανή του εμφάνιση να μην αναλωθεί σε λεπτομέρειες του σχεδίου του, δί­νοντας χώρο στα ηγετικά στελέχη να συνδιαμορφώσουν το επόμενο διάστημα την πορεία ανασυγκρότη­σης του κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι θα επαναλάβει πως «το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίζαμε πέθανε» και θα επιχειρήσει σ’ ένα ευρύτερο κομματικό ακροατήριο να δικαιολογή­σει τη στάση του απέναντι στη συ­γκρότηση της κυβέρνησης, που τό­σο επικρίθηκε. 
Μάλιστα δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσει την πιο ενεργή εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρ­νηση, σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει προχωρήσει η επιχείρηση ανασυγκρότησης του κόμματος, δί­νοντας ελπίδες και προοπτικές σε εκατοντάδες στελέχη που επιθυ­μούν να βρίσκονται κοντά στην κυβερνητική εξουσία… 

Κινητικότητα λόγω …Τσίπρα 
Η κινητικότητα των διάφορων ομίλων και ομάδων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχει ενταθεί τις τελευ­ταίες μέρες και όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις επι­σημαίνουν ότι καταλυτικό στοιχείο σ’ αυτό ήταν μια κί­νηση του Αλέξη Τσίπρα. 
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επι­τάχυνση των εξελίξεων προκλήθηκε από την αναγ­γελία του Τσίπρα ότι το προγραμματικό συνέδριο με το οποίο ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί σε κόμ­μα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη. Πολ­λοί από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ είδαν πίσω απ’ αυτή την κίνηση «δυσκολίες» στο εγχείρημα και πολύ πολιτικό χώρο που τους επιτρέπει να δράσουν προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην άλωση της πλειοψηφίας των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. 
«Ο Τσίπρας είναι αναγκασμένος να κάνει προσε­κτικά βήματα και οπισθοχωρήσεις προκειμένου να αντέξει στην πίεση της πολιτικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα να αφήσει όλους τους ψηφο­φόρους του ικανοποιημένους από την πορεία πολι­τικής του ωρίμανσης είναι πολύ δύσκολο και συνε­πώς αφήνει χρόνο και χώρο για άλλα σχήματα», επι­σημαίνει «μεταρρυθμιστής - εκσυγχρονιστής» προ­ερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετέχει ενεργά σε τέτοιες κινήσεις. Μια κίνηση σαν κι αυτή είναι η πρώην «Δημιουργική Ελλάδα», νυν «Δυναμική Ελλά­δα» του Ηλία Μόσιαλου και άλλων πολιτών, που επέ­λεξε, προς έντονη δυσφορία του επίσημου ΠΑΣΟΚ, να κάνει «ιδρυτική εμφάνιση» αύριο, ημέρα της Συν­διάσκεψης. Παρότι οι οργανωτές της κίνησης επιση­μαίνουν ότι αυτή δεν δρα ανταγωνιστικά στο ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν με τις επισημάνσεις τους να τονίσουν ότι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός χώρος δεν υφί­σταται. Το μέλλον θα δείξει αν δικαιωθεί αυτή τους η εκτίμηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου