Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η πολέμαρχος των Κούρδων Ρότζντα Φελάτ που τρέμει το ISIS

«Οσο περισσότερο προχωρούμε προς τη Ράκα τόσο αυξάνεται η αντίσταση του ISIS» λέει η Ρότζντα Φελάτ...

Η πολέμαρχος των Κούρδων  Ρότζντα Φελάτ που τρέμει το ISIS

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πήρε το βάπτισμα του πυρός πριν από τρία χρόνια και σήμερα ηγείται 15.000 ανδρών εναντίον των βάρβαρων τζιχαντιστών του ISIS στη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα, «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία. Η Ρότζντα Φελάτ, κούρδισσα ακτιβίστρια και πολέμαρχος, λέει ότι σήκωσε τα όπλα για... να απελευθερώσει όλους τους Κούρδους και τους Σύρους, άνδρες και κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη φριχτή καταπίεση των ισλαμιστών. Εχει υπό τις διαταγές της κούρδους και σύρους αντάρτες στην επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκα, της πόλης που έχει γίνει η de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.
Στα 30 της η Φελάτ ηγείται των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), μιας δύναμης που αποτελείται από περίπου 15.000 κούρδους και άραβες μαχητές, οι οποίοι λαμβάνουν εκπαίδευση και υποστήριξη από τη δυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ.

Ακτιβίστρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς, φεμινίστρια και πολεμίστρια, η διοικητής Φελάτ λέει ότι εμπνέεται από τον Βίσμαρκ, τον Ναπολέοντα και τον Σαλαντίν, αλλά και από γυναίκες όπως η Αρίν Μαρκίν, που αυτοανατινάχθηκαν για να μην πέσουν αιχμάλωτες στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS στην κουρδική πόλη Κομπάνι το 2014. Η μοίρα όσων αιχμαλωτίζονταν; Αφού τις βίαζαν, τις πουλούσαν για σκλάβες του σεξ...
«Κύριος στόχος μου είναι η απελευθέρωση των γυναικών από τους δεσμούς και τον έλεγχο της παραδοσιακής κοινωνίας και η απελευθέρωση ολόκληρης της Συρίας από την τρομοκρατία και την τυραννία» λέει η Φελάτ.

«Ισχυρές πεποιθήσεις και ειλικρινείς στόχοι με βοηθάνε να ξεπεράσω τυχόν εμπόδια ή προκλήσεις. Η κατάσταση αδυναμίας στην οποία ζούσαν οι γυναίκες στη Ροτζάβα (σ.σ.: κουρδικά εδάφη) και σε όλη τη Συρία έχει τελειώσει τώρα. Δεν είμαστε αδύναμες πια. Οι γυναίκες παίζουν ζωτικό ρόλο στην καθοδήγηση και στη διοίκηση της κοινωνίας» προσθέτει.
Γυναίκες μαχητές παίζουν βασικό ρόλο στην επίθεση κατά του ISIS. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 10.000 γυναίκες πολεμάνε σε γυναικεία ή και μεικτά κουρδικά τάγματα.

«Οι τζιχαντιστές μάς τρέμουν εμάς τις γυναίκες. Πιστεύουν ότι, αν κάποιον τον σκοτώσει ένα κορίτσι, μια κούρδισσα κοπέλα, τότε δεν θα πάει στον Παράδεισο. Μας φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες...» είπε στο CNN μια 21χρονη κούρδισσα διοικητής από τις Γυναικείες Μονάδες Προστασίας του YPG. Η Φελάτ πολέμησε σκληρά στις μάχες για την πόλη Σανταντί σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Οργή του Χαμπούρ». «Μας πήρε τρεις μέρες για να την απελευθερώσουμε. Είναι μια στρατηγική διαδρομή για το ISIS. Τη χρησιμοποιούν ως τον κύριο δρόμο μεταξύ Μοσούλης και Ράκα. Κορίτσια των Γεζίντι πουλήθηκαν σαν σκλάβες του σεξ στην αγορά του Σανταντί. Σήμερα πήραμε εκδίκηση για αυτές τις αδελφές μας» λέει η Φελάτ.

Η συριακή πόλη ήταν πασίγνωστη για τα σκλαβοπάζαρα του σεξ τον Αύγουστο του 2014. Η μειονότητα των Γεζίντι πιστεύει σε μια μονοθεϊστική θρησκεία που πιθανότατα χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και έχει μυστικιστικό χαρακτήρα. Υπολογίζεται ότι 400.000 Γεζίντι, που αποτελούν περίπου το 5% του κουρδικού πληθυσμού, ζουν στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται μεταξύ πολλών άλλων και για γενοκτονία των Γεζίντι, που τους θεωρούν ετερόδοξους προδότες.
Πιστεύεται ότι οι κούρδισσες γυναίκες μαχητές έχουν δώσει όρκο αγνότητας μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά του ISIS. Η Φελάτ αποφεύγει να μιλήσει για την προσωπική της ζωή.«Ολες οι συριακές οικογένειες είναι οικογένειά μου. Οπου και αν πάω βλέπω τους ανθρώπους μου που με υποδέχονται με αγάπη» λέει.

Από την έναρξη της επίθεσης στη Ράκα, στις 24 Μαΐου, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν προελάσει σε εδάφη του ISIS καταλαμβάνοντας πέντε χωριά.
«Η εκστρατεία μας κινείται πολύ καλά σύμφωνα με τα σχέδια, κανένα πρόβλημα ως τώρα» δήλωσε η Φελάτ.  «Οσο περισσότερο προχωρούμε προς τη Ράκα τόσο αυξάνεται η αντίσταση του ISIS».

Κουρδικές δυνάμεις που προήλασαν στο χωριό Φατισάχ, βόρεια της Ράκα, στις 27 Μαΐου, πιστεύεται ότι επικουρούνται από στρατιώτες των ΗΠΑ, αντιαρματικά όπλα και βαριά πολυβόλα τοποθετημένα σε τζιπ. Η Φελάτ δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να «απελευθερώσουμε τη Βόρεια Ράκα και τους ανθρώπους που ζουν κάτω από την καταπίεση του Ισλαμικού Κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου