Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τα θερμά μας συγχαρητήρια

Σε πρόσφατη προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε τα πραγματικά δεδομένα όπως ακριβώς καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο υπέρθερμο θέατρο Αιγαίο – Κύπρος – Ν.Α Μεσόγειος, είχαμε προβεί στην ακόλουθη διαπίστωση:…  



«Στην συγκρουσιακή κουλτούρα ωστόσο, η βουλιμική συμπεριφορά (της Τουρκίας), υπονομεύει τη νηφαλιότητα στη διαχείριση, και αυτό το πιστώνεται αρνητικά με επικοινωνιακές αστοχίες, που καταδεικνύουν ανωτερότητα στον Ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό (βλέπε την θλιβερή εικόνα του Χουλουσί Ακάρ, να επιδεικνύει ουσιαστικά την...
επιχειρησιακή ταπείνωση του ναυτικού του από την Ελληνική φραγάτα). Αυτήν ακριβώς την παράμετρο είναι που οφείλουν να την υπερενισχύσουν οι Έλληνες επιτελείς την επόμενη κρίσιμη περίοδο…

Και σε άλλο σημείο: «Οι χειρισμοί των επιτελών, δείχνουν ικανοί να ακυρώνουν προς το παρόν στο επίπεδο του επιχειρησιακού σχεδιασμού ότι καταφέρνει να αποκομίσει η Τουρκία στα απόνερα μιας διπλωματίας που τελεί υπό κατάρρευση. Αυτό βεβαίως συνιστά αξιέπαινη πρακτική, αλλά σε καμία περίπτωση από μόνο του δεν συνιστά ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική διαχείριση του προβλήματος…

Η παράμετρος της ηττοπάθειας στις πολιτικές αποφάσεις πάντα καιροφυλακτεί, και την πιθανότητα να καταστεί καθοριστική, μόνο η αφυπνισμένη κοινωνία μπορεί να την αποτρέψει».

Οι ελπιδοφόρες ειδήσεις συνεχίζονται και αφορούν στην εξαιρετική δουλειά των επιτελών, την οποία ΚΑΙ θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε, αλλά ΚΑΙ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την ανάγκη να στηρίζεται, να πλαισιώνεται και να υπερενισχύεται από αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις. 
Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ολόκληρο το σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ

Λέει λοιπόν η είδηση…
Ελληνικά ελικόπτερα “τύφλωσαν” τα ραντάρ της Άγκυρας και έκαναν βολές στην Κύπρο…

Εκνευρισμός, προβληματισμός και ανατριχίλα που δεν λέει να κοπάσει επικρατούν εντός του Τουρκικού επιτελείου στο οποίο κανείς δεν μπορεί να χωνέψει πως τα Ελληνικά φτερά της Αεροπορίας Στρατού κατάφεραν να φτάσουν και να πετάξουν με περηφάνια πάνω από την Κύπρο αλλά και να προχωρήσουν σε βολές με πραγματικά πυρά μόλις 7 χλμ από το ψευδοκράτος. 

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού σε μια άσκηση που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα, τόσο τακτικό όσο και πολιτικό αν λάβει κανείς υπόψιν του την κλιμακούμενη ένταση που επιχειρείται εδώ και μέρες από την γείτονα. 

Το δρομολόγιο πτήσης ήταν εκείνο που έκανε τη μεγάλη διαφορά φέρνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό στους χειριστές των Τουρκικών ραντάρ επιτήρησης, το οποίο προέβλεπε τα έξι συνολικά ελικόπτερα, τέσσερα Apache και δυο μεταφορικά Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς να πετάξουν στα λεγόμενα «νεκρά σημεία» και να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε υπήρχε ως εμπόδιο ώστε να μην γίνουν αντιληπτά εξασφαλίζοντας έτσι διελεύσεις από περιοχές φαινόμενης κάλυψης του ελάχιστου δυνατού ίχνους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Apache χρησιμοποίησαν εξωτερικές δεξαμενές για την πτήση τους ενώ τα Chinook είναι γνωστά για την αυτονομία που διαθέτουν σε μια τέτοιου είδους Long Range αποστολή. 







Στιγμιότυπα από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με τη συμμετοχή ελικοπτέρων Apache και Chinook του Αεροπορίας Στρατού της Ελλάδας. 

Φυσικά μεγάλο μέρος της πτήσης δεν είχε σημεία που θα μπορούσαν οι έμπειροι πιλότοι να καλύψουν τα νότα τους μιας και το αρχικό σχέδιο ήταν να φτάσουν στο Ισραήλ, να παραμείνουν για δυο ημέρες στο πλαίσιο διμερούς εκπαίδευσης με τους εκεί συναδέλφους τους, ενώ κατά την επιστροφή τους προσγειώθηκαν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο. Άρα ένα μεγάλο μέρος της πολύωρης πτήσης ήταν πάνω από θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κι όμως οι χειριστές επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων κατάφεραν με τον «σιγαστήρα» τους να μην γίνουν αντιληπτοί… 

Τα πτητικά στρατηγικά τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ομολογουμένως αρκετά σύμφωνα με ιπταμένους της Αεροπορίας Στρατού, όμως δεν είναι και απαραίτητη η δημοσιοποίησή τους καθώς τόσο με την κίνηση προς το Ισραήλ, όσο και με την επιστροφή και παραμονή των ελικοπτέρων Apache & Chinook στην Κύπρο βγήκαν πολλά συμπεράσματα ιδιαίτερα χρήσιμα και για τους πιλότους αλλά και για τους επιτελείς του πενταγώνου οι οποίοι δηλώνουν την ικανοποίησή τους γι’ αυτά τα αποτελέσματα. 

Η συγκεκριμένη αποστολή ήταν πολύωρη μιας κι έχουμε να κάνουμε με ελικόπτερα κι όχι με μαχητικά αεροσκάφη τα οποία με εξωτερικές δεξαμενές και με μια άνοδο σε πολύ μεγάλο ύψος δεν θα κάψουν αρκετό καύσιμο, ενώ και οι ταχύτητες σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες ή έστω να προσομοιάζουν. Εκείνο που μπορεί ο καθένας να κρατήσει απ’ αυτή την αποστολή είναι πως ποτέ δεν υπήρξε ούτε έστω «λεκτική παρενόχληση» δια ασυρμάτου προς τα πληρώματα των Apache & των Chinook, από τη στιγμή που ουδείς είχε αντιληφθεί αυτές τις πτήσεις. 

Στην Κύπρο τα δυο μεταφορικά Chinook έδωσαν την ευκαιρία στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων να πραγματοποιήσει περισσότερες από δυο εξόδους για άλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα κι έτσι τα στελέχη που βρίσκονται στο νησί να συντηρηθούν και σ’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της διαρκούς εκπαίδευσής τους. Πάντως όλες τις ώρες που τα Apache και τα Chinook πετούσαν πηγαίνοντας προς τις δυο αποστολές τους αλλά και επιστρέφοντας στην Ελλάδα από αυτές, τα στελέχη του Ενιαίου Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων είχαν στραμμένα τα μάτια και τα’ αυτιά στα ραντάρ ώστε αν η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε κάποια κίνηση, η απάντηση των Ελληνικών μαχητικών να ήταν άμεση. 

Οι Τούρκοι μπορεί να πει κάνεις όπως σχολιάζουν ανώτατα στελέχη από το Ελληνικό πεντάγωνο, πιάστηκαν για τρίτη φορά εξ απήνης ή καλύτερα στον ύπνο, αν θυμηθεί κανείς την διέλευση μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας από την 115 πτέρυγα μάχης τον Οκτώβριο του 2017 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε και πριν από 28 ημέρες καθώς τα αεροσκάφη της Τουρκίας αν και περίμεναν την Ελληνική αποστολή, ούτε καν κατάφεραν να τη δουν παρά μόνο όταν τα Block 52 plus, έκαναν την διέλευσή τους πάνω από το πλήθος των Κυπριών που παρακολουθούσε την παρέλαση, παρουσία μάλιστα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου που συνοδεύονταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Επιτελείς από το Γενικό Επιτελείο Στρατού κάνουν λόγο για μια καλοσχεδιασμένη άσκηση σε όλο το εύρος της συμπεριλαμβανομένων και των μηνυμάτων που εκπέμπονται μέσα από σιωπηρή υλοποίησή της, την στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα κλιμακώνει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ιπτάμενοι της Αεροπορίας στρατού είχαν σημαντικές ευκαιρίες, την εναέρια αναγνώριση- εξοικίωση με ένα πεδίο που δεν το βλέπουν συχνά και ν’ ασκηθούν μαζί με στελέχη της Εθνικής φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Με την πτήση αυτή φάνηκε κάτι ακόμα και είναι σαφές το μήνυμα, πως η Κύπρος δεν είναι μακριά για τους συμμάχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου