«Άοπλος», καθώς υπέστη… αφλογιστία ο ισπανικός «πυροκροτητής προοδευτικών εξελίξεων», όπως είχε χαρακτηρίσει την αναμενόμενη νίκη των Podemos, ο Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο...
Επιδιώκει να βρει συμμαχίες, καθώς το κύμα αστάθειας που δημιούργησε το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια, στέλνει ορμητικά τα απόνερά του και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να...
βρίσκεται εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά.
Στο Μαξίμου θεωρούσαν ως πριν λίγες μέρες δεδομένη την πολιτική σταθερότητα, αφού είχε επέλθει το τέλος της αξιολόγησης, γι’ αυτό και προετοίμαζαν επικοινωνιακές φθινοπωρινές μάχες για τα εργασιακά. Ωστόσο, ο Ευ. Τσακαλώτος τους χάλασε την ειδυλλιακή προσμονή, καθώς είπε ότι άλλαξαν ξαφνικά τα δεδομένα και το Grexit δεν έφυγε εντελώς από το τραπέζι - αυτή τη φορά όχι εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά λόγω της γενικότερης θεσμικής αποδόμησης που φέρνει το Brexit.
Αγωνία για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πέραν της δυσάρεστης βεβαιότητας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά μας, βρίσκονται σε άγνοια και διακατέχονται και από την αγωνία για το ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ευρώπη, και κατά πόσο η κατεύθυνση αυτή θα εναρμονίζεται με τις ανάγκες της χώρας μας –έτσι βέβαια όπως τις προσδιορίζει η κυβέρνηση.
Γι’ αυτό προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν κάθε δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου, ώστε να διαγνώσουν την επερχόμενη πορεία, αλλά στο νέο ξαφνιαστικό τοπίο δεν υπάρχουν σίγουρες συντεταγμένες.
Κρίνουν, ας πούμε ως θετική, τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στην Ιταλική γερουσία, ότι «Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί και με την κοινωνική διάσταση και όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές μάχες». Από την άλλη, το μήνυμα που στέλνει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Ερό και Σταινμάϊερ αντιστοίχως, είναι απευκταίο, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι ευνοείται η δημιουργία μιας Ευρώπης διαφορετικών ταχυτήτων.
Επιφυλακτικά, αλλά με κάποια θετική χροιά, αποτιμούν και την αμφίσημη δήλωση Σόιμπλε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας την συνηθισμένη προσέγγιση, και ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Όμως η άποψη που έχει ο γερμανός υπουργός για τον τρόπο αντιμετώπισης της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόσημη με την άποψη της Ελλάδας επ΄ αυτού!
Η νέα «τρόικα»
Χθες συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι ισχυροί παίκτες, που θα αναλάβουν τη νέα διευθέτηση της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, στους οποίους πλέον προστέθηκε και ο Ματέο Ρέντσι. Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να συνταχθεί με το μέρος και τα προτάγματα των σοσιαλιστών - στων οποίων άλλωστε την προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη θα λάβει μέρος ο κ. Τσίπρας το μεσημέρι, ως παρατηρητής. Θα στηρίξει επίσης την πρόταση για γρήγορη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ώστε να καταλαγιάσει το κατά το δυνατόν η αναταραχή, και η Ευρώπη να στραφεί στα του Οίκου της. Παράλληλα, θα ταχθεί υπέρ των προτάσεων Ρέντζι για την ανάγκη δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η οικονομία.
Ωστόσο, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο στον τομέα των συμμαχιών, καθώς δεν θεωρείται πλέον δεδομένη και η μελλοντική στάση των κ. Ολαντ και Ρέντσι: Κατά πόσο δηλαδή ο Ολάντ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χαλάρωση της λιτότητας, κατά πόσο ο ιταλός πρωθυπουργός θα παραμείνει η φιλική δύναμη του Νότου στην οποία προσέβλεπε ο έλληνας πρωθυπουργός (από την εποχή των αλήστου μνήμης συμμαχιών του Νότου, που φανταζόταν), ή αν θα ενσωματωθούν στη λογική των βορειοευρωπαίων «ακολούθων» της Γερμανίας.
Δυσάρεστος «σηματωρός»
Το τοπίο παραμένει το ίδιο θολό και σε σχέση με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δη της Ευρωζώνης, στο κοινωνικό της πρόσωπο, για το οποίο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση. Θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να το καλλιεργήσει και να το τονώσει - κάτι που η ελληνική πλευρά επιθυμεί, επειδή πιστεύει ότι την ευνοεί γιατί νομίζει ότι έτσι θα υπάρξει χαλάρωση των απαιτήσεων - ή θα επιμείνει με προτεσταντική ακαμψία στις νόρμες που έχει θέσει «νομίζοντας ότι έτσι θα συμμαζέψει το μαγαζί;», όπως μας είπε στέλεχος του Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι θετικός «σηματωρός» για την πορεία των πραγμάτων, οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι μετά το Brexit υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εφαρμόσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, και ει δυνατόν τα μέτρα του φθινοπώρου να τα λάβει μεσούντος του καλοκαιριού.
Στο Μαξίμου αποδέχονται την ανάγκη της επιτάχυνσης, αλλά τονίζουν ότι «δεν χρειάζεται να πάμε από τη μία άκρη στην άλλη. Ο καιρός φτάνει για να γίνουν τα πράγματα στην προγραμματισμένη ώρα τους». «Ο καιρός φτάνει», οι Καιροί, δεν ξέρουμε αν… περιμένουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου