Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Βοσνία: 80 ανήλικοι στον έλεγχο του ISIS - Ποιος ο κίνδυνος εάν επιστρέψουν

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι  περισσότερα από 80 παιδιά από τη Βοσνία βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ συνιστούν μια "ωρολογιακή βόμβα" που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο της ασφάλειας της χώρας όταν επιστρέψουν...

Image
Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μαχητών από τα δυτικά Βαλκάνια που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με...

άλλους μαχητές από το Κόσοβο, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.


Η έρευνα της μη κερδοσκοπικής Atlantic Initiative που εδρεύει στο Σαράγεβο, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των ενηλίκων ανδρών που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία είχε μειωθεί από τους 188 στους 91 στα τέλη του 2015, αφού 47 από αυτούς επέστρεψαν στη Βοσνία και άλλοι 50 σκοτώθηκαν. 

Μέχρι τον Απρίλιο, λιγότεροι από τους μισούς Βόσνιους που βρίσκονται στη Συρία ήταν άνδρες σε ηλικία στράτευσης, ωστόσο υπήρχαν 52 γυναίκες και 80 παιδιά. 

Ορισμένα από τα παιδιά, που πήγαν στην περιοχή ακολουθώντας τις οικογένειές τους, έχουν ήδη ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες του Ισλαμικού Κράτους.


Σύμφωνα με μαρτυρίες και με τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αγόρια ηλικίας 13-14 ετών πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση και κατόπιν στάλθηκαν σε μάχιμες μονάδες. Τουλάχιστον ένας ανήλικος έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις, σημειώνεται στη μελέτη αυτή.

"Βλέπουμε μια εντελώς νέα γενιά παιδιών που μεγαλώνουν στο πεδίο της μάχης ή κοντά σ' αυτό", είπε ο Βλάντο Αζίνοβιτς, ένας απο τους συγγραφείς του κειμένου. "Είναι σαν ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα στην οποία θα καταλήξουν", προειδοποίησε.

Οι αναχωρήσεις από τη Βοσνία για τη Συρία και το Ιράκ αλλά και οι επιστροφές από τις χώρας αυτές σταμάτησαν σχεδόν τελείως στις αρχές του 2016 επειδή οι βοσνιακές αρχές ασκούν διώξεις στους επίδοξους μαχητές αλλά και σε εκείνους που επιστρέφουν.

Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας είναι γενικά μετριοπαθείς όμως ορισμένοι έχουν υιοθετήσει το ριζοσπαστικό σαλαφιστικό Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου