Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Η Τουρκία διεισδύει στην Αλβανία και μέσω της εκπαίδευσης! Τι ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια διείσδυσης στην Αλβανία η οποία φυσικά δεν αντιστέκεται. Το κάνει με τρόπο μεθοδικό επιδιώκοντας να ελέγξει κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως η εκπαίδευση...
Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκια αλβανια tsavoysoglo
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΙΒΝΑ, η Τουρκία θέλει να ελέγξει εκπαιδευτικά ιδρύματα για να τα αποκόψει από τον έλεγχο του Γκιουλέν.
Τι γράφει το ρεπορτάζ του IBNA:
Ενώ πολλά κολέγια και πανεπιστήμια στην Αλβανία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Fetullah Gulen, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και κολλέγιο στη χώρα έχει περάσει υπό τον έλεγχο ενός ιδρύματος το οποίο...
υποστηρίχθηκε έντονα  από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος ήρθε στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Το IBNA έμαθε ότι το Πανεπιστήμιο of New York Tirana και το γυμνάσιο New York είναι μέρος του σχολικού δικτύου το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση του τουρκικού ιδρύματος “Maarif”.
Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσημα σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη) από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την τελετή έναρξης:
«Πραγματοποίησα σήμερα ομιλία στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τίρανα, που μεταφέρθηκε στο Τουρκικό Ίδρυμα Maarif και τόνισα την προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική για σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Erdogan για το ότι τα τουρκικά κολέγια και τα πανεπιστήμια που ελέγχονται από τον Gulen δεν θα πρέπει να ελέγχονται από “αυτόν τον τρομοκράτη”. Ο Erdogan είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει την στήριξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων.
Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων (UNYT) ιδρύθηκε το 2002 ως τμήμα του Δικτύου Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του New York College και ήταν το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Αλβανίας. Ιδρύθηκε ως κοινή προσπάθεια με τον ιδρυτή και προέδρου του Δικτύου του New York College, Ηλία Φούτση.
Το Δίκτυο NYC αποτελείται από το University of New York  Τιράνων, το Λύκειο New York στα Τίρανα (Αλβανία), το New York College Αθηνών, το New York College Θεσσαλονίκης και το University of New York στην Πράγα.
Το UNYT έλαβε την θεσμική του διαπίστευση από το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας στις 10.10.2006 και πρόσφατα θεσμικά επανα-διαπιστεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού στις 28.10.2015.
Όσο το ίδρυμα ήταν υπό ελληνικό έλεγχο, οι Αλβανοί γνώριζαν ότι αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα ήταν ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο με βάση το όνομά του και τις διαφημίσεις που εξακολουθούν να δείχνουν ότι όλοι όσοι φοιτούν σε αυτό το πανεπιστήμιο θα αποκτήσουν αμερικανικό πτυχίο.
Επισήμως, τέτοιες πληροφορίες δεν εμφανίστηκαν στις ιστοσελίδες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου