Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990

Η Βουλγαρία ενέκρινε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά, θα επιτραπεί η δημοσίευση ονομάτων ατόμων τα οποία από τις κομμουνιστικές αρχές της χώρας είχαν πάρει εκατομμύρια τη δεκαετία του ’90, του περασμένου αιώνα, λόγω δεσμών τους με τη Βουλγαρική Μυστική Υπηρεσία. 

Μέχρι τώρα, η επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της κρατικής ασφάλειας και είχε τη δυνατότητα να ελέγξει τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έγιναν εκατομμυριούχοι, δεν είχε την άδεια να δημοσιεύσει τα ευρήματά της. 

Λίγο πριν και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, χορηγήθηκαν σχεδόν 10.800 τραπεζικά δάνεια, τα περισσότερα των οποίων ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια λέβα με χαλαρούς τραπεζικούς όρους, σε περίπου 3.000 εταιρείες, που βρίσκονταν κοντά στο κομμουνιστικό καθεστώς. 

Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά τα οποία είναι περισσότερα από 2,7 τρισεκατομμύρια λέβα δεν επιστράφηκαν ποτέ και προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου κρίση και την πτώχευση 14 τραπεζών στη Βουλγαρία το 1996. Σήμερα είναι δύσκολο να υπολογιστεί η αξία των δανείων, δεδομένου ότι το βουλγαρικό νόμισμα αποτέλεσε αντικείμενο εμπορίου και έφθασε να κυμαίνεται από 3 έως και 1830 λέβα, έναντι του δολαρίου, μεταξύ των ετών 1987 και 1998...


Περίπου το 60% των αρχείων της κρατικής ασφάλειας καταστράφηκε στη δεκαετία του ’90 και σύμφωνα με εικασίες, που βγήκαν στη δημοσιότητα, αυτό έγινε για να αποκρυφτούν οι χαμένοι πόροι του κομμουνιστικού καθεστώτος- τα λεγόμενα ‘κόκκινα χρήματα’- που μεταβιβάστηκαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγόντων του ολοκληρωτικού καθεστώτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου