Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

"ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ... ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να προκηρυχθούν σήμερα αφενός θα δημιουργήσουν ένα πρωτόγνωρο στα σχεδόν σαράντα μεταπολιτευτικά χρόνια πολιτικό τοπίο και αφετέρου θα αποτελέσουν δεινή δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ.

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Στην πραγματικότητα θα αποκαλύψουν και σοβαρότατη πτώση της ΝΔ, αλλά η ηγεσία της προσδοκά ότι θα κατορθώσει να αποκρύψει το μέγεθος του πλήγματος μέσω της επανόδου της στην εξουσία μέσω της συγκυβέρνησής της με άλλα κόμματα, έχοντας όμως αυτή πλέον τον πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο.
Για το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση μετεκλογικά θα είναι πολύ δύσκολη.
Ακόμη και το καλύτερο προσδοκώμενο εκλογικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα -αν χάριν συζητήσεως υποθέσουμε ότι ανατρέπει όλα τα δημοσκοπικά προγνωστικά και παίρνει π.χ. 25% των ψήφων- αποτελεί στην πραγματικότητα πρωτοφανή πανωλεθρία.
Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 43,92% πριν από μόλις δυόμισι χρόνια και ουδέποτε είχε πέσει κάτω από το 38% την τελευταία τριακονταετία...


Η καταβαράθρωση του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι απολύτως βέβαιη (όπως άλλωστε και της ΝΔ, η οποία αποκλείεται να προσεγγίσει το χειρότερο μεταπολιτευτικό ποσοστό της, το 33,48% του 2009, το οποίο τώρα φαντάζει άπιαστο όνειρο).
Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι κόμμα με στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους εθισμένους στον κυβερνητισμό. Μιας τέτοιας έκτασης εκλογική ήττα αναπότρεπτα γεννά διαλυτικές τάσεις σε κυβερνητικά κόμματα.
Για να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα αποσυνθετικά φαινόμενα και ενδεχομένως να ελεγχθούν, η μοναδική διέξοδος είναι η εκ νέου συμμετοχή στην κυβέρνηση, έστω και από τη θέση πλέον του ήσσονος σημασίας εταίρου.
Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε σχήμα συγκυβέρνησης υπό την ηγεμονία της ΝΔ είναι ουσιαστικά υποχρεωτική για το ΠΑΣΟΚ. Σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί αυτή τη φορά να μείνει στην αντιπολίτευση και να περιμένει τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια προκειμένου να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να επανέλθει στην εξουσία.
Ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αδύνατη η αυτοδυναμία της ΝΔ. Ετσι, παρά τα προεκλογικά φραστικά πυροτεχνήματα που εκτοξεύει, ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι ο δρόμος για την εκπλήρωση του ονείρου της ζωής του -να γίνει δηλαδή πρωθυπουργός, στόχος αυτονόητος για κάθε ηγέτη κόμματος εξουσίας και απολύτως θεμιτός- περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρητικά, στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως διακηρύσσει ο αρχηγός του και τα στελέχη του, είναι να βγει πρώτο κόμμα.
Στην πραγματικότητα, ο ανομολόγητος μάξιμουμ στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου στα εκλογικά αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τη ΝΔ. Να υστερεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Αν όντως κατορθώσει να είναι πίσω από τη ΝΔ μόνο 3% - 4% ή εκεί γύρω περίπου, τότε το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ελπίδες να αποτρέψει -με εκβιαστικό τρόπο εν ανάγκη- να γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς, ισχυριζόμενο δικαίως ότι τα δύο κόμματα είναι περίπου ισοδύναμα, άρα πρωθυπουργός πρέπει να γίνει μια «ουδέτερη» προσωπικότητα αποδεκτή και από τα δύο κόμματα εξουσίας.
Αυτός είναι ο πραγματικός εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ - να εμποδίσει πάση θυσία την πρωθυπουργοποίηση του Αντ. Σαμαρά!
Με δεδομένη τη συνεχή πτωτική πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μετά τη φιλομνημονιακή κωλοτούμπα του προέδρου της, αυτός ο στόχος είναι βεβαίως πολύ δύσκολος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι ανέφικτος.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Πρωθυπουργός εγώ ή πάλι εκλογές!»
Ανευ περιεχομένου είναι η θέση ότι «πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στη Βουλή» που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε προχτές το βράδυ στον Γιάννη Πρετεντέρη. Η απαίτηση αυτή είναι πολιτικά βάσιμη μόνο στην περίπτωση που η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα από το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς δεν έχει νόημα. Εντελώς υποθετικά μιλώντας, αν η ΝΔ υπερτερεί μόνο δύο - τρεις εκατοστιαίες μονάδες, όχι πρωθυπουργό δεν θα κάνει το ΠΑΣΟΚ τον Αντ. Σαμαρά, αλλά θα έχει ενδεχομένως λόγους να θέλει να προκαλέσει αυτό νέες εκλογές για να ξεπεράσει τη ΝΔ που θα τη χαρακτηρίζει «δημοσκοπική φούσκα» και να διεκδικήσει αυτό την πρωθυπουργία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου