Η τροπολογία Κοντονή που αφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εχει διχάσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και προκαλεί τριγμούς και στην κυβέρνηση, καθως εκφράζεται φόβος ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία Συλλόγων με την επωνυμία «τουρκικός» στον τίτλο τους, ένα βήμα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης ύπαρξής «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη...
του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Και αυτός ο φόβος αφορά φυσικά όχι μόνο την Θρακη και τον όρο «τουρκικός» ,αλλα και την προσπαθεια κάθε ομάδας που θα θελήσει να λειτουργήσει Σύλλογο, έχοντας στον τίτλο είτε το «μακεδονικός» είτε το «αλβανικός» υπονοώντας την ύπαρξη και άλλων μειονοτήτων στην χώρα μας. Το μεγάλο πρόβλημα για την χώρα μας είναι φυσικά ότι ...
τέτοιοι Σύλλογοι και ειδικά στην Θράκη λειτουργούν εδώ και χρόνια έστω και χωρίς τον όρο «τουρκικός» στον τίτλο τους και ασκούν με τρόπο προκλητικό πολιτική που αποσκοπει στην προώθηση του τουρκισμού στην Θρακη και στον εκτουρκισμό όλων των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών.
Η Ελλάδα πληρώνει τις αντιφάσεις και την αποσπασματικότητα της μειονοτικής πολιτικής που ακολούθησε το Ελληνικό κράτος τα τελευταία τουλάχιστον σαράντα χρόνια, όπου είχε αποδεχθεί αρχικά τον όρο «τουρκικός» αντιλήφθηκε τους κινδύνους που υπήρχαν, απαγόρευσε την χρήση αυτού του όρου. Δεν φρόντισε όμως να διαμορφώσει πολιτική που θα αντιμετώπιζε τις νέες τάσεις στην Ευρώπη για την θέσπιση νέου και ολοκληρωμένου πλαισίου σεβασμού των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που ελάχιστα λάμβανε υπόψη, ιδιαιτερότητες όπως ο τουρκικός αναθεωρητισμός που χρησιμοποιούσε υπαρκτές και μη μειονότητες για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας γειτονικών κρατών.
Ετσι βρέθηκε να καταδικάζεται από το ΕΔΑΔ για την απαγόρευση λειτουργίας Συλλόγων που έφεραν τον τίτλο «Τουρκικός» και να δέχεται μάλιστα προειδοποιητικές «βολές» από το Συμβούλιο Υπουργών για μη σεβασμό και υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ,που έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η Ελλαδα πολιτικά και διπλωματικά εχει σοβαρό κόστος, εμφανιζομένη να αγνοεί τις αποφασεις του ΕΔΑΔ και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί με κάποιο τρόπο να αποδεχθεί τις αποφασεις του. Όμως είναι προφανες ότι προκύπτει σοβαρό ζητημα εάν η αποδοχή αυτών των αποφάσεων και συνεπώς η άμεση εγγραφή στα βιβλία του οικείου Πρωτοδικείου, Συλλόγων που θα έχουν στον τίτλο τους τον όρο «Τουρκικός», «Μακεδονικός», οδηγεί σε έμμεση αναγνώριση εθνικής μειονότητας κατά παράβαση των Διεθνών Συνθήκων. Φυσικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι αυτονόητο αλλα ο συλλογικός αυτοπροσδιορισμός ως μειονοτητας είναι προβληματικός εφόσον μάλιστα επηρεάζει άμεσα και διακρατικές σχέσεις.
Η Ελλαδα με την τροπολογία Κοντονή η οποία δεν προβλέπει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, αλλα απλώς την επανάκριση των υποθέσεων που έχουν τελεσιδικίσει στην Ελλαδα, αλλα το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους προσφεύγοντες, ουσιαστικά, πετάει την μπάλα στην εξέδρα για ένα διαστημα το οποίο μπορεί να φθάσει και στα δέκα χρόνια, όσο δηλαδή χρόνος μεσολαβήσει από μια νέα προσφυγή των συγκεκριμένων Συλλόγων στην δικαιοσύνη και μέχρι οι υποθέσεις να φθάσουν και παλι στον Άρειο Πάγο. Με την τροπολογία Κοντονή, κάθε άλλο παρά κλείνει ο δρόμος για την ίδρυση Συλλόγων με τον όρο «Τουρκικός» στον τίτλο τους η όποιον άλλο όρο υποδηλώνει εθνική ταυτότητα. Και αυτό γιατί το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις για τις οποίες εγκαλεί την Ελλαδα έκρινε ότι ακομη και ο ισχυρισμός ότι τα μέλη ενός Συλλόγου αναφέρονται σε Εθνικη Μειονότητα δεν αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που προβλέπει ρήτρες για περιορισμό του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι εφόσον υπάρχει απειλή για την Εθνικη Ασφάλεια και την δημόσια τάξη…
Η τροπολογία Κοντονή, είναι μια συμβιβαστική πρόταση ώστε ούτε η Ελλαδα να βρεθεί στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση της ΕΣΔΑ και μη σεβασμό στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ούτε όμως και αυτομάτως να δεχθεί και να ενσωματώσει την ετυμηγορία του ΕΔΑΔ που θα οδηγούσαν την επαύριον στην ίδρυση και λειτουργία οργανώσεων και Συλλόγων που θα παραπέμπουν με τον τίτλο τους στην ύπαρξη «Τουρκικής», «Μακεδονικής», «Αλβανικής» ή οποιασδήποτε άλλης μειονότητας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου