Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ντοκουμέντο για το σκάνδαλο της μίζας... Στο φως οι απολογίες του Άκη και της παρέας του. 

Σε άγνοια, λάθη (άλλων και όχι δικά τους) αλλά και σε …συμπτώσεις απέδωσαν την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του που επίσης προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους.

Πρόκειται για τον εξάδελφό του Νικόλαου Ζήγρα που φέρεται ως διαχειριστής offshore εταιρειών μέσω των οποίων «σβήνονταν» τα ίχνη του βρώμικου χρήματος, την λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κατά την αγορά των τριών ακινήτων στην Λ. Κηφισίας και τον αρχιτέκτονα Αστέριο Οικονομίδη, ο οποίος εμπλέκεται στην πώληση του διαμερίσματος στη Δεινοκράτους στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αλλά και στην ανακαίνιση του ακινήτου στη Κομνά Τράκα στην Κυψέλη...



Στην απολογία του ο πρώην υπουργός καλύπτει πλήρως τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη συμμετοχή του στις offshore εταιρείες, πλην της «Τοrcaso», από την οποία – όπως λέει-  αποχώρησε τον Μάιο του 2000, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Α. Τσοχατζόπουλος, υποστηρίζει ότι το ενοικίασε πριν από το 2006 από την εταιρία «Nobilis» καθ’ υπόδειξη της Ε. Λαμπροπούλου (της λογίστριας του), χωρίς να γνωρίζει πως άνηκε στην «Τοrcaso», εταιρεία της οποίας δικαιούχος (και) το διάστημα εκείνο – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – συνέχιζε να είναι ο εξάδελφός του!

Αναφέρει μάλιστα πως «το κτίριο (σ.σ. το νεοκλασικό) αυτό ήταν ερείπιο από την αρχή» και ο ανακριτής τον ρωτάει: Τότε τι είδους επένδυση είναι αυτή στην οποία προέβη η «Τοrcaso», από την οποία είχε ζημιά 50%; Ο δε Άκης Α. απάντησε: Υποθέτω πως ήταν άστοχη επιχειρηματικά επιλογή…

Για τον Γ. Σαχπατζίδη και την σχέση του με την «Τοrcaso», ο πρώην υπουργός καταθέτει πως έμαθε «από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι ότι ο Γ. Σαχπατζίδης είχε πουλήσει τα ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου εκ μέρους της «Τοrcaso»». Άγνοια δηλώνει και για την ύπαρξη της «Bluebell» με δικαιούχο επίσης τον Ν. Ζήγρα. Όπως λέει, πληροφορείται για την ύπαρξη της από την κόρη του «η οποία αγόρασε από τον Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους…».

Ο ανακριτής επιμένει και επισημαίνει στον πρώην υπουργό πως το ακίνητο στη Δεινοκράτους αγοράστηκε από τον Αστέριο Οικονομίδη, τον οποίο ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται ότι γνωρίζει, και ότι στη συνέχεια πωλήθηκε στην κόρη του. Του επισημαίνει επίσης πως οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν μέσα σε ένα εξάμηνο και ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν μετρητής και όχι ενώπιον συμβολαιογράφου όπως συνηθίζεται…«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες των συναλλαγών, αφορούν τον Οικονομίδη και την κόρη μου θα σας δώσουν απαντήσεις οι ίδιοι», απαντά ο πρώην υπουργός.

Για το έμβασμα τον 3.000.000 δρχ. που κατατέθηκε από την «Τοrcaso» στην Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, ο Α. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για λάθος στο τραπεζικό σύστημα! Συμπληρωματικά μάλιστα επισημαίνει πως τον καιρό εκείνο στους λογαριασμούς της Αικ. Σταμάτη εισέρεαν διάφορα ποσά από τον γαμπρό της επειδή κατασκεύαζε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν γνώριζα, ήμουν μια απλή λογίστρια» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απολογία της η Ευφροσύνη Λαμποροπούλου, όταν ερωτάται από τον ανακριτή για τον εάν ήξερε πως η «Τοrcaso» ήταν συμφερόντων του Α. Τσοχατζόπουλο. Η ίδια τοποθετεί την γνωριμία της με τον πρώην υπουργό από το 1976. «Ήμασταν και οι δυο ιδρυτικά μέλη» λέει και « συντάσσω τις φορολογικές του δηλώσεις». Αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τις offshore εταιρείες που είχαν ως έδρα τους τη διεύθυνση του γραφείου της (!), το οποίο απλά τις εκπροσωπούσε φορολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ε. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ν. Ζήγρας  στο απολογητικό υπόμνημα κάνει λόγο για ακυρότητα του εντάλματος βάση του οποίου συνελήφθη και επιφυλάσσεται να δώσει στο μέλλον συμπληρωματικές εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΖΗΓΡΑ


Ο Αστέριος Οικονομίδης (είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στον ανακριτή ενώ είχε γίνει γνωστό ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του) αναφέρει πως γνωρίζει τον πρώην υπουργό αλλά και τον Ν. Ζήγρα με τον οποίο όπως λέει είχε και κοινωνικές επαφές.

Στη συνέχεια, καταθέτει πως δεν γνώριζε ότι η «Bluebell» από την οποία αγόρασε το ακίνητο στη Δεινοκράτους που μεταβίβασε πέντε μήνες μετά στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, ήταν συμφερόντων του πρώην υπουργού!

Υποστηρίζει πως έμαθε για την  ύπαρξη της «Τοrcaso» το 2002 κατά την ανακατασκευή κτιρίων επί της Κομνά Τράκα. Αναφέρει επίσης πως ακόμη και αν γνώριζε πως πίσω από αυτήν βρίσκονταν ο πρώην υπουργός δεν θα μπορούσε να υποθέσει πως έχει πράξει κάτι επιλήψιμο, δεδομένου μάλιστα πως «όλοι οι εφοπλιστές πελάτες μου έχουν offshore εταιρείες»!

Ανακριτής: Πως δικαιολογείς το γεγονός ότι έπεφτες πάω σε αυτές τις εταιρείες όπου τελικά αποδείχθηκαν όλες συμφερόντων των κατηγορουμένων;
Α. Οικονομίδης: Η μια εκδοχή είναι ότι επειδή είχα σταθεί στο Ζήγρα όταν αρρώστησε σοβαρά, ήθελε να μου συμπαρασταθεί, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


«Σε καμία περίπτωση δεν γνώριζα ότι πίσω από την «Τοrcaso» ενδεχομένως να βρίσκεται ο Ζήγρας ή ο Τσοχατζόπουλος γιατί αν το γνώριζα θα ήμουν ο τελευταίος που θα εμπιστευόταν ο κ. Τσοχατζόπουλος» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Γ. Σαχπατζίδης και επισημαίνει πως για τις αγοραπωλησίες των κτιρίων της Λ. Κηφισίας κατέβαλλε τα χρήματα σε μετρητά σε τρεις χώρες, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, χωρίς αποδείξεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗ

Θυμίζουμε ότι για αύριο Πέμπτη έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου