Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ... ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ

Αρχίζει να διαφαίνεται ότι η Τουρκία διαμορφώνει διάφορα σενάρια, με βασικό στόχο να αποτύχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση της προεδρίας που θα ασκήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα επιχειρήσουν στην Άγκυρα να διαμορφώσουν κλίμα έντασης, ενώ γίνεται λόγος περί  κινήσεων, που ήδη γίνονται και αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, πέρα από την πυκνή αεροναυτική παρουσία τους στα κυπριακά βυθοτεμάχια και ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι από τούδε και στο εξής, θα πραγματοποιούν διαρκώς ναυτικές ασκήσεις αλλά και σεισμικές έρευνες σε κυπριακά οικόπεδα, θέλοντας να καταδείξουν το υποτιθέμενον αδιευκρίνιστον της περιοχής. Είναι σαφές πως μια έντονη κινητικότητα στην περιοχή θα προκαλέσει και τις παρεμβάσεις των διάφορων τρίτων. Στόχος, όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ  σπεύσουν να αποτρέψουν την Άγκυρα να συνεχίσει την κλιμάκωση των προκλήσεων, οι Τούρκοι να περάσουν στη συνήθη για αυτούς πρακτική των ανταλλαγμάτων...


Μαζί με το μαστίγιο (τραμπουκισμοί στρατιωτικής έντασης) οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και το καρότο: Αυτό της επιστροφής των κατοίκων της Αμμοχώστου που θεωρείται πάντα ως ανοιχτό θέμα πριν από μια οριστική συμφωνία. Δεν είναι απλή υπόθεση το άνοιγμα της Αμμοχώστου, υπό τουρκοκυπριακή όμως διοίκηση και υπό όρους, με πρώτο οι νόμιμοι κάτοικοί της να υποβάλλουν αιτήσεις επιστροφής που θα εξετασθούν από «αρμόδια επιτροπή». Τι επιδιώκουν στην Άγκυρα με αυτή την κίνηση; Να κερδίσουν χρόνο και τις διεθνείς εντυπώσεις. Ξαφνικά οι Τούρκοι θα εμφανιστούν διαλλακτικοί, θα αλλάξουν την ατζέντα των συζητήσεων επί των βασικών πτυχών του κυπριακού και θα εξαπολύσουν προπαγάνδα του τύπου «δίνουμε την Αμμόχωστο στους Έλληνες κι αυτοί δεν τη θέλουν».

Απέναντι στις μεθοδεύσεις και τις πολλές εναλλακτικές της Άγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν παθητικές, παρακολουθώντας απλώς τους τουρκικούς τακτικισμούς και ακολουθώντας ασθμαίνουσες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου