Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το πρώτο ολέθριο βήμα έγινε - Κυβερνητική πηγή: Συμφωνούμε με την εμπλοκή ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι σύμφωνη με το αίτημα της Τουρκίας (που έχει τη στήριξη της Γερμανίας) για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στους ελέγχους στο Αιγαίο δήλωσε κυβερνητική πηγή. Έθεσε όμως όρους, όπως φέρεται να έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία... 

Καλωσορίσατε στο Αιγαίο! Κυβερνητική πηγή: Συμφωνούμε με την εμπλοκή ΝΑΤΟ

"Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε" είπε κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενη στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις...

προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. "Μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας", συμπλήρωσε η ίδια πηγή. 


Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα "αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας".

Επιπλέον, ανέφερε ότι "όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει "με θετικό τρόπο" την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει "απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία" και "τις απορρέουσες υποχρεώσεις". Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο Πέμπτη (11.02.2016) κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου