Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τουρκικά παιχνίδια πολέμου με απειλές κατά της Ελλάδας και... Μεγάλη Τουρκία

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια της έδρας του Ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγω για την “Μεγάλη Τουρκία”...

Τουρκικά παιχνίδια πολέμου με απειλές κατά της Ελλάδας | in.gr

Συνεχίζουν την επικίνδυνη ρητορική τους οι Τούρκοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μετά τις προβοκάτσιες για δήθεν παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Barbaros από ελληνική φρεγάτα, φαίνεται ότι το «πολεμικό σκηνικό» που στήνουν έρχεται να μείνει μόνιμα. Και δείχνει ότι πρόκειται για συγκεκριμένη στρατηγική που...
χαράχτηκε στην Αγκυρα και θα στηριχτεί από όλους, όσο προχωρά η διαδικασία εξόρυξης από ξένες εταιρείες και την Κύπρο.

Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω μιλώντας για τη «Μεγάλη Τουρκία».
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν στα εγκαίνια της έδρας του Ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγω για την “Μεγάλη Τουρκία”. Ειδικότερα ο Ερντογάν τόνισε πως πρέπει να εφαρμόσει η Άγκυρα το ιδεώδες της «Μεγάλης Τουρκίας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με επεκτατικές τάσεις. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις ελευθερίες στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία 16 χρόνια, δεν υπήρξε κανένας περιορισμός σε ότι αφορά τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και τις εθνοτικές και θρησκευτικές ελευθερίες διαφόρων ομάδων, στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αλλά αυτό που έβαλε ξανά λάδι στη φωτιά είναι ο γνωστός ακραίος σύμβουλος του Σουλτάνου, Γιγίτ Μπουλούτ. Με προκλητικό τρόπο ο Μπουλούτ απείλησε με… καταστροφή την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε  συνέντευξή του σε φιλοτουρκική εφημερίδα, ο Μπουλούτ ισχυρίζεται πως «η Ελλάδα παίζει βρώμικο παιχνίδι με την παρενόχληση του Barbaros».
«Η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ παίζουν νέα βρώμικα παιχνίδια στη Μεσόγειο, νομίζοντας πως τους καλύπτουν οι μεγάλοι τους αδελφοί», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πιστεύετε πως η ελληνική φρεγάτα θα ρίσκαρε να έρθει κοντά στα τουρκικά σκάφη; Το ελληνικό Ναυτικό άφησε αυτή τη δουλειά για τα drones του Ισραήλ».
Ο ίδιος ανέφερε πως είχε αντιδράσει έντονα όταν η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με το ΔΝΤ, λόγω πιέσεων που δέχθηκε η Αθήνα από «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», ωστόσο όπως είπε η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ, έχουν μετατραπεί «σε όργανα των ίδιων δυνάμεων κατά της Τουρκίας».
Μάλιστα, ο ίδιος σε προκλητικό και αμετροεπή τόνο δεν παρέλειψε να… προειδοποιήσει πως «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού ναυτικού, η Ελλάδα θα υποστεί στρατιωτική καταστροφή».
Κι όλα αυτά σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν ο οποίος σχολιάζοντας το περιστατικό με το Barbaros δήλωσε πως: «Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί».

«Φταίνε οι Έλληνες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στο περιστατικό, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το ‘Μπαρμπαρός’», είπε και συνέχισε:
«Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο ‘Μπαρμπαρός’. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί».
Πόλεμος νεύρων
Αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος νεύρων των Τούρκων δεν έχει συνέχεια επειδή η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία στις προκλήσεις. Ωστόσο, με τις κινήσεις της η Αγκυρα «εκβιάζει» για ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η μερική αποκατάσταση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, μετά την απελευθέρωση του πάστορα, ενδεχομένως να λειτουργεί «απελευθερωτικά» για τον Ερντογάν που πιστεύει ότι μπορεί ελεύθερα να εκβιάζει και να είναι ο «χωροφύλακας» της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», η γραμμή της Αγκυρας είναι ίδια από την πρώτη στιγμή που η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κατάρτιση προγράμματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και κλιμακώνεται καθώς πλησιάζει προς τον στόχο και μάλιστα η αντίδραση γίνεται όλο και πιο έντονη, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η εταιρεία που ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή. Κάθε κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακολουθεί την πρόσφατη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Οπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «καζάν – καζάν» (win – win). Οσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στον λαό τους». Για Αθήνα και Λευκωσία, η ερμηνεία της απαίτησης είναι σαφής: συνδιαχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου