Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

(Αιγαίο) Πέλαγος από αυταπάτες για την Ελληνική εξωτερική πολιτική της απόλυτης μειοδοσίας

Η τουρκική διοίκηση υποβρυχίων με έκδοση σημάτων «Subnote» ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών υποβρυχίων της («Sakarya», «Inonou», «Mart»), από τις 14 έως τις 21 Οκτώβρη, σε περιοχές όπου εμπόδιζαν ελληνικό υποβρύχιο να προσεγγίσει σε κατάσταση κατάδυσης τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Λέσβο, ενώ αγνοούσε ακόμη και την περιοχή του πεδίου βολής Ανδρου... 
Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη διοικηση υποβρυχιων
Τα δύο μάλιστα από τα τρία τουρκικά υποβρύχια κινήθηκαν μεταξύ Τήλου και Χάλκης σε κατάδυση, παραβιάζοντας τους όρους περί «αβλαβούς διέλευσης». Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η τουρκική διοίκηση έστειλε...
δύο ακόμη υποβρύχιά της σε θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να εμποδίσει την προσέγγιση ελληνικών υποβρυχίων στη Μεγίστη και στην Κύπρο.
Επιπλέον, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε δέσμευσε περιοχή για αεροφωτογράφηση η οποία περιελάμβανε περιοχές βορειοανατολικά της Σάμου, ανατολικά της Χίου και ανατολικά της Λέσβου. Επίσης περιελάμβανε τις Οινούσσες και τη νησίδα ανατολικά τους, Παναγιά.
Τέλος, με τις NOTAM A5519/18 και A5553/18, η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη της Λοζάνης και των Παρισίων (τα άρθρα περί αποστρατιωτικοποιημένων νήσων, όπως επιλέγει να διαβάζει το όλο θέμα η Αγκυρα) και υποστηρίζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Ικαρία και Κάρπαθος παράνομα εντάσσονταν στο σχεδιασμό της άσκησης «Παρμενίωνας» 2018.
Κυβερνητικός εφησυχασμός, με παρουσίαση των ΕΕ - ΝΑΤΟ ως «εγγυητών»
Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, σχολιάζοντας τις αναφορές του Προέδρου και του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι «ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα». «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας», επισήμαιναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, που απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα.
«Οι Ελληνες είναι οι μόνοι στην περιοχή που δεν είναι πειρατές», σχολίασε στο μεταξύ τις δηλώσεις Ερντογάν - Ακάρ, περί «πειρατών και ληστών», ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Παράλληλα, στη γνωστή κυβερνητική γραμμή που παρουσιάζει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ ως «εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας δεν παραβιάζουν μόνο ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αλλά ευρωπαϊκό, προσθέτοντας: «Είμαστε - μετά από 3 χρόνια και την ανάπτυξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, SNMG2 (σ.σ. στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό) - στη θέση πλέον να γνωρίζει και το σύνολο της συμμαχίας, με αναφορές των κυβερνητών των πλοίων, ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν μέσα στη Συμμαχία τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο». Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την «ειρήνη» και «σταθερότητα», ώστε να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια σε Ενέργεια και διαμετακόμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου