Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Όλα λάθος: Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη δυνατότητα πολιτικής διεύθυνσης, ο δικομματισμός προτάσσει την κομματική σκοπιμότητα επί της εθνικής αναγκαιότητας, η αντιπολίτευση υπόσχεται έναν εύκολο δρόμο προς τον παράδεισο, οι εταίροι εκνευρίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές ανακοινώνονται, μετά διαστρέφονται και τελικά δεν εφαρμόζονται, η αποτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι συνταρακτική, η προεκλογική συζήτηση χαρακτηρίζεται από θλιβερή παροχολογία και επικίνδυνο λαϊκισμό – και ο χρόνος πιέζει. 

Η ενδοκυβερνητική κρίση που ανέκυψε μετά την πρωτοβουλία Μπαμπινιώτη να φέρει στα μέτρα των πρυτάνεων το νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στην αθέατη πλευρά υπάρχουν σωρηδόν τροπολογίες πελατειακού χαρακτήρα που κολλάνε σε άσχετα νομοσχέδια, προσωπικές στρατηγικές κυβερνητικών στελεχών και η μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τη δημιουργία πόλωσης, που, παραδοσιακά, βοηθά στη συσπείρωση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων τους...


Λεφτά (και πάλι) υπάρχουν
Η ΝΔ, χάνοντας δυνάμεις προς τα δεξιά (ειδικά προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου) υπόσχεται τα πάντα: Από την κατάργηση του τέλους ακινήτων μέχρι την αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων και πολύτεκνων. Από την ακύρωση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια μέχρι την κήρυξη ΑΟΖ. Από την τροποποίηση του μνημονίου μέχρι την αποζημίωση των ομολογιούχων που έχασαν από το κούρεμα.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι όλα αυτά διαφημίζονται ως εφικτά με μια γενική και αόριστη αναφορά σε ισοδύναμα μέτρα –τα οποία ποτέ δεν περιγράφονται με ακρίβεια και ποσοτικό προσδιορισμό–, αλλά ίσως περισσότερο ότι προπαγανδίζεται η (ανύπαρκτη) δυνατότητα μαγικών λύσεων που μπορούν να λυτρώσουν γρήγορα τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία από την περιοριστική πολιτική.
Η αίσθηση αυτή εμπεδώνεται και βαθαίνει, αφού όλες οι αντιπολιτευόμενες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις επενδύουν επίσης στην κατασκευή της εντύπωσης ότι για όλα αυτά φταίνε η τρόικα, οι Γερμανοί, το ΔΝΤ και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους, ενώ ο περιούσιος λαός ενός ανάδελφου έθνους καλείται να αποτινάξει το ζυγό για να ευημερήσει. 

Μπάχαλο χωρίς τέλος
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης απέσυρε ολόκληρο νομοσχέδιο λόγω διαφωνιών της ΝΔ. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απέσυρε διάταξη με την οποία βελτιωνόταν ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επειδή ξαφνικά ανακάλυψε ότι χρειαζόταν και η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. Tα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής καταψήφισαν τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που προβλέπει αύξηση του οικοδομικού συντελεστή των τουριστικών συγκροτημάτων. Είχε προηγηθεί η δημόσια αντίδραση του Κ. Καρτάλη και οι ενστάσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη. Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης ακόμη το σκέφεται για τα ταξί. Η ΝΔ αποχώρησε από το διάλογο για το φορολογικό και το πόρισμα ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ προβλέπει περαιτέρω επιβάρυνση όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν φορολογεί τους φοροφυγάδες στη βάση τεκμηρίων διαβίωσης. Η απόλυτη τρέλα!
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να περνούν όλα (τροπολογίες, υπουργικές αποφάσεις) από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου, προκειμένου να ενημερώνεται για τις πρωτοβουλίες των κυβερνητικών στελεχών, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως αγχωμένοι πολιτευτές. Είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ότι η κακοφωνία και οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται τώρα θα αποκτήσουν ανεξέλεγκτη δυναμική όταν θα προκηρυχθούν επίσημα εκλογές και θα αρχίσει η μάχη της τηλεοπτικότερης ατάκας. 

Ασκήσεις συγκυβέρνησης
Οι δημοσκοπήσεις και η κοινή λογική δείχνουν ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί εκ νέου κυβέρνηση συνεργασίας. Στην Ιπποκράτους εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ, εφόσον βρίσκεται σχετικά κοντά στην αυτοδυναμία, προκειμένου να μη λερωθούν τα χέρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη σκληρή πολιτική που θα ακολουθηθεί θέλοντας και μη.
Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία είναι ότι εκλογές θα ξαναγίνουν πολύ γρήγορα και συνεπώς έχει νόημα να μείνει το ΠΑΣΟΚ μακριά από τη φωτιά για να αξιοποιήσει την ταχύτατη φθορά που θα έχει η ΝΔ. Ακόμη δημοφιλέστερη στο πράσινο στρατόπεδο είναι μία κυβερνητική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά, παρ’ όλο που, αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή, τα νούμερα δεν βγαίνουν και ο Φώτης Κουβέλης δεν (λέει ότι) θέλει.
Το κεντρικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει ως επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά ή άλλο πρόσωπο, όπως τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει υψηλότατη αποδοχή και δημοτικότητα στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον.
Και το μείζον διακύβευμα είναι πώς μετά τις εκλογές θα γίνει η προσγείωση στα μέτρα-σοκ που έρχονται (τον Ιούνιο), με την ύφεση να βαθαίνει και την ανεργία να καλπάζει. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξακολουθεί, τουλάχιστον, να λέει την αλήθεια. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης (μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα) και τόνισε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Όμως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα». Στην ερώτηση του ΛΑΟΣ αν επίκειται νέα μείωση μισθών και συντάξεων, είπε το αυτονόητο: «Δεν είναι αυτό που προβλέπεται ότι θα συμβεί εφόσον κάνουμε σωστά τη δουλειά μας». Δεν είπε, δηλαδή, επί της ουσίας, κάτι πολύ διαφορετικό από όσα λέει η τρόικα (σε άλλο ύφος και συχνά με ατυχείς εκφράσεις) προκαλώντας οργή στο εσωτερικό.

Καταιγισμός νομοσχεδίων
Οι εκλογές προγραμματίζονται για την Κυριακή 6 Μαΐου (μαζί με τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών!) και αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα διαλυθεί στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέχρι τότε θα πρέπει:
■  Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργικό Συμβούλιο να έχουν καθοριστεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
■  Να έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια που συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση: Ειδικότερα, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ταξί, την Τετάρτη και την Πέμπτη το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την Παρασκευή και τη Μεγάλη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη για το ΙΚΑ και τα ταμεία. Αυτά τα νομοσχέδια θα είναι πολυσέλιδα και δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα παρεισφρύσει υπό μορφή άρθρων ή τροπολογιών.
■  Να έχουν φτάσει κάπου οι διαβουλεύσεις για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής με κοινοτική χρηματοδότηση και για τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυήσεων, που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
■  Να έχει ολοκληρωθεί το προσχέδιο του προγράμματος περικοπής δημοσίων δαπανών, στη βάση του οποίου θα αποφασιστούν τον Ιούνιο τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2013-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου