Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Επίθεση στην Τουρκία και το "προφητικό" δημοσίευμα για πόλεμο

Τουρκία, Άγκυρα, βράδυ Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016. Λίγο μετά το χτύπημα στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Άγκυρας. Στο πολυσύχναστο Kizilay (Ερυθρά Ημισέληνος) στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα κτίρια των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Για την τουρκική σκέψη το χτύπημα αυτό είναι χτύπημα στο γόητρο της πρωεύουσας και συνδέθηκε άμεσα με του Κούρδους του PKK...


Ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επισκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αριθμός των θυμάτων μεγάλος: Μέχρι τις 21:30 το βράδυ είχαν ανακοινωθεί επίσημα 28 νεκροί και 61 τραυματίες, αριθμοί με αυξητικές τάσεις. 


Αν και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş δήλωσε επίσημα ότι δεν έχουν ακόμα πληροφορίες για το ποιος είναι πίσω από την "καλά σχεδιασμένη" τρομοκρατική επίθεση, όποιος παρακολουθούσε χθες τα τουρκικά κανάλια, θα μπορούσε να ξεχωρίσει καλά τρεις λέξεις να επαναλαμβάνονται: "Ασκερί" (στρατιωτικό), "τερόρ" (τρομοκρατικό) και PKK. Μία μέρα νωρίτερα, οαρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Μεχμέτ Τεζκαν, αναρωτιόταν εάν η χώρα του μπαίνει σε πόλεμο. "Θα μου πείτε θα ξεσπάσει πόλεμος? Θα έλεγα 80% και 20% Το 80% δεν θα ξεσπάσει. Δηλαδή σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της Αζάζ". Μάλλον δεν θα περίμενε να πέσει στο 20% και μάλιστα να...
μην είναι στην Αζάζ, στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά στην καρδιά της Άγκυρας. Η Άγκυρα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στους Κούρδους του Χαλεπίου, από το περασμένο Σάββατο. Αυτό φάνηκε στις δηλώσεις του Kurtulmuş: "Η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με απλά "άδεια" μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες αλλά περιμένουμε από την διεθνή κοινότητα να μας συμπαρασταθεί".   



Image

"Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί από το ίδιο κέντρο και προσπαθούν να εκφοβίσουν την Τουρκία", είπε φωτογραφίζοντας το PKK. "Η επίθεση στοχεύει ολόκληρο το έθνος μας, καταδικάζουμε όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, εκείνους που τους χρησιμοποίησαν ως εργαλεία, αυτούς που τους πρόσφεραν υποστήριξη, πληροφορίες και πολιτική υποστήριξη γι αυτές τις επιθέσεις". 


Απόψε ο Τούρκος πρόεδρος αργά το βράδυ συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, ενώ παράλληλα είχε προηγουμένως φροντίσει να επιβάλει απαγόρευση μεταδόσεων αναφορικά με την επίθεση στην Άγκυρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας. Την πληροφόρηση του κοινού ανέλαβαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίζονται ως ελεγχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου