Παρασκηνιακές κινήσεις στο Κυπριακό διαμορφώνουν βαθμηδόν νέα δεδομένα. Παρακολουθούμε διάφορες κινήσεις, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, δεν ακυρώνει η μία την άλλη, ενώ είναι σαφές πως υπάρχουν και στοιχεία επικοινωνιακής διαχείρισης...
του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Την τελευταία περίοδο βιώσαμε διάφορα ζητήματα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Η παραφιλολογία για δυο κράτη, ο λεγόμενος καβγάς Αναστασιάδη- Αβέρωφ και η ευφάνταστη ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία, συνθέτουν το παζλ μιας αλυσίδας εξελίξεων.
Πρώτο, τους τελευταίους μήνες διακινείται ως ιδέα αυτή της λύσης δυο κρατών. Είναι γνωστό, πως αυτή η λογική συζητείται ως...
επιλογή στις ελεύθερες περιοχές, στα διάφορα σαλόνια, κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και στα ψηλά δώματα του κράτους.
• Πάντα επιδερμικά και χωρίς αξιολόγηση των δεδομένων. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει στις διάφορες επαφές που πραγματοποιεί πως είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θέτει το ζήτημα τούτο.
Επικαλείται επί τούτου μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης, στο Κραν Μοντάνα, μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την κυπριακή κυβέρνηση.
• Οι Τούρκοι, λοιπόν, διαδίδουν αυτό το σενάριο, το κρατούν περίπου ως δεδομένο. Δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν ακόμη και ένα άτυπο διάλογο, ανεπίσημο, ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος. Ήδη έγινε στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι;
Να παρασύρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια τέτοια συζήτηση, ει δυνατόν να χρεωθεί αυτή την ιδέα των δυο κρατών και στη συνέχεια να οδηγήσουν- παλιά τους τέχνη κόσκινο- τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Τότε, το αδιέξοδο, θα είναι για τα δυο κράτη. Και μετά;
Δεύτερο, υπήρξε το Σαββατοκύριακο η κόντρα των Αναστασιάδη και Αβέρωφ. Επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία στο Κυπριακό. Άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε χαλαρή ομοσπονδία σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, την περασμένη Κυριακή και την επομένη ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε την ιδέα αυτή στο Συμβούλιο Αρχηγών…
Τρίτο, η ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία δεν είναι τωρινή. Ο σημερινός Πρόεδρος την έχει θέσει και στο παρελθόν. Πώς προέκυψε τώρα; Έχει αναφερθεί πως στη συνάντηση Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο σενάριο αυτό ως αντάλλαγμα προς την τουρκική πλευρά για να μην επιμένει στα βέτο. Υπενθυμίζεται πως τα βέτο, τα οποία είναι πάγια τουρκική επιδίωξη, έχουν δοθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος στο έγγραφο που υπέβαλε στο Κραν Μοντάνα σημείωνε τα εξής: «Υπάρχει ετοιμότητα να λάβουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία σε ορισμένα θεσμικά όργανα με την πρόβλεψη για μία ευνοϊκή ψήφο και από τις δύο πλευρές». Οπότε για να διορθώσει το λάθος, γιατί αντιλήφθηκε πως το κράτος δεν θα λειτουργούσε, έκανε την κίνηση με τη χαλαρή ομοσπονδία. Χαλαρή ομοσπονδία, στα όρια της συνομοσπονδίας ήταν και το σχέδιο Ανάν και δεν είναι τυχαίο από ποιους επανέρχεται αυτό το ζήτημα. H … βόμβα που έσκασε στο Συμβούλιο Αρχηγών ακόμη να σκάσει στα χέρια κανενός. Έπεται συνέχεια καθώς «όπως στρώνεις κοιμάσαι». Τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά πως χωρίς πυξίδα προχωρά το σκάφος.
Το ευτύχημα είναι πως η Τουρκία δεν αποδέχεται δυο κράτη, γιατί επιδιώκει ένα μόρφωμα που θα μπορεί μέσω αυτού να ελέγχει την Κύπρο. Το δυστύχημα θα είναι τι θα επιβάλλει η Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου