Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Μόσχα: Η ουκρανική πρόκληση στο Κερτς είχε στόχο την ενίσχυση των αντιρωσικών κυρώσεων

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, η πρόκληση της Ουκρανίας στο στενό του Κερτς είχε στόχο την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση των αντιρωσικών κυρώσεων...
Το αποκλεισμένο στενό του Κερτς
Τη θέση ότι η πρόσφατη ουκρανική πρόκληση στο στενό του Κερτς είχε στόχο να «αναστατωθεί» η Ουκρανία μέσω της επιβολής στρατιωτικού νόμου στην χώρα, αλλά και για να...
ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν.
«Οι στόχοι (της πρόκλησης) είναι σαφείς: να αναστατωθεί η Ουρκανία μέσω της επιβολής στρατιωτικού νόμου και η κινητοποίηση των αντιρωσικών πολιτικών της Δύσης, η ενίσχυση των αντιρωσικών κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός.
«Προφανώς είναι πιο εύκολο (για τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο) Ποροσένκο να κάνει την εκλογική του καμπάνια σε αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε ο Καράσιν.
Νωρίτερα, το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας αποφάσισε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην επικράτεια της Ουκρανίας για 60 ημέρες. Η απόφαση θα επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή σήμερα το μεσημέρι, σε έκτακτη σύσκεψη.
Την Κυριακή, τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού, παραβιάζοντας τα άρθρα 19 και 21 της Συνόδου του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, πέρασαν τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, εισήλθαν στην προσωρινά κλειστή περιοχή των ρωσικών χωρικών υδάτων και κινήθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Κερτς, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB.
Αργότερα, η FSB ανακοίνωσε ότι τα ίδια τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού (Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu) κατασχέθηκαν μετά την παραβίαση των ρωσικών συνόρων. Τα ουκρανικά πλοία δεν αντέδρασαν στις νόμιμες απαιτήσεις των σκαφών που τα συνόδευσαν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, δήλωσε η FSB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου