Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσία: Πρόταση των κομμουνιστών για καταγγελία της συμφωνίας φιλίας με την Τουρκία

Στην Κρατική Δούμα, κατατέθηκε πρόταση για καταγγελία της μακραίωνης συμφωνίας φιλίας με την Τουρκία...

Πρόκειται για τη Συνθήκη της Μόσχας που αναφέρεται στη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 16 Μαρτίου του 1921 μεταξύ της  Σοβιετικής Ρωσίας (РСФСР) και τηςκυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Με την πρόταση τους αυτή, βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κάνουν έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Συντάκτες της πρότασης είναι ο Βαλέρι Ρασκίν και ο Σεργκέι Ομπούχοφ που επισημαίνουν  την «πάγια επιθετική συμπεριφορά» της Άγκυρας προς τη Μόσχα.

«Πιστεύουμε ότι τώρα, σε συνθήκες αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της νομικής αναθεώρησης όλων των... δυσμενών για τη χώρα μας και τους συμμάχους της, ρωσο-τουρκικών  συμφωνιών», δήλωσε ο Ομπούχοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Άγκυρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τι μπορεί να αλλάξει με την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται και από το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία». Ο βουλευτής Όλεγκ Παχόλκοφ πιστεύει ότι η Συνθήκης της Μόσχας υπογράφηκε σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας.

Η Συνθήκη της Μόσχας, είχε εγκριθεί χωρίς τη συμμετοχή της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν, της ΣΣΔ Αρμενίας και της ΣΣΔ Γεωργίας που βρίσκονται στα βορειοανατολικά τουρκικά σύνορα,  γιατί εξασφάλιζε κέρδη για την Τουρκία σε σχέση με τη Συνθήκη της Αλεξανδρούπολης (Gyumrskomu), εκτός λίγων εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταγγελία της Συνθήκης της Μόσχας και της Συνθήκης του Καρς (που συνήφθη στις 13 Οκτ. 1921) δεν σημαίνει άμεση αλλαγή των συνόρων των τριών δημοκρατιών της Υπερκαυκασίας και της Τουρκίας, όπως σημειώνει Black Sea News, με αναφορά στο Lenta.ru.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου