Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΟΙ "ΟΙΚΟΙ" ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τρέμει «χτύπημα» της Moody’s η Wall... 

Δίνουν και πέρνουν τις τελευταίες ημέρες οι φήμες στη Wall Street , για επικείμενη υποβάθμιση μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.Έντονη είναι η ανησυχία στους κύκλους της αγοράς, καθώς  η Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως να προχωρήσει στην υποβάθμιση 17 χρηματοοικονομικών οργανισμών παγκοσμίως , έως τα μέσα Μαϊου.

Συγκεκριμένα , στα μέσα Φεβρουαρίου, η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να προχωρήσει στην υποβάθμιση  17 τραπεζικών κολοσσών με καθοριστική παρουσία στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι αμερικανικές Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Citigroup.
Τότε η Moody’s τόνισε ότι η προειδοποίηση για υποβάθμιση κατά δύο ή τρεις βαθμίδες είναι «ενδεικτική», καθώς το ύψος της υποβάθμισης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες...


Τρεις κολοσσοί στο στόχαστρο
Ο αμερικανικός κολοσσός  Morgan Stanley, που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την χρηματοοικονομική κρίση, δείχνει να είναι η πιο ευάλωτη τράπεζα.
Ο οίκος αξιολόγησης απελεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της τράπεζας κατά τρεις μονάδες, σπρώχνοντας της σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της κύριας ανταγωνίστριάς της, που δεν είναι άλλη από την  JPMorgan Chase.
Στο στόχαστρο της Moody’s αναμένεται να βρεθούν επίσης οι Bank of America  και Citigroup, υποχωρώντας στα ίδια επίπεδα με την Morgan Stanley, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση.
Οι πιστοληπτικέες αξιολογήσεις των οίκων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη των πιστωτών και των εταιρειών με τις οποίες συναλλάσονται.
Μια υψηλή αξιολόγηση, επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται φθηνά, ενώ αντιθέτως, μια χαμηλή αξιολόγηση σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού.
Οι τρεις τραπεζικοί κολοσσοί έχουν ήδη δηλώσει ότι σε περίπτωση υποβάθμισης, θα πρέπει να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια δολάρια ως εγγυήσεις, προκειμένου να στηρίξουν τα συμβόλαια trading.

Ζημιά και για την Wall Street
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η ζημιά που μπορεί αν γίνει λόγω των χαμηλότερων αξιολόγήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η υποβάθμιση θα μπορούσε να επηρεάσει δισεκατομμύρια δολάρια στα συμβόλαια trading, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την Wall Street.  Πολλά από αυτά τα συμβόλαια απαιτούν η εταιρεία να έχει αρκετά υψηλή αξιολόγηση.
Τα μεγάλα  mutual funds, οι asset managers και άλλοι οργανισμοί των ΗΠΑ, επαναπροσδιορίζουν  τις σχέσεις τους με τις τράπεζες, ενόψει μια πιθανής υποβάθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα συμβόλαια ξαναγράφονται από την αρχή, ενώ σε άλλες οι επενδυτές δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν εντελώς.
Βέβαια,  δεν θα επηρεαστούν όλα τα συμβόλαια από το «χτύπημα» της Moody’s. Άλλωστε δεν είναι δεδομένο ότι ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει στις υποβαθμίσεις, ή ακόμη κι αν προχωρήσει μπορεί να είναι πιο ήπιες από ότι έχει προειδοποιήσει.
Ωστόσο, στην περίπτωση που η Moody’s προχωρήσει στις υποβαθμίσεις για τις οποίες έχει προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο, τότε οι Morgan Stanley, Bank of America και Citigroup θα πέσουν στην βαθμίδα Baa2, μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία  junk, με αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις των τριών τραπεζικών κολοσσών να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των ανταγωνιστικών προς αυτές χρηματοοικο νομικών οργανισμών.

Morgan Stanley, BofA, Citi: Είναι έτοιμες για την υποβάθμιση;
Το πιθανό πρόβλημα για τις Citigroup και Bank of America είναι ότι πολλά από τα συμβόλαιά τους έχουν συναφθεί , μέσω θυγαρικών με υψηλότερες αξιολογήσεις.
Από την πλευρά της η Morgan Stanley ανέφερε ότι σε περίπτωση υποβάθμισης κατά τρεις βαθμίδες, θα επηρεαστεί μόνο το 8%  περίπου των συμβολαίων trading.
Επιπλέον , σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος,  η τράπεζα έχει ήδη συζητήσει με τους πελάτες της για επαναδιατύπωση των συμβολαίων και μεταφορά κάποιων δραστηριοτήτων σε θυγατρικές με καλύτερη αξιολόγηση.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους New York Times, ο James P. Gorman, ceo της  Morgan Stanley, έχει συναντηθεί πολλές φορές με εκπροσώπους της Moody’s από τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες από οποιαδήποτε κίνηση του οίκους αξιολόγησης, όπως αναφέρουν οι πηγές.

Η εκπρόσωπος της Morgan Stanley ,  Jeanmarie McFadden, δήλωσε πως η εταιρεία έχει «ξοδέψει» πάνω από δύο χρόνια για αναδιάρθρωση, ώστε οι κίνδυνοι πλέον να είναι λιγότεροι, γεγονός το οποίο πρέπει να βοηθήσει την αξιολόγησή της. Σημείωσε επίσης, ότι το 2011 η Standard & Poor’s έδωσε στην Morgan Stanley αξιολόγηση  A- , με αρνητικό  outlook.
Τέλος, σημείωσε ότι τα στελέχη της Morgan Stanley  έχουν προετοιμαστεί εξαιρετικά για οποιοδήποτε σενάριο υποβάθμισης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Citigroup, Jon Diat, δήλωσε πως οι πελάτες της τράπεζας τείνουν να είναι πιο σκεπτικοί στην ανάλυσή τους , από το να στηρίζονται μόνο στις αξιολογήσεις των οίκων, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός πως κάποιοι πελάτες μπορεί να επηρεαστούν από μια πιθανή υποβάθμιση, η επίδραση δεν θα είναι και τόσο ουσιαστική.
Ο εκπρόσωπος της  Bank of America από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα υποβάθμισης από τη Moody’s.
Η Citigroup εκτιμά ότι αν είχε υποβαθμιστεί κατά δύο βαθμίδες στο τέλος της περασμένης χρον ιάς, θα είχε «ρίξει» επιπλέον μετρητά και εγγυήσεις ύψους $5,4 δις. Από την πλευρά της η Bank of America υπολογίζει ότι θα χρειαζόταν $4,5 δις. Μετρητών ακι εγγυήσεων για να καλύψει την υποβάθμιση μιας βαθμίδας.

Ευάλωτη η αγορά παραγώγων
Ωστόσο και πάλο, η επίδραση μιας υποβάθμισης θα είναι βαθειά στην αγορά τρισεκατομμυρίων των παραγώγων, δηλαδή των χρηματοοικονομικών συμβολαίων που επιτρέπου στις τράπεζες και τους πελάτες τους να ποντάρουν σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και επιτόκια.
Όπως πολύ εύστοχα σχολιάζουν οι New York Times, είναι πολύ δύσκολο να είσαι μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα με αξιολόγηση χαμηλότερη του Α.
Τα παράγωγα τα οποία έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, θα είναι τα πιο ευάλωτα στις υποβαθμίσεις. Σε αυτές τις συναλλαγές, οι πελάτες συμφωνούν να εκτεθούν στο πιστωτικό ρίσκο της τράπεζας για μια μακρά περίοδο.

SOFOKLEOUS10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου