Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Τρέχουν πολυεπίπεδα επιθετικά σχέδια με ενεργό στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης

Οσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία, τόσο «βασικοί παίκτες» στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών επισπεύδουν κινήσεις τους στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ώστε να κατοχυρώσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία... 


Με διακηρυγμένους στόχους της Συνόδου να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για ακόμα πιο διευρυμένη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και...

άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, με μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, αλλά και διασύνδεση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων με τις αντίστοιχες της ΕΕ στον άξονα Ανατολική - Κεντρική Μεσόγειο, συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Αξονας Ανατολική - Κεντρική Μεσόγειος...
Το Συμβούλιο παρέτεινε μέχρι 27/7/2017 την εντολή της ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης «EUNAVFOR MED SOPHIA», που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2015 για το χτύπημα, υποτίθεται, δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Προς υλοποίηση, δε, σχεδίων ΕΕ και ΝΑΤΟ για διασύνδεση δυνάμεών τους στη Μεσόγειο, ανέθεσε στην επιχείρηση και δύο επιπλέον καθήκοντα: -- Την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στα ανοιχτά της Λιβύης: «Η επιχείρηση θα συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών και την υποστήριξη της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Αυτό θα αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και τον περιορισμό της ροής όπλων προς το Daesh (σ.σ.: τζιχαντιστές) και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», γράφει η απόφαση του Συμβουλίου. -- Την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης. Θέμα όπου αναζητά πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προτείνει να συνδράμει την τέτοια εκπαίδευση το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εδράζεται στη Σούδα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, Τρίτη και Τετάρτη, η Αμερικανίδα διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολι (Allied Joint Force Command Naples) και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, ναύαρχος Michelle Howard, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα τέτοια καθήκοντα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη, προχώρησε σε μια άτυπη επιθεώρηση του ΚΕΝΑΠ και βασικών υποδομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, συγκεκριμένα το Ναύσταθμο Κρήτης και την 115 Πτέρυγα Μάχης. Επίσης, είχε διμερείς συνομιλίες με τον Ελληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

...με επίκεντρο την Ελλάδα
Σημειωτέον, το «χαρτί» ...αξιοποίησης της Σούδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς το παίζει συστηματικά η κυβέρνηση, αναζητώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ενδεικτικά, έλεγε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, την Πέμπτη στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, παρουσιάζοντας ως «κύριο σκοπό» της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας τον «αποκλεισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»: «Αν δεν ελεγχθεί η περιοχή μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Λιβύης, η Daesh θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τη διακίνηση ναρκωτικών». Σε αυτόν το σκοπό μετέφερε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και ως μία χώρα που θα συνεχίσει να μιλά με τη Ρωσία, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις μετριοπαθείς χώρες της Μεσογείου, θα έχει στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα, με τους "μεγάλους παίκτες" της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θα συμβάλει σε αυτήν τη σταθερότητα». Κι όλα αυτά καθώς «χτίζουμε μία μεγάλη ασπίδα σταθερότητας που ξεκινάει από την Ελλάδα προς τα βόρεια και επεκτείνεται προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα».

Να μείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Εστιάζοντας, εξάλλου, στις προσφυγικές ροές, για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ (...) να απλωθούν οι δυνάμεις της SNMG2 στο ανατολικό Αιγαίο, με την Ελλάδα να δίνει πρώτη - και μόνη - διπλωματική άδεια σε όλα τα χωρικά της ύδατα (...) με αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία και αυτή η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να καταφέρει να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές (...) με εξαιρέσεις βεβαίως, κάποιες ημέρες που έχουμε κάποια κύματα, τα οποία δείχνουν και την ιδιαίτερη ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο». Ολα αυτά ενώ μια σειρά δηλώσεις και υπονοούμενα ΝΑΤΟικών και Αμερικανών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν ότι η τέτοια επιχείρηση στο Αιγαίο «δένει» τις αεροναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ όπως έχουν αναπτυχθεί σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας όλο το δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά προς τη Συρία, αυξάνοντας την πίεση στη Μόσχα. Ενα εκρηκτικό σκηνικό, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται μεν να κρατά ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά υπηρετώντας τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, στοιχίζεται τελικά στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού πόλου.

Μπροστάρης
Να καταγραφεί και ο ρόλος μπροστάρη που θέλει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση στην παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και επεμβατικών δυνατοτήτων της ΕΕ «η οποία έχει μια πολιτική, θεσμική αδυναμία να αντιμετωπίσει με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει αυτές τις προκλήσεις. Ενας μεγάλος παράγοντας της κρίσης είναι ότι υπάρχει στρατηγικό κενό από τη δυτική πλευρά του κόσμου», όπως είπε ο Π. Καμμένος στο «Economist». Συνέχισε: «Η Ευρώπη μειονεκτεί στο να αναλάβει έναν ισχυρό ρόλο για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Εδώ είναι το παράδοξο, διότι για περισσότερο από μια δεκαετία έχει αναπτύξει σημαντικούς μηχανισμούς, υπό την έννοια της κοινής πολιτικής ασφάλειας, όπως η στρατηγική επιτροπή, το στρατηγικό επιτελείο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας. Ομως, δεν είναι ικανή να αναπτύξει μια δύναμη ταχείας εκπαίδευσης 60.000 ατόμων και δυσκολεύεται να επανδρώσει ακόμα και μια αποστολή με δύναμη ισχύος 5.000 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας». Το απέδωσε στο ότι «η ΕΕ πάσχει από έναν γενικό δομικό περιορισμό, μια θεσμική και πολιτική αδυναμία, το θεμελιώδες χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών συστημάτων. Ελλείψει ιδίων στρατιωτικών χώρων, η ΕΕ εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των κρατών - μελών, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς (...) Ετσι, λοιπόν, ένας οικονομικός γίγαντας, ένας γίγαντας στην έρευνα, στην τεχνολογία, μια κολοσσιαία αγορά, με καταναλωτές που έχουν τεράστια οικονομική δύναμη, δεν έχει τα αναγκαία πολιτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν έχει τα αντανακλαστικά. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο».

Συγκέντρωση δυνάμεων και στην Αφρική
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνη της στις τέτοιες ...ανησυχίες για το τι παραπέρα μπορεί να κάνει η ΕΕ. Καθώς ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί «τρέχουν» - εκτός από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο - και στην Αφρική, αρχές Ιούνη στο Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίστηκε έκθεση για τις ονομαζόμενες «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης της ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση». Επιχειρήσεις που αποτελούν διαχρονικά πρόσχημα και όχημα ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ τώρα και με αναβαθμισμένη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, διόλου τυχαία το ψήφισμα διαβιβάστηκε και στον γγ της λυκοσυμμαχίας. Η έκθεση εκφράζει την όξυνση της επιθετικότητας των μονοπωλίων που εκπροσωπεί η ΕΕ και των αντιθέσεών της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες στην αφρικανική ήπειρο, όπου εντοπίζουν μπόλικο ...ψητό σε ό,τι αφορά πρώτες ύλες και άλλες πηγές κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους τους. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητη η αναφορά π.χ. στις ΗΠΑ που «είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ», αλλά και η αναφορά στην Κίνα, που «έγινε ενεργός συμμέτοχος στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ».

Για τις δυνάμεις της ΕΕ αναφέρει ότι Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία είναι «οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι συνεισφορείς στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ (...) η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της αποτελούν μαζί τον μεγαλύτερο συνεισφορέα στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, με ποσοστό περίπου 37% (...) αυτή τη στιγμή συνεισφέρουν στρατεύματα σε εννέα ειρηνευτικές επιχειρήσεις». Προσθέτει ότι «η Γαλλία εκπαιδεύει κάθε χρόνο 25.000 Αφρικανούς στρατιώτες και αναπτύσσει ξεχωριστά πάνω από 4.000 προσωπικό σε αφρικανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις». Βάζει, βέβαια, θέμα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρουν μόνο το 5% περίπου του ειρηνευτικού προσωπικού του ΟΗΕ, με 5.000 στρατιώτες έναντι συνόλου 92.000 περίπου». Θυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να αυξάνουν την υποστήριξή τους σε χώρες και οργανώσεις εταίρους, παρέχοντας εκπαίδευση, συμβουλές, εξοπλισμό και πόρους». Τονίζει «τη σημασία της έγκαιρης επικοινωνίας και των ενισχυμένων διαδικασιών για τη διαβούλευση σχετικά με καταστάσεις κρίσεως με τον ΟΗΕ και την ΑΕ, καθώς και με άλλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ». Υπογραμμίζει «την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ άλλων και για τον προγραμματισμό, την εκτέλεση και την ανάλυση των αποστολών». Τέλος, επισημαίνει τη «σημασία» των στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ σε μια σειρά αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι, η Σομαλία και ο Νίγηρας.

Διοίκηση στη Θεσσαλονίκη
Σημειωτέον, στην πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα τέτοια σχέδια, ακόμα και ασκώντας διοίκηση τέτοιων «Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης», στις 17/6 ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 2016» του Στρατηγείου Ταχείας Αναπτύξεως Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NRDC-GR), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η άσκηση είχε βασικό σενάριο τη «διοίκηση πολυεθνικής δύναμης σε κατάσταση εκστρατείας» και διεξάχθηκε με παράλληλη υποστήριξη από στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας. Οπως αναφερόταν σε σχετικό ενημερωτικό για την άσκηση, «συνιστά στάδιο μίας σημαντικής προσπάθειας Διοίκησης και Προσωπικού για την αναβάθμιση της δομής του Στρατηγείου σε Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων, με σκοπό την προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού για τη δυνατότητα ανάληψης αποστολής στο πλαίσιο μελλοντικών αποφάσεων της Ηγεσίας». Η τέτοια αναβάθμιση αναμένεται εντός διετίας. 

Συγκεκριμένα, εντός 2017 επίκειται «εθνική αξιολόγηση» του NRDC-GR ως Διακλαδικού Στρατηγείου από το ΓΕΕΘΑ, ενώ η αντίστοιχη ΝΑΤΟική αξιολόγηση θα γίνει το 2018, οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Σε αυτό το φόντο, το NRDC-GR έκανε την άσκηση με σκοπό τη «διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του Στρατηγείου να αναπτύσσεται, να διοικεί υφισταμένους Σχηματισμούς και να διεξάγει Διακλαδικές Επιχειρήσεις Διατήρησης της Ειρήνης». Αλλωστε, όπως τονίζεται αρμοδίως, ήδη «το NRDC-GR, έχοντας επιτύχει υψηλούς στόχους, κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των Στρατηγείων Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας», ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η «δυνατότητα του Στρατηγείου να αντεπεξέρχεται στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας μας απέναντι στη Συμμαχία». «Αποτελεί δε ενισχυτικό παράγοντα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και παράγοντα αποτροπής και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», σημειώνεται παραπέρα από τις αρμόδιες πηγές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου