Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Λίγο πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 155 ο Ραχόι;;;

Η ισπανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να εμποδίσει την περιοχή να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και να αποσχιστεί από την Ισπανία, υπογράμμισε ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Pais, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης...

FILE PHOTO. Spanish PM Mariano Rajoy gives a press statement on the Catalonia independence referendum. EPA, /JJ GUILLEN

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές εκεί, ο κ. Ραχόι απάντησε: «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε εάν...
είναι σύννομο (…). Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν». Ο ίδιος απαίτησε να τερματιστούν οι απειλές από πλευράς των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. «Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», είπε. 

Διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των καταλανών εθνικιστών και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν αυτή γίνει «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Προέτρεψε επιπλέον τους «μετριοπαθείς» καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες. Ο Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε επίσης στην Ελ Παίς ότι οι επιπλέον 4.000 αστυνομικοί τους οποίους η κυβέρνησή του ανέπτυξε στην Καταλονία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι η κρίση να τερματιστεί. 


Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία εξαιτίας της κρίσης στην Καταλονία. Επίσης ο Ραχόι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου