Σε περίοδο πόλωσης και έντασης, την οποία όπως όλα δείχνουν επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της περιόδου που μεσολαβεί έως την επόμενη αξιολόγηση, εισέρχεται και πάλι η πολιτική καθημερινότητα...
Αφότου κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση επιδίωκε περισσότερο την καλλιέργεια εντυπώσεων και λιγότερο την ουσιαστική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα, που η ίδια έθεσε ως ατζέντα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να... εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να καταφύγει σε υψηλούς τόνους και να διαμορφώσει ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης, με προφανείς στόχους:
κατ' αρχάς την συσπείρωση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας και εν συνεχεία την διατήρηση της μυθολογίας της διαπραγμάτευσης, στην οποία έχει καταφύγει από το προηγούμενο διάστημα και η οποία έως και προσφάτως απέδωσε επικοινωνιακά και εκλογικά.
Παρά ταύτα, η ένταση των τελευταίων ημερών και η κατασπατάληση των πολιτικών κινήσεων του Πρωθυπουργού (μία από αυτές ήταν και η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, η οποία πιθανώς να ήταν και η τελευταία υπό τον Αλ. Τσίπρα…), καταδεικνύουν ότι στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίνμου επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία, υπό τον φόβο της επιτάχυνσης της φθοράς της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου για «μεταρρυθμιστική κόπωση», έπειτα από μόλις μία
κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση.
Υπό τις συνθήκες αυτές και καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις διαθέσεις μερίδας βουλευτών της πλειοψηφίας, είτε στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό είτε σε όσες ακολουθήσουν για το αγροτικό, τα επιχειρηματικά δάνεια κλπ., στον στενό κύκλο συνεργατών του Πρωθυπουργού αρχίζουν να μελετούν εναλλακτικές δυνατότητες.
«Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον», ανέφερε την Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Δεδομένης της στάσης των πολιτικών αρχηγών στην συνάντηση του Σαββάτου τα ενδεχόμενα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ένα από τα λίγα σενάρια που δεν θα πρέπει να απορριφθούν είναι μία συζήτηση της πλειοψηφίας με τον Β. Λεβέντη, για κάποιας μορφής συνεργασία.
Όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Λεβέντη περί 11 βουλευτών εκ των 153 που είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν, συνιστούσε έναν σαφή υπαινιγμό για τον μαγικό αριθμό «151», ο οποίος σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι εφικτός μόνο με την συνδρομή των 9 της Ενωσης Κεντρώων.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να συναντηθεί και να συζητήσει με τον κ. Λεβέντη τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου