Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ - ΠΟΥ ΘΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Το ρούβλι καταρρέει - Το δίδαγμα είναι σαφές: Όταν αποδέχεσαι τη δυναμική των αγορών ως ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, αυτές αργά ή γρήγορα σε καταπίνουν...

Η αντιπαράθεση με τη πολιτική της Νέας Τάξης σημαίνει πριν απ όλα αποκαθήλωση των θεσμών μέσω των οποίων οι "αγορές" παρεμβαίνουν στην πολιτική και τις εξελίξεις.


«Καταρρέει» το ρούβλι προς τα 80 ρούβλια/δολάριο, καθώς εντείνεται η φημολογία περί επιβολής ελέγχων ροής κεφαλαίων από την κυβέρνηση της χώρας.

Οι απώλειες έφτασαν λίγη ώρα νωρίτερα το 19% στα 80,10 ρούβλια/δολάριο, ενώ στις 15:53, βρίσκεται στα...
78 ρούβλια/δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1998, όταν και η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών.
Η εικόνα που εμφανίζει αυτήν την ώρα το ρούβλι δεν θυμίζει σε τίποτα την πρωινή άνοδο, όταν και το ρωσικό νόμισμα σημείωνε κέρδη 10,8%, μετά την πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες τη νύχτα (μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Wall Street), η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε μια γενναία αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 10,5% στο 17%.
Αφορμή στάθηκε το μίνι «κραχ» που υπέστη το ρούβλι τη Δευτέρα, ,όταν και υποχώρησε κοντά στα 67 δολάρια, λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως4,7% το 2015, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου